Linkuri accesibilitate

„Ocupația rusească nu va dura”


Mikheil Saakashvili
Mikheil Saakashvili

Un interviu acordat de președintele Georgiei, Mihail Saakashvili revistei „Newsweek”.


Presedintele Georgian Mihail Saakashvili este unul din preferatii cu probleme ai Occidentului. Avocat cu studii la Universitatea Columbia, el se straduieste sa reafirme independenta tarii sale dupa pierderea, in 2008, a razboiului cu Rusia. Saakashvilli a acordat recent un interviu revistei „Newsweek”, din care va prezentam citeva fragmente
.

Newsweek”: Administratia Obama a deconectat Georgia de la relatia Statele Unite – Rusia. Aveti senzatia ca Georgia a fost uitata?


M. Saakashvili: Pina cum am primit sprijin din partea Washingtonului. Cred ca e incurajator ca la fiecare reuniune la nivel inalt, America se refera la problema georgiana. La o asemenea intilnire, Hillary Clinton a descris prezenta ruseasca in Georgia drept ocupatie ilegala”, ceea ce in termeni diplomatici e dramatic. Nu sint deci de accord cu presupunerea ca e o deconectare. De fapt, Georgia a fost un teren de incerare pentru imbunatatirea pe mai departe a relatiilor dintre Statele Unite si Rusia.

Newsweek”: Ar trebui ca Statele Unite sa reia furnizarea ajutorului militar de razboi pentru Georgia?


M. Saakashvili
: A lasa Georgia fara aparare nu va ajuta in nici un caz la imbunatatirea situatiei. Georgia nu poate ataca Rusia, si o Georgie fara aparare ar tenta Moscova sa ne rastoarne guvernul prin mijloace militare.
De fiecare data cind Vladimir Putin a candidat la presedintie, a mers inainte la razboi. Se pare ca acum va candida din nou, si bineinteles ca asta ne nelinisteste. Speram ca in cadrul actualei cooperarari de securitate Statele Unite sa ne ajute cu mijloace militare de aparare. Nu cred insa ca avem un termen limita clar pentru asta.

Newsweek”: Cum propuneti rezolvarea sau gestionarea problemei legate de Abhazia si de Osetia de Sud?

M. Saakasvili
: Ar fi nevoie de internationalizarea retragerii trupelor rusesti. Intr-o societate democratica, oamenilor li se permite sa sa reintoarca la casele lor, in loc ca un vecin mai mare sa foloseasca forta militara impotriva unuia mai mic. Asta s-a intimplat in secolul 20, dar nu si-au pastrat nici unul din teritoriile lor. Nu cred ca vor mai fi capabili s-o faca in secolul 21. Sint aproape 500 de mii de oameni, majoritatea georgieni, dar si estonieni, greci si evrei, carora nu li se permite sa se reintoarca la casele lor. Abhazia acum are o populatie de mai putin de o suta de mii de locuitori, iar Osetia de Sud sase mii, ceea ce e anormal.

Newsweek”: E posibil un nou conflict cu Rusia?

M. Saakasvili
: Noi vrem sa evitam asta, dar se prea poate ca Rusia sa planuiasca ceva. In acest moment amenintarea nu e asa de mare ca acum un an. Ajuta aici foarte mult imbunatatirea echilibrului Statele Unite – Rusia. Dar problema nu e inca rezolvata, si trebuie sa fim vigilenti.

Newsweek”: Care e relatia cu Moscova acum, dupa ce multi din vecinii dumneavoastra, Polonia, Ucraina, Azerbaijan, si-au incalzit relatiile cu Rusia?


M. Saakasvili: Rusia ocupa 20 % din teritoriul nostru. Rusia are ambasada nu numai la Tbilisi, dar si in Osetia de Sud si Abhazia. Rusii refuza sa dialogheze cu guvernul nostru ales. Vrem sa vorbim oricind cu rusii si despre orice, dar ei nu doresc sa aiba convorbiri bilaterale. Si acum au trimis in Abhazia rachete sol-aer S300.

Newsweek”: Ati primit asigurari de securitate din partea Washingtonului daca Rusia ataca din nou?


M. Saakasvili
: Nu exista o asigurare oficiala. Cred ca avem acum o mai mare activitate diplomatica pentru a evita un nou conflict. Inainte de 2008, nimeni nu credea ca e posibil. Acum oamenii vor sa evite conflictul, pentru ca stiu ca se poate.

Newsweek”: Ati spus in luna martie ca fortele de securitate au prins contrabandisti cu uraniu imbunatatit, a opta captură de acest gen in ultimii zece ani. E asta o problema pe care tara dumneavoastra incearca sa o resolve?

M. Saakasvili: E o problema care persista din cauza materialului nuclear provenit din fosta Uniune Sovietica si din cazua acestei gauri negre” care e Osetia de Sud. Avem insa o foarte buna colaborare cu Statele Unite, si am inchis aproape toate caile de acces.

Traducere de Lucian Stefanescu.
XS
SM
MD
LG