Linkuri accesibilitate

Ştiri

Budapesta: adoptarea unei extrem de controversate legi privind mass media

Parlamentul Ungariei a aprobat o lege controversată care va mări capacitatea statului de a monitoriza şi penaliza mijloacele de informare în masă. Măsurile adoptate cu voturile majorităţii de centru-dreapta din partidul Fidesz al premierului Viktor Orban împuternicesc un nou Consiliu Mass Media să amendeze presa tipărită, electronică şi online dacă decide că relatează părtinitor, aduce atingere demnităţii umane, încalcă normele morale sau dacă nu relatează despre un eveniment considerat de interes public.

Legea ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie şi a fost criticată vehement de asociaţiile de ziarişti şi instituţiile de presă din Ungaria.

Vezi ultimele știri ale zilei

Autoritățile americane au evacuat participanții la o repetiție pentru inaugurarea președintelui Joe Biden

Oameni evacuați de la repetiția inaugurării lui Joe Biden. Washington, 18 ianuarie 2021. (AP Photo/Carolyn Kaster)

Autoritățile americane au evacuat participanții la o repetiție pentru inaugurarea președintelui-ales Joe Biden în fața clădirii Congresului din Washington, după ce în apropiere a izbucnit un incendiu. Washingtonul este în stare de alertă înaintea festivității de inaugurare de la 20 ianuarie. Peste 20.000 de membri înarmați ai Gărzii Naționale ajută poliția locală și federală la menținerea ordinii, după ce la 6 ianuarie o mulțime pro-Trump a luat cu asalt clădirea legislativului, într-un incident violent soldat cu moartea a 5 oameni, inclusiv un polițist. Forțele de ordine au blocat accesul automobilelor pe multe străzi din zona Congresului, ridicând un gard în jurul clădirii principale. Potrivit unor relatări preliminare, incendiul care a făcut necesară evacuarea participanților la repetiția inaugurării a izbucnit într-o tabără a oamenilor fără adăpost, sub o autostradă, la ceva mai mult de un kilometru de Capitoliu. Nu este limpede cum a izbucnit focul, nici dacă au fost victime.

Alte 17 decese și 258 de cazuri noi de infectare cu coronavirus

Într-o stație de transport public din Chișinău. 28 octombrie 2020

În R. Moldova s-au raportat luni încă 17 decese și 258 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 înregistrate în 24 de ore, când au fost efectuate 1256 de teste. Toate cazurile sunt cu transmitere locale. Din cei nou infectați, 10 sunt lucrători medicali.

Minskul nu va mai găzdui Campionatul Mondial de hochei pe gheață

Imagine generică

Federația internațională de hochei pe gheață (IIHF) a decis să mute campionatul mondial ce urma să aibă loc anul acesta inclusiv la Minsk (R. Belarus), invocând motive de securitate. Belarus este scena unor proteste îndelungate împotriva realegerii lui Alexandr Lukașenka în fruntea statului, în august. „Consiliul IIHF a constatat că este în prezent imposibil să se garanteze siguranța echipelor, spectatorilor și oficialilor în cazul organizării unui campionat în Belarus”, se spune într-o declarație IIHF din 18 ianuarie.

Belarus urma să găzduiască campionatul împreună cu Letonia, în lunile mai și iunie, și nu este limpede cum se va organiza evenimentul sportiv în cele din urmă. Agenții de presă scriu că este posibil ca Letonia să-l găzduiască singură, dar există și posibilitatea mutării competiției în Danemarca sau Slovacia. Anterior, principalul sponsor al campionatului mondial, constructorul de automobile ceh Skoda, anunțase la 16 ianuarie că nu va sponsoriza competiția dacă se ține în Belarus, invocând nerespectarea drepturilor omului în țara est-europeană.

În Rusia a fost lansată campania de vaccinare împotriva COVID-19 pentru întreaga populație

Un bărbat primind vaccinul Sputnik V la punctul medical de la Magazinul universal GUM. 18 ianuarie 2021

În Rusia a fost lansată campania de vaccinare împotriva COVID-19 pentru întreaga populație, într-un efort de limitare a răspândirii virusului fără impunerea de noi restricții dure. Zeci de moscoviți făceau coadă luni, 18 ianuarie, la o clinică mobilă amenajată la magazinul universal GUM, din Piața Roșie, unde s-au administrat primele injecții cu vaccinul rusesc Sputnik V. Rusia, care are al patrulea cel mai ridicat număr de cazuri de infectare cu COVID-19 din lume, a început vaccinarea luna trecută, când vaccinul se afla în fază avansată de testare, la început însă numai pentru angajații din anumite profesii, ca lucrătorii medicali și profesorii. Săptămâna trecută, președintele Vladimir Putin a cerut oficialilor să deschidă campania de vaccinare întregii populații de 146 de milioane de locuitori și să mărească producția de vaccine. Viceprim-ministra Tatiana Golikova a spus la 18 ianuarie că autoritățile ruse plănuiesc să vaccineze peste 20 de milioane de persoane în primul trimestru al anului.

Moscova a expulzat doi diplomați olandezi, ca răspuns la o decizie a guvernului de la Haga din decembrie

Ministerul de externe de la Moscova

Ministerul de externe al Rusiei a expulzat luni doi diplomați olandezi, într-un răspuns simetric la expulzarea de către Olanda în decembrie a doi diplomați ruși pentru spionaj. Cei doi ruși fuseseră acuzați că au spionat sectorul olandez de înaltă tehnologie. La momentul respectiv, ambasada rusă la Haga spusese că autoritățile olandeze nu au prezentat nicio dovadă în sprijinul acuzației. Ministerul rus de externe a spus luni că decizia s-a bazat pe principiul reciprocității și că cei doi diplomați olandezi au la dispoziție două săptămâni ca să părăsească țara. Ministrul olandez de externe, Stef Blok, a spus într-o declarație că nu vede nicio justificare în expulzarea celor doi diplomați, care nu făcuseră nimic rău sau ilegal. Expulzările marchează cel mai recent episod al unor tensiuni mai îndelungate între cele două țări, provocate mai ales de procesul de omucidere ținut în contumacie în Olanda împotriva a trei ruși acuzați de doborârea avionului malaiezian deasupra estului Ucrainei, în 2014.

Maia Sandu la Bruxelles: Cea mai mare amenințare în R. Moldova este corupția

Președinta Maia Sandu și Laura Codruța Kovesi, procuror șef al Parchetului European, Bruxelles, 17 ianuarie 2021/Facebook

Aflată în vizită la Bruxelles, președinta Maia Sandu i-a spus reprezentantului european pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, că cea mai mare amenințare la adresa statului și a interesului național în R. Moldova este corupția. Într-o postare pe Facebook, Sandu a mai scris că reforma justiției este singura cale pentru a putea asigura bunăstarea și securitatea cetățenilor pe termen lung. Ceva mai devreme, ea s-a întâlnit, la Bruxelles, cu Laura Codruța Kovesi, șefa Parchetului European. Președinta moldoveană i-a spus lui Kovesi, care a condus mulți ani lupta anticorupție din România, că este nevoie de „activități comune” ale procurorilor europeni și instituțiilor moldovene pentru combaterea contrabandei și a spălării de bani.

Un tribunal din Rusia a decis că Alexei Navalnîi va rămâne în arest timp de 30 de zile

Alexei Navalnîi așteptând în tribunalul din Himki, de lângă Moscova. 18 ianuarie 2021

Un tribunal din Rusia a decis luni că Alexei Navalnîi va rămâne în arest timp de 30 de zile, după reținerea opozantului cu o zi mai devreme, la revenirea sa în țară.

La scurt timp, pe youtube a apărut un video în care Navalnîi își îndeamnă suporterii să iasă în stradă pentru a demonstra pentru propriul lor viitor.


Procesul opozantului a avut loc într-o secție de poliție din Himki, o suburbie a Moscovei, unde acesta a fost adus duminică seară după reținerea sa dramatică la aeroportul Șeremetievo din capitala rusă.

Procesul a avut loc într-o secție de poliție din Himki, o suburbie a Moscovei, unde opozantul a fost adus duminică seară după reținerea sa dramatică la aeroportul Șeremetievo din capitala rusă. Avocații lui Navalnîi citați de Radio Svoboda, serviciul rus al Europei Libere, spun că nu au fost lăsați să comunice cu opozantul, fiind admiși doar în sala de audieri. Autoritățile au explicat organizarea procesului în incinta secției de poliție prin faptul că Navalnîi încă nu are rezultatele testului la infectarea cu COVID-19. Proeminentul critic al Kremlinului a revenit în Rusia după cinci luni petrecute în Germania, unde s-a tratat în urma otrăvirii sale de vara trecută. Arestarea lui Navalnîi a cauzat numeroase reacții internaționale de condamnare. Laboratoare europene au confirmat că în corpul lui Navalnîi după incidentul din august din Rusia au fost găsite urme de Noviciok, gaz neurotoxic militar rus. Kremlinul respinge implicarea în atac.

Liderul PSRM, Igor Dodon, o acuză pe președinta Maia Sandu de încălcarea constituției

Igor Dodon a fost reales președintele PSRM pe 30 decembrie 2020, la puțin timp după ce a pierdut cursa electorală prezidențială

Liderul socialiștilor, Igor Dodon, a acuzat-o pe președinta Maia Sandu de încălcarea constituției prin faptul că ar tergiversa desemnarea unui nou prim-ministru și a avertizat-o cu acțiuni de protest. Vorbindu-le jurnaliștilor după o ședință a conducerii PSRM, Dodon a spus, luni, că partidul său cere șefei statului să desemneze până pe 1 februarie un candidat la postul de premier, după demisia de la sfârșitul anului trecut a guvernului Chicu. Fostul președinte învins categoric de Sandu în alegerile prezidențiale din luna noiembrie a făcut declarațiile la scurt timp după ce Curtea Constituțională a descalificat calea propusă de șefa statului pentru organizarea unor alegeri parlamentare anticipate prin autodizolvarea parlamentului actual. Săptămâna trecută, Sandu a respins ideea nominalizării unui nou premier, spunând că acest lucru ar amâna mult anticipatele, care ar fi cerute de alegători pentru curățarea parlamentului de traseiști. În declarațiile de luni, liderul PSRM, care controlează cel mai mare grup parlamentar, a mai amenințat-o pe Sandu cu promovarea unor inițiative legislative punitive în viitoarea sesiune parlamentară așteptată în februarie.

Accesul la vaccinurile anti Covid-19 și sprijinul financiar, subiectele discutate de Maia Sandu cu președinta Comisiei Europene

Președinta Maia Sandu și președinta Comisiei Europene, Ursula von de Leyen, Bruxelles, 18 ianuarie 2021.

Accesul la vaccinurile anti Covid-19 și continuarea asistenței financiare pentru programul de reforme și combaterea corupției, aceste teme au dominat agenda întrevederii pe care președinta Maia Sandu a avut-o la Bruxelles, cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Într-o postare pe Facebook, președinta Maia Sandu a scris că „doamna Ursula von der Leyen ne-a asigurat că putem continua să ne bazăm pe toată susținerea din partea UE atât cu privire la vaccinarea cetățenilor noștri, cât și cu referire la asistența financiară continuă pentru a implementa reformele planificate”.

Maia Sandu a ținut însă să precizeze că implementarea reformelor nu va fi posibilă decât „după alegerile parlamentare anticipate și crearea unui guvern funcțional” fără să facă nici o referire la decizia de luni a Curții Constituționale de a respinge interpelarea PAS privind posibilitatea ca Parlamentul să decidă, prin votul a două treimi, autodizolvarea.

„Cooperarea cu UE este esențială pentru țara noastră, atât pe dimensiunea întăririi instituțiilor, cât și pentru a atenua efectele crizei economice” a mai scris Maia Sandu pe Facebook, după întrevederea cu Ursula von der Leyen.

Maia Sandu la Bruxelles: UE își reafirmă sprijinul pentru integritatea teritorială a R. Moldova

Șeful diplomației europene, Josep Borell (foto arhivă)

Aflată la Bruxelles pentru discuții cu înalți oficiali ai Uniunii Europene, Președinta R. Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit deja în cursul dimineții de luni, 18 ianuarie, cu Josep Borrell, șeful diplomației UE (echivalentului unui ministru de externe al Uniunii).

Josep Borrell a asigurat-o pe Maia Sandu că UE își va menține și întări toate angajamentele luate în cadrul Tratatului de Asociere al Moldovei cu UE. El a lăudat în primul rând angajamentul Maiei Sandu în a combate corupția „pentru a restabili încrederea cetățenilor în instituțiile statului”, dar și pentru a asigura independența justiției și stabilitatea sistemului bancar.

Borrell și Maia Sandu au mai discutat și situația din Transnistria. Borrell a insistat că UE sprijină în continuare „formula 5 + 2” și a confirmat că UE sprijină integritatea teritorială a R. Moldova și recunoaște frontierele Moldovei în acord cu declarația ministerială a OSCE din decembrie 2020.

Maia Sandu are programate discuții cu Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen; Valdis Dombrovskis, vice-președintele Comisiei și responsabil cu piața internă și serviciile; Johannes Hahn, Comisarul european pentru politica regională și maghiarul Olivér Várhelyi, comisarul pentru vecinătate și extindere.

Duminică ea a avut deja o întrevedere cu procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi.

CC respinge sesizarea PAS privind autodizolvarea Parlamentului

Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea PAS privind posibilitatea de autodizolvare a Parlamentului. Președinta Curții, Domnica Manole, a argumentat că în Constituție este explicat clar mecanismul de dizolvare a Parlamentului: dreptul îi revine președintelui, dacă se constată că Parlamentul este inactiv, însă doar dacă această inactivitate este imputabilă Parlamentului însuși, nu altui actor politic.

Deputații PAS, Mihai Popșoi, Dan Perciun și Virgiliu Pâslariuc au sesizat la 31 decembrie Curtea Constituțională cerându-i să explice dacă, potrivit Constituției, Parlamentul s-ar putea autodizolva prin adoptarea de către forul legislativ a unei hotărâri în acest sens cu o majoritate calificată de două treimi de voturi ale deputaților.

Președinta Maia Sandu a amânat, până acum, încercarea de a însărcina pe cineva cu formarea unui nou guvern, argumentând că așteaptă decizia CC. Săptămâna trecută, Maia Sandu declara încă, într-un interviu televizat, că are o echipă care ar putea forma un guvern foarte bun, însă lipsa unei majorități parlamentare care să susțină noul executiv o împiedică să desemneze un candidat la funcția de prim-ministru. Într-un interviu cu postul de televiziune RTR Moldova, Maia Sandu mai declara că votarea unui guvern de către actualul Parlament, și demisia ulterioară a respectivului executiv nu vor face altceva decât să amâne pentru o perioadă nedeterminată alegerile parlamentare anticipate, pe care toate partidele parlamentare susțin că le doresc în cât mai scurt timp.

Covid-19: Marea Britanie a vaccinat peste 3,5 milioane de persoane

Catedrala din Salisbury a fost transformată în centru temporar de vaccinare anti Covid-19, Marea Britanie, 17 ianuarie 2021

Cu peste 3,5 milioane de persoane vaccinate, în Marea Britanie sunt acum mai multe persoane imunizate decât numărul total de cazuri de contaminare.

Cu toate acestea, de luni, 18 ianuarie se limitează drastic intrare în țară a persoanelor care vin cu trenul, avionul sau vaporul: la sosirea în Marea Britanie, toți trebuie să prezinte un test negativ de Covid-19 și să stea 10 zile în carantină, perioadă care se poate scurta dacă după cinci zile, prezintă încă un test negativ.

În Germania, marți are loc o nouă reuniunea cancelarei Angela Merkel cu premierii landur-ilor la care s-ar putea decide o înăsprire a restricțiilor sanitare, între care închiderea temporară a transportului public. Asta, după ce Germania a înregistrat numere record de noi infecții și decese legate de Covid-19: aproape 30 de mii de infecții pe zi și peste 580 de decese.

Vineri, Rusia și Ucraina au raportat de asemenea numere record de decese. De săptămâna trecută, în Rusia, doctorii, educatorii și angajații din domeniul social sunt vaccinați cu produsul local Sputnik V. Totodată, BBC relatează, că cercetători britanici și ruși au început să testeze o combinație între vaccinurile Sputnik și Oxford/AstaZeneca. Oficialitățile ruse susțin că Sputnik V are o eficacitate de 95% dar afirmațiile se bazează, pentru moment, numai pe date parțiale ale testelor în masă.

Președinta Maia Sandu s-a întâlnit cu procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi,

Președinta Maia Sandu și Laura Codruța Kovesi, procuror șed al Parchetului European, Bruxelles, 17 ianuarie 2021/Facebook

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, care începe luni discuțiile oficiale la Bruxelles cu reprezentanții Uniunii Europene, a avut deja duminică o întrevedere cu procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, relatează Digi24.

Maia Sandu a scris pe pagina sa de Facebook că au discutat despre „interesul reciproc de a stabili o relație de colaborare între Parchetul European și instituțiile de combatere a corupției din Republica Moldova. Este un prim pas pentru a iniția și a desfășura activități comune în ceea ce privește combaterea contrabandei și a spălării de bani.pune că vrea să colaboreze cu instituția europeană pentru a impulsiona reformele din sistemul justiției în Republica Moldova”.

Proteste reduse și pașnice ale simpatizanților președintelui Trump

Garda Națonală în fața clădirii Congresului american, Washington, 12 ianuarie 2021.

În Statele Unite, duminică au avut loc numai proteste reduse și pașnice ale simpatizanților președintelui Trump, în capitala federală Washington și în capitalele altor câteva state cheie. Peste tot, prezența forțelor de ordine a fost masivă, de teama unor noi proteste violente ca asaltul din 6 ianuarie asupra Congresului american, provocat de refuzul președintelui Donald Trump de a se recunoaște învins în alegerile din noiembrie și de acuzațiile sale nefondate că alegerile fuseseră „fraudate masiv”.

Inaugurarea noului președinte, democratul Joe Biden are loc miercuri, 20 ianuarie, ocazie pentru care s-au luat măsuri speciale de securitate pentru o ceremonie care oricum, din cauza pandemiei de coronavirus, ar fi fost una mult mai restrânsă decât tradițional.

Critici internaționale după reținerea opozantului Alexei Navalnîi, respinse de Moscova

Opozantul rus Alexei Navalnîi reținut imediat după aterizarea la Moscova, 17 ianuarie 2021.

În lumea întreagă, reținerea opozantului rus Alexei Navalnîi la Moscova, a provocat un val de critici și de cereri pentru eliberarea sa imediat și fără condiții, critici respinse luni de ministrul rus de externe Serghei Lavrov drept o încercare a țărilor occidentale de a distrage atenția de la propriile probleme.

Ministrul german de externe, Heko Maas a reamintit luni, într-o declarație oficială, Moscovei că „Rusia s-a angajat prin tratate internaționale să respecte drepturile fundamentale ale omului” și a cerut eliberarea fără condiții a lui Alexei Navalnîi.

Opozantul rus Alexei Navalnîi a fost reținut la Moscova, pe aeroportul de la Șeremetievo, imediat după aterizarea avionului cu care se întorcea din Germania. Serviciul federal al penitenciarelor din Rusia a anunțat că Navalnîi a fost reținut la cererea sa, iar până la proces, opozantul va sta în arest, a scris secretara de presă a lui Navalnîi, Kira Iarmîș. Autoritățile afirmă că Navanîi a încălcat flagrant prevederile unei pedepse suspendate cu închisoarea din 2014, care expira la sfârșitul lui decembrie 2020. Dacă tribunalul îl găsește vinovat, Navalnîi ar putea fi condamnat la 3 ani și jumătate de închisoare.

Viitoarea administrația americană a președintelui democrat Joe Biden a declarat că „atacurile repetate ale Kremlinului împotriva lui Navalnîi sunt nu numai un atac la drepturile fundamentale ale omului dar și un afront la adresa rușilor”; secretarul de stat în exercițiu Mike Pompeo s-a declarat „profund îngrijorat” de o nouă încercare a autorităților ruse de a „reduce la tăcere vocile critice la adresa Kremlinului”.

Luni, la Bruxelles, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a cerut eliberarea fără condiții a lui Navalnîi și a reamintit Rusiei că Uniunea Europeană așteaptă în continuare deschiderea unei anchete serioase privind circumstanțele tentativei de otrăvire a lui Alexei Navalnîi. Aceasta a avut loc la sfârșitul lunii august 2020 în Siberia iar ulterior, trei laboratoare independente au confirmat faptul că Navalnîi fusese ținta unei tentative de otrăvire cu agentul neurotoxic Noviciok. Până astăzi, autoritățile ruse resping această teză, refuzând să ancheteze cazul.

Președintele Consiliului Europea, Charles Michele a cerut încă de duminică seară eliberarea imediată a lui Navalnîi, calificând reținerea acestuia drept „inacceptabilă” iar țările baltice au dat publicității o declarație comună în care cer „noi sancțiuni” împotriva Moscovei.

Președinta Maia Sandu: vaccinurile anti Covid-19 sunt prioritatea discuțiilor la Buxelles

Președinta Maia Sandu se află în prima sa vizită oficială a Bruxelles – una din prioritățile discuției cu oficialii europeni fiind de a „asigura R. Moldova cu vaccinuri anti Covid-19”.

Într-un mesaj pe Twitter, președinta Comsiei Europene, Ursula von der Leyen, a reafirmat sprijinul UE pentru R. Moldova în lupta cu pandemia de coronavirus și eforturile de refacere care vor urma. Totodată a promis sprijinul UE pentru reformele în justiție și lupta cu corupția, prioritățile agendei președintei Maia Sandu.

În cadrul unei întrevederi, săptămâna trecută, cu ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, Maia Sandu preciza că R. Moldova are nevoie, din partea UE, de un „răspuns ferm, pe termen mediu și lung, la consecințele crizei Covid-19, atât pentru sistemul de sănătate (...) cât și pentru economia țării”.

Pentru moment, R. Moldova are o sursă sigură de vaccinuri, platforma COVAX a Organizației Mondiale a Sănătății, prin care va primi circa 20% din vaccinurile necesare, gratuit, cu începere din februarie. În plus, România a promis o donație de până la 200 de mii de vaccinuri iar Bulgaria, susținea fosta ministră a sănătății Viorica Dumbrăveanu, ar fi dispusă să vândă R. Moldova vaccinuri din cele procurate prin Uniunea Europeană.

Momentul când R. Moldova primește primele vaccinuri depinde însă, indiferent de sursă, de măsura în care este capabilă să le stocheze în condiții adecvate și să le distribuie. Vaccinul Pfizer/BioNTech, primul omologat pe piața internațională, trebuie transportat și stocat la minus 70 de grade, cel produs de firma Moderna, la temperaturi de numai minus 20 de grade.

Cazul Navalnîi audiat de un tribunal din apropiere de Moscova; opozantul este reținut de duminică

Protest individual în sprijinul opozantului rus Alexei Navalnîi, reținut duminică 17 ianuarie 2021 pe aeroportul din Moscova.

Actualizare, 18 ianuarie 2021, 11.45: Avocații lui Alexei Navalnîi au informat, pe Twitter, că un tribunal din apropiere de Moscova a început audierile în cazul opozantului, acuzat de autorități că ar fi încălcat prevederile unei pedepse suspendate cu închisoarea, din 2014. Dacă este declarat vinovat, Navalnîi riscă 3 ani și jumătate de închisoare.

Actualizare, 18 ianuarie 2021, 9:30: Avocații lui Alexei Navalnîi, reținut duminică seară pe aeroportul Șeremetievo din Moscova imediat după întoarcerea din Germania, au declarat că a fost izolat, fără dreptul de a-i contacta.

-----------------------------------------------

Opozantul rus Alexei Navalnîi a fost reținut la Moscova, pe aeroportul de la Șeremetievo, imediat după aterizarea avionului cu care se întorcea din Germania.

Secretarul lui de presă a postat o poză făcută cu un minut înainte de controlul de pașapoarte, când a fost reținut.

Avocata lui Navalnîi nu a fost lăsată să meargă cu el. Corespondentul postului de televiziune Current Time, care a călătorit cu Navalnîi de la Berlin, spune că lui Navalnîi nu i-au pus ștampila în pașaport - deci el este plecat din Germania, dar formal nu a ajuns nicăieri. Avocatei și soției, care au revenit cu el la Moscova cu același avion, li s-au ștampilat pașapoartele.

Opozantul rus Alexei Navalnîi se desparte de soție, imediat după ce a fost reținut pe aeroportul de la Moscova, duminică, 17 decembrie 2020.
Opozantul rus Alexei Navalnîi se desparte de soție, imediat după ce a fost reținut pe aeroportul de la Moscova, duminică, 17 decembrie 2020.

Acesta este momentul reținerii lui Navalnîi:

Serviciul federal al penitenciarelor din Rusia a anunțat că Navalnîi a fost reținut la cererea acestui serviciu, iar până la proces opozantul va sta în arest, a scris secretara de presă a lui Navalnîi, Kira Iarmîș.

Zborul Berlin - Moscova, în care se afla Navalnîi, urma să aterizeze pe aeroportul Vnukovo, dar în tipul zborului s-a anunțat schimbarea de aeroport ca urmare a unor „probleme tehnice”. Reporterii televiziunii Current Time, care erau la Vnukovo, relatează că 53 de persoane au fost reținute . Este vorba de jurnaliști care intenționau să relateze despre întoarcerea lui Navalnîi în Rusia și diverși activiști. Directorul aeroportului a declarat numai că în clădire nu au acces decât persoane cu bilete, care urmează să ia un avion.

R. Moldova: 214 cazuri noi de infectare cu COVID-19 și 5 decese printre bolnavi

Alte 214 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Zece sunt lucrători medicali.

Au fost confirmate și cinci decese de Covid19.

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în Moldova este de 152 854 iar numărul persoanelor decedate este de 3250

CE îngrijorat că una dintre instituțiile sale se află pe lista organizațiilor „nedorite” din Rusia

Președintele Consiliului Europei și-a exprimat „o mare îngrijorare” după ce Asociația Școlilor de Studii Politice a Consiliului Europei a fost adăugată pe lista organizațiilor „nedorite” din Rusia.

Într-o scrisoare datată 14 ianuarie și obținută de postul nostru de radio secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejcinovic Buric, a cerut Moscovei să clarifice „circumstanțele” care au condus la decizie, pe care a considerat-o „inacceptabilă”.

Procuratura Generală a Rusiei a anunțat în decembrie 2020 că a declarat Asociația Școlilor de Studii Politice cu sediul la Strasbourg ca fiind „nedorită”, cerând Ministerului Justiției să înscrie organizația pe lista acestora.

O lege din 2015 permite procurorilor să închidă organizațiile „nedorite” dacă acestea sunt considerate a fi o amenințare pentru interesele naționale ale Rusiei.

Într-o declarație din 6 ianuarie, cei doi coraportori ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru monitorizarea Rusiei au „deplâns” decizia de a plasa Asociația Școlilor de Studii Politice pe lista rusă a organizațiilor „nedorite”.

În Belarus au avut loc noi marșuri de protest în întreaga țara

Manifestații în Minsk, 19 ianuarie 2021

În Belarus au avut loc noi marșuri de protest în întreaga țara. Protestatarii continuă să solicite demisia liderului autoritar Aleksandr Lukașenka. Ei cer, de asemenea, ca cei responsabili de represiuni violente împotriva manifestanților din ultimele cinci luni să fie trași la răspundere. Manifestările zilnice au avut loc în toată țara de când s-au anunțat rezultatele alegerilor prezidențiale din 9 august și când Lukașenka a fost considerat învingător, deși alegerile nu au fost considerate de comunitatea internaționala nici libere și nici corecte. Statele Unite și Uniunea Europeană au refuzat să recunoască realegerea lui Lukașenka drept legitimă. Agenția de știri independentă BelaPAN a informat că protestatarii au organizat cel puțin 30 de marșuri și mitinguri duminică, inclusiv în Minsk, Brest, Hrodna și Gomel. Mulți dintre protestatari purtau steaguri sau pancartele roșu-alb ale opoziției. Într-un efort de a evita arestarea de către forțele de securitate protestatarii au recurs la așa-numitele tactici „flash-mob” în care se adună în locațiile anunțate pe rețelele de socializare în ultimul moment. Organizația Națiunilor Unite a afirmat că autoritățile belaruse au reținut peste 30.000 de protestatari de la începutul protestelor masive și continue. Au existat, de asemenea, rapoarte credibile de tortură și maltratare și mai multe persoane au murit.

Intră în vigoare lista actualizată a statelor clasificate ca „Zonă Roșie” pentru COVID

Din ziua de 18 ianuarie intră în vigoare lista actualizată a statelor clasificate ca „Zonă Roșie” pentru COVID. Persoanele care vin din aceste state, direct sau în tranzit, sunt obligate să completeze fișa epidemiologică și să respecte regimul de autoizolare de 14 zile, la intrarea pe teritoriul Republicii Moldova. Pe lista se află:

Spania, Irlanda , Malta, Andora, Cehia, Cipru, Elveția, Estonia, Georgia, Israel, Letonia, SUA, Liechtenstein, Lituania, Monaco, Muntenegru, Olanda, Panama, Portugalia, Marea Britanie și Irlanda de Nord, San Marino, Serbia, Slovacia, Slovenia, Liban și Suedia, în total – 26 de state.

Lista este elaborată de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, este actualizată o dată la 14 zile, în ziua de vineri și intră în vigoare din ziua de luni a săptămânii următoare.

Avionul la bordul căreia se află opozantul rus Alexei Navalnîi a decolat

Alexei Navalnîi în avion

Avionul la bordul căreia se află opozantul rus Alexei Navalnîi a decolat. Potrivit informațiilor, aeronava aparține companiei ruse Pobeda şi urmează să ajungă la ora locală 19:20 pe aeroportul Vnukovo din Moscova. Pe pagina noastră de internet, la moldova punct org, pe pagina în limba rusa, puteti urmări emisiunea LIVE a televiziunii Current time, consacrată sosirii liderului opoziției ruse la Moscova. La sfârșitul lunii trecute, Serviciul Federal al penitenciarelor din Rusia i-a cerut lui Navalnîi să se întoarcă imediat din Germania sau va fi condamnat la închisoare în Rusia pentru încălcarea condițiilor pedepsei suspendate cu închisoarea pentru acuzații pentru o presupusă fraudă din 2014. Potrivit documentelor instanței, el ar putea fi condamnat la o pedeapsă cu închisoarea de până la 3 ani și jumătate. Susținătorii săi intenționează să-l întâlnească pe aeroportul Vnukovo din Moscova. Citând restricțiile COVID-19, aeroportul a spus că nu va permite jurnalistilor accesul în interiorul aeroportului. Aleksei Navalnîi a fost transferat în august 2020 în Germania, la spitalul Charite din Berlin, după ce i se făcuse rău la bordul unui avion care îl aducea din Siberia la Moscova. El a fost externat la 23 septembrie, după ce, conform spitalului, starea sa „s-a îmbunătăţit suficient”. Testele de laborator efectuate în trei țări europene au arătat că opozantul rus a fost otrăvit cu agent neurotoxic Noviciok. Kremlinul respinge implicarea în atacul asupra lui Navalnîi.

O navă comercială sub pavilion rusesc s-a scufundat în largul coastei Mării Negre a Turciei

O navă comercială sub pavilion rusesc s-a scufundat în largul coastei Mării Negre a Turciei, informează agenția Associated Press. Paza de coastă turcă a spus că nava se numea ARVIN și că echipajul navei se afla pe bărci de salvare.

După ce au susținut inițial că este o navă rusă, autoritățile turce au indicat în cele din urmă că nava numită „Arvin”, arborează pavilionul Palau, o țară insulară din Pacific.

„Echipajul are 13 membri. În această etapă, cinci persoane au fost salvate și două trupuri fără viață au fost recuperate", a declarat guvernatorul provinciei Bartin (nordul Turciei), Sinan Güner, citat de agenția de știri Anadolu.

Potrivit acestuia, nava, al cărei echipaj este ucrainean, naviga din Georgia în Bulgaria când a fost distrusă din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.

Guvernatorul provinciei Bartin a anunțat naufragiul de la Inkumu din nordul Turciei și a declarat că eforturile de salvare au ajuns la cel puțin trei membri ai echipajului din cei 15 care erau pe trei bărci de salvare. Guvernatorul Sinan Guner a spus că nu au fost raportate decese. Zona a fost lovită de ploi abundente, zăpadă și vânturi puternice. Potrivit agenției turce de știri Andalou, lucrătorii de la serviciile de salvare de la paza de coastă și autoritatea de urgență a Turciei au venit la fața locului. Guvernatorul a spus că au solicitat ajutor și navelor civile pentru salvarea echipajului.

În România a început vaccinarea masivă a populației, iar de vineri cea de-a doua etapă de vaccinare

În România până astăzi, 17 ianuarie, au fost confirmate în total 693 644 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus COVID – 19. 2156 de cazuri noi au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Până astăzi, în Romania 17 221 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În România a început vaccinarea masivă a populației, iar de vineri cea de-a doua etapa de vaccinare. Premierul Florin Cîţu a scris, într-o postare pe Facebook, că programările merg bine şi a dat asigurări că peste 75% dintre persoanele cu vârsta peste 65 de ani se vor vaccina în perioada următoare, prezentând şi o statistică realizată de STS, conform căreia mai mult de jumătate dintre cei programaţi la vaccinare anti-COVID în etapa a doua sunt persoane de peste 65 de ani.

Luni 18 ianuarie, va sosi în România a cincea tranșă de vaccin de la Pfizer BioNTech, cu 87.750 doze, a informat Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, citat de agențiile de știri din România.

Oficiali afgani spun că bărbați au ucis două judecătoare de la Curtea Supremă din Kabul

Oficiali afgani spun că bărbați înarmați au ucis două femei judecătoare de la Curtea Supremă din capitala Kabul, ultimul dintr-un șir de crime recente . Mulți dintre cei vizați în aceste atacuri sunt civili - jurnaliști, activiști pentru drepturile omului, personalități culturale, lideri religioși moderați și femei în roluri publice. Ahmad Fahim Qaweem, un purtător de cuvânt al Curții Supreme, a declarat că cele două femei se aflau într-o mașină mergând spre birou, când bărbați înarmați au deschis focul asupra vehiculului lor în aceasta dimineață. Șoferul femeilor a fost și el rănit în atac. Femeile nu au fost identificate. Poliția din Kabul a confirmat atacul și a declarat că a lansat o anchetă. Niciun grup nu și-a asumat responsabilitatea pentru atac. Oficialii americani și afgani au dat vina pe talibani pentru valul de asasinate în marile orașe afgane , unde violența a crescut în ciuda eforturilor de pace de a pune capăt războiului de 19 ani. Grupuri de activiști pentru drepturile omului afirmă că asasinatele sunt menite să reducă la tăcere și să intimideze vocile independente și societatea civilă din Afganistan.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG