Linkuri accesibilitate

Militantului chinez pentru drepturile omului Liu Xiaobo i se acordă premiul Nobel pentru pace - Franța, Germania și SUA cer eliberarea din închisoare a laureatului


Un disident chinez întemniţat a câştigat premiul Nobel pentru Pace pe 2010. Preşedintele comitetului Nobel de la Oslo, Thor Jagland a spus că Liu Xiaobo a fost ales drept laureat pentru îndelungatele sale eforturi paşnice de a promova drepturile omului în China. Activistul chinez, în vârstă de 54 de ani, a fost condamnat anul trecut la 11 ani de închisoare sub acuzaţii de subversiune.

La scurt timp după anunţ, autorităţile comuniste de la Beijing au spus că prin distincţia acordată dizidentului, comitetul Nobel a „întinat” prestigiul premielui şi au avertizat că relaţiile dintre China şi Norvegia vor avea de suferit.

Premierea lui Liu Xiaobo a fost salutată astăzi de autorităţie din Taiwan şi de liderul exilat al tibetanilor Dalai Lama.

Liderii Franţei, Germaniei şi preşedintele american Barack Obama au cerut astăzi Chinei să-l pună în libertate pe laureat.
XS
SM
MD
LG