Linkuri accesibilitate

Ungaria se înarmează cu o lege contestată a presei


Un nou Consiliu Mass Media va amenda presa tipărită, electronică şi online în cazuri de relatări părtinitoare, atingere a demnităţii umane, încălcare a normelor morale sau lipsa relatărilor despre un eveniment considerat de interes public.


Parlamentul Ungariei a aprobat ieri o lege controversată care va mări capacitatea statului de a monitoriza şi penaliza mijloacele de informare în masă. Legea ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie, când Ungaria preia preşedinţia Uniunii Europene. Alexandru Eftode
:

Măsurile adoptate cu voturile majorităţii de centru-dreapta din partidul Fidesz al premierului Viktor Orban împuternicesc un nou Consiliu Mass Media să amendeze presa tipărită, electronică şi online dacă decide că relatează părtinitor, aduce atingere demnităţii umane, încalcă normele morale sau dacă nu relatează despre un eveniment considerat de interes public.

Legea a fost criticată vehement de asociaţiile de ziarişti şi instituţiile de presă din Ungaria, care spun că este arbitrară şi rău intenţionată. În ajunul adoptării ei, aproximativ 1500 de oameni au protestat în faţa Parlamentului de la Budapesta.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa a spus că legea contravine standardelor sale. Reprezentanta OSCE pentru libertatea presei, Dunja Mijatovic a spus că reglementările noi pot îngrădi această libertate şi limita dezbaterile publice, care sunt elemente indispensabile ale democraţiei.

Singurul comentariu venit deocamdată din partea Uniunii Europene este cel făcut de ministrul de externe din Luxembourg, Jean Asselborn. Într-un interviu cu agenţia Reuters, el a cerut Comisiei Europene să ia măsuri împotriva legii.
„Ea violează clar spiritul şi litera tratatelor europene şi ridică întrebări dacă o asemenea ţară merită să conducă Uniunea Europeană”, a spus Asselborn.

După victoria covârşitoare din aprilie, când a obţinut două treimi din locurile Parlamentului, partidul Fidesz al premierului Orban şi-a pus oamenii în posturile de conducere ale instituţiilor publice cheie, inclusiv la conducerea celor care reglementează activitatea mass-media.

În afară de noile reglementări, legea adoptată marţi prevede ca serviciile publice de radio, televiziune şi agenţia naţională de ştiri să fuzioneze iar produsele lor să fie difuzate gratis.

Guvernul de la Budapesta spune că noua lege era necesară de mult, că aduce la zi cadrul legislativ în urma apariţiei noilor tehnologii informaţionale şi că nu se deosebeşte de reglementările existente în alte ţări al Uniunii Europene.
XS
SM
MD
LG