Linkuri accesibilitate

Un document american ce enumeră obiectivele de importanță vitală pentru securitatea Statelor Unite făcut public de WikiLeaks


WikiLeaks a dat publicităţii o listă americană secretă cu elementele de infrastructură din lume pe care Statele Unite le consideră de importanţă „vitală” pentru securitatea lor.
O depeşă din februarie 2009 a Departamentului de Stat cerea misiunilor diplomatice americane din lume să enumere instalaţiile şi resursele-cheie din lumea întreagă „a căror pierdere ar avea un impact critic asupra sănătăţii publice, securităţii economice şi securităţii naţionale sau interne a Statelor Unite”.
Pe listă se află cabluri submarine, comunicaţii importante, porturi, resurse minerale şi companii de importanţă strategică din aflate pe toată suprafaţa planetei, din Austria până în Noua Zeelandă.
WikiLeaks a început în urmă cu o săptămână să publice primele din cele 250.000 de depeşe diplomatice pe care spune că le are la dispoziţie. Publicarea a fost criticată drept „ilegală” de oficiali americani.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG