Linkuri accesibilitate

Premierul Osipov se exprimă critic față de condamnarea la închisoare a ziaristului Ernest Vardanean


Vicepremierul Victor Osipov a declarat in aceasta dimineata Europei Libere că se aştepta la o astfel de sentinţă în cazul jurnalistului Vardanean din partea nerecunoscutelor autorităţi nistrene pentru ca marea problemă în acest caz era accesul unor avocaţi credibili la proces. Faptul ca decizia a fost anunţată printr-un comunicat al structurilor de securitate şi fabricarea dosarului în acest caz „vin să demonstreze forţa structurilor de securitate care pot lua măsuri drastice atunci cînd se aduc ameninţări aşa numite statalităţi transnistrene”.

Avocatul de la Chisinau al jurnalistului acuzat de spionaj şi înaltă trădare, Alexandru Postică ne-a declarat ca sunt puţine şanse ca aceasta decizie să poată sa fie contestată cu succes în tribunalele transnistrene, iar cererea la Curtea Europeana a Drepturilor Omului este depusă deja din luna mai, dar nu a intrat încă pe rolul instanţei de la Strasbourg.
„Cazul celor doi (Ernest Vardanean si Ilie Cazac) este de mare sensibilitate pentru noi”, a spus vicepremierul Victor Osipov, subliniind dimensiunea politica a acţiunilor autorităţilor de la Tiraspol, iar Chisinăul va face acum o re-evaluare a situaţiei. Domnul Osipov a mai spus ca se aşteaptă la o sentinţăși în cazul Cazac. In aceste doă cazuri, ne-a spus domnul Osipov, Chişinăul a întreprins mai multe acţiuni şi nu numai diplomatice, împreună cu aliaţii şi prietenii Moldovei. „Măsurile pe care autorităţile moldoveneşti le vor întreprinde şi de acum încolo vor fi gîndite astfel încît să nu dăuneze populaţiei din stînga Nistrului”, a mai declarat vicepremierul Victor Osipov.
In cele doua cazuri, a mai spus Victor Osipov, autorităţile ruse, care s-au implicat cu succes in alte incidente, „au fost mult mai pasive”. Victor Osipov a respins afirmaţia ca aceste doua cazuri ar arăta ca autorităţile moldoveneşti nu pot face nimic pentru cetăţenii moldoveni din stînga Nistrului, afirmînd că Chişinăul va continua eforturile de a imbunătăţi viaţa cetăţenilor de pe malul stîng al Nistrului, „însă cele două cazuri, Cazac şi Vardanean, sunt utilizate de anumite grupuri de influenţă, in special din zona serviciilor de securitate, pentru a le contrapune eforturilor pozitive” de întărire a încrederii între cele doua maluri ale Nistrului.
In replica avocatul Alexandru Postică a spus ca cele doua cazuri sunt doar vîrful aisbergului, in regiunea transnistreana fiind mult mai multe cazuri de abuzuri şi de încălcări ale drepturilor omului.
„Noi nu vom înceta să mergem pe aceasta cale a (întăririi încrederii), care este susţinută şi de partenerii europeni ai Moldovei, dar, a mai spus vicepremierul Osipov, cele doua cazuri sunt utilizate pentru a fi opuse si pentru a submina aceste eforturi”.
XS
SM
MD
LG