Linkuri accesibilitate

WikiLeaks: depeşe diplomatice de la Chişinău, dezminţite de PCRM şi PD


Portalul WikiLeaks, Le Monde şi The Guardian au publicat şi primele depeşe diploamtice trimise de ambasada americană de la Chişinău (în total, WikiLeakes susţine că are peste 700 de depeşe de la Chişinău).

În ele se vorbeşte de întîlnirea dintre Marian Lupu si Vladimir Voronin din 7 septembrie 2009, la care Voronin i-ar fi oferit lui Lupu întâi 5 milioane şi după aceea 10 milioane de dolari, dacă partidul democrat accepta să formeze o coaliţie de centru stânga cu partidul comuniştilor. Oferta a fost respinsă de Lupu, care la rândul lui i-ar fi oferit lui Voronin, pentru voturile necesare pentru alegerea preşedintelui ţării, imunitate pentru el şi familia sa.

O zi mai tărziu, Marian Lupu i-ar fi relatat ambasdorului american Chaudhry atît despre discuţia cu Voronin, cât şi despre o întâlnire la Frankfurt, pe 5 sepemtemr 2009 cu un emisar al preşedintelui rus Medvedev, care-i comunica neliniştea Rusiei provocată de perspectiva ca Mihai Ghimpu să conducă Moldova, fie şi interimar.

Unul din fruntaşii comunişti, Mark Tkaciuk a negat categoric că întâlnirea între Voronin si Lupu ar fi avut loc, în timp de vicepreşedintele partidului democrat, Valeriu Lazăr, a vorbit de „aberaţii”.
XS
SM
MD
LG