Linkuri accesibilitate

Opoziția din Belarus cheamă la o demonstraţie de protest în piaţa centrală a Minskului


În Belarus, un sondaj de opinie la ieşirea de la urne sugerează că Alexandr Lukashenka va câştiga alegerile prezidenţiale de astăzi cu 75% din voturi. Agenţia Reuter precizează că sondajul, publicat în mod bizar la jumătatea procesului de vot, a fost efectuat de un institut pro-guvernamental din Belarus.

Câţiva din cei nouă contracandidaţi au refuzat astăzi să voteze, spunând că victoria preşedintelui în exerciţiu, care conduce ţara din 1994, ar fi “regizată”. Candidatul Mihail Statkievici a spus că toate speranţele de democratizare prin alegeri s-au spulberat în Belarus, şi că singura modalitate de a forţa schimbarea o constituie protestele de stradă.

Satkievici şi alţi membri ai opoziţiei şi-au chemat suporterii să participe la o demonstraţie de protest în piaţa centrală a Minskului diseară, după închiderea secţiilor de votare.
Lukashenka a răspuns cu previziunea că “la miting nu va fi nimeni”.

Piaţa centrală din Minsk a fost transformată de autorităţi într-un imens patinoar, înaintea votului, dar liderii opoziţiei spun că vor protesta chiar şi pe gheaţă.
XS
SM
MD
LG