Linkuri accesibilitate

Giganții gîndirii și geniile guvernării: o problemă


Mihai Petrache

Mihai Petrache: Socoteala lui V. Voronin de acasă nu se potrivește cu cererea și oferta de la târgul politicLuni.

Sunt preocupat de negocierile telefonice şi pe e-mail cu instituţiile competente din Kazahstan, Kîrgîstan, Uzbekistan, Turmenistan, Azerbaijan, Georgia şi Armenia în scopul antrenării acestor ţări în calitate de parteneri ai Programului „Business Gate”, elaborat şi promovat de Comisia pentru Dezvoltarea Relaţiilor Economice Internaţionale (CPDREI). Ce reprezintă programul „BG”, laconic vorbind, este ceva formidabil, un Know-How, în organizarea şi dezvoltarea cooperării economice internaţionale.

Sporadic am fost antrenat în discuţii politice cu mai multe persoane vis-a-vis de vizita Şefului Administraţiei de la Kremlin la Chisinau şi declaraţiile lui Vladimir Voronin, Marian Lupu şi Serghei Narîşchin după întrevederea acestora. Cred ca prezenta omului de la Kremlin nu a fost intamplatoare. PCRM si PDM probabil au convenit asupra unui model de guvernare acceptat de Moscova.
Seara urmaresc televizorul. Vorbaraie multa, tolc putin.

Marţi

Discutii cu colegi de partid in vederea convocării şedinţei Consiliului Republican al UCM.Vrem ca urmatorul Congres al VI al formatiunii sa-l organizam la finele lunii februarie.

Prima intîlnire PCRM-PDM. Mi se pare ca deocamdata se tatoneaza terenul care pe care va reusi sa-l traga in teapa.

Seara, am participat la dezbateri televizate cu un subiect demn de ghicitoare - posibile coaliţii majoritare în Parlament. Orice posibila varianta, fie de centru stanga, fie de centru dreapta se va finaliza cu nealegerea presedintelui si dizolvarea Parlamentului.

Seara ajung la soacra mea. Chiar si daca are gaz natural ea prefera sa faca focul cu lemne si carbuni. O ajut si eu.

Miercuri

Am continuat negocierile cu partenerii din ţările din Asia Centrală şi din Caucazul de Nord. Si iarasi subiectul zilei: posibilele scenarii de coalizare a partidelor parlamentare. A avut loc întrevederea celor 3 partide- PLDM, PDM şi PL. Cunoscînd incapacitatea celor 3 lideri de a se înţelege şi, îndeosebi, de a-şi onora obligaţiunile asumate, le-am sugerat celor de la Publika TV să adune toate propunerile facute de comentatori şi simpli cetăţeni, să le sintetizeze şi să le ofere partidelor parlamentare pentru a le folosi drept călăuză.

Se atestă o logică stranie a atitudinii cetăţenilor faţă de PDM, suspectîndu-l de grave păcate în caz de coalizare cu PCRM. Asta în situaţia în care PDM a avut cel mai corect şi responsabil comportament în cadrul AIE, fiind, pe deasupra, şi tras pe sfoară de partenerii din AIE.

Seara merg la sauna. Si iar politica in capul mesei.


Joi

La fel, peste 70 la sută din timp l-am consacrat Programului „Business Gate”, acesta fiind prioritatea întîia, şi profesională şi de afaceri. Progresul devine palpabil. Încă trei state au acceptat să devină parteneri ai „BG” – Azerbaijan, Kîrgîstan, Uzbekistan. Sînt convins, că peste puţin timp se va resimţi impactul benefic al realizării obiectivelor acestui program pe teritoriul Republicii Moldova.

Am urmărit declaraţiile liderilor partidelor parlamentare, pretinse democratice. Tot mai puţin loc rămîne pentru speranţa într-o guvernare stabilă, previzibilă şi eficientă, dar apar tot mai multe circumstante pentru reeditarea instabilitatii şi haosului politic, confruntarii acerbe a orgoliilor, ambiţiilor şi egoismului politic personal şi corporativ, precum şi incertitudinea în activitatea economică.

Ştiu că cel mai uşor este să analizezi, să critici şi să dai sfaturi stand la o parte. Dar, cu regret, cei vizaţi nu se aud nici pe ei însăşi, cu atît mai mult, de sfaturi din exterior. E o problemă a liderilor politici autohtoni. Dacă ei ajung în Parlament, imediat devin giganţi ai gîndirii şi construcţiei politice, genii ai guvernării. Reeditarea haosului politic şi economic va genera, inevitabil, repetarea alegerilor parlamentare anticipate. Pînă la urmă, cetăţenilor le va reveni rolul de călău şi ei vor trebui să taie capul dragonului politic cu 4 capete, după 4 alegeri parlamentare în 2 ani şi jumătate.

Vineri

Am discutat cu unii reprezentanţi ai partidelor extraparlamentare ideea de a constitui o forţă politică (centristă) prin fuzionarea mai multor formatiuni, în calitate de alternativă solidă a comuniştilor şi liberal-democraţilor. Ideia-i bună, păcatul mare. În conjunctura politică actuală, într-o polarizare excesivă a societăţii în pro-comunişti şi pro-liberali-democraţi, în pro-estici şi pro-europeni, realizarea ideei ar putea fi dificilă. Mai ales în lipsa surselor financiare necesare. Am convenit că Uniunea Centristă din Moldova nu va participa în acest proces pînă după desfăşurarea Congresului VI al partidului.

La sfarsit de saptamana l-am vazut pe liderul comunistilor Vladimir Voronin mai derutat. Se pare ca socoteala lui de acasa nu se potriveste cu cererea si oferta de la targul politic. Se creaza impresia ca cedeaza „’eminenta cenusie’”. Poate ca da de stire varsta.
Teama de vointa si revolta cetatenilor ne va aduce un cadou politic de Craciun. Va fi constituita o majoritate parlamentara bi sau poate tricolora si vor fi repartizate alte cadouri colindatorilor politici dupa merit.

După ce a studiat la Colegiul agricol din Ţaul (Donduşeni), a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii de Stat "M. Lomonosov" din Moscova, iar apoi si Academia pentru Educaţie şi Dezvoltare din SUA. Şi-a început cariera profesională în calitate de adjunct al procurorului municipiului Chişinău. A fost şef al Direcţiei juridice din cadrul aparatului legislativului. Între 1997-1999 a fost consilier în probleme juridice al Preşedintelui Petru Lucinschi şi, concomitent, consilier principal. Fost deputat, iar din 2002 – preşedinte al Uniunii Centriste, administrator al Centrului de Asistenţă Juridică şi Promovare în Business “Mihai Petrache”.

Vezi comentarii (3)

Acest forum a fost închis

Pe aceeași temă

Mai mult

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

XS
SM
MD
LG