Linkuri accesibilitate

Anul 2011 va fi anul dezintegrării PCRM (Timpul)


Prof. Victor Popa: „Încă o dată vedem cât de depăşit este articolul 78 din Constituţie" (Adevărul.md).


Scriind despre evoluţiile economice peste aşteptări din acest an, pe care le numeşte „creştere-surpriză”, „Economist” atrage atenţia totuşi că şomajul este în creştere. Ziariştii de la acest ziar au cerut o explicaţie pentru asta experţilor de la FMI care susţin că este o situaţie firească şi că astfel de indici se îmbunătăţesc, de regulă, ceva mai târziu.

După ce zilele trecute preşedintele interimar Mihai Ghimpu a admis că prima şedinţa a legislativului ar putea prinde partidele fără o alianţă majoritară constituită, ediţia din Republica Moldova a ziarului „Adevărul” scrie astăzi, citându-l pe profesorul Victor Popa, că asta ar însemna o criză de putere în stat. „Odată întrunit noul Parlament, Mihai Ghimpu nu mai este preşedinte al Legislativului şi pierde automat şi interimatul funcţiei de şef al statului, spune Victor Popa, iar în asemenea condiţii, prim-ministrul ar trebui să preia interimatul funcţiei de preşedinte al ţării. Doar că şi Vlad Filat urmează să-şi dea demisia la prima şedinţă. Încă o dată vedem cât de depăşit este articolul 78 din Constituţie", conchide profesorul în Drept.

„Anul 2011 va fi anul dezintegrării PCRM şi dispariţiei lui ca megapartid, ”partid al întregului popor”, scrie în „Timpul” directorul publicaţiei Constantin Tănase. „Ne place sau nu, dispariţia PCRM va fi legată de Marian Lupu: acest politician de stânga, blamat energic de electoratul anticomunist, prin participarea sa la constituirea unei alianţe de centru – dreapta, va face pentru dispariţia PCRM cu mult mai mult decât toate mitingurile anticomuniste ...”, mai notează Constantin Tănase.

Într-un editorial din „Nezavisimaia Moldova” poate fi găsită următoarea constatare: „Cui mai trebuiesc astăzi declaraţii găunoase cu cererea de eliberare a lui Vardanean, de vreme ce este un fapt împlinit şi devine clar că a trebuit să se acţioneze mai înainte, decât acum să te spargi în figuri”.

Iar „Panorama” citează comunicate statistice şi titrează : „În Moldova s-a diminuat numărul şcolilor şi al elevilor”. „În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul instituţiilor de învăţământ s-a micşorat cu 23 de unităţi”. Publicaţia explică aceste reduceri prin aplicarea de către guvernarea liberal-democrată a sistemului de optimizare a procesului de învăţământ, „adică de închidere a şcpolilor cu un număr mic de elevi”.

Şi un articol publicat de „Moldavskie Vedomosti” sugerează că o recentă decizie guvernamentală privind crearea Agenţiei pentru Eficienţă Energetică ar fi fost, de fapt, ajustată la interese de business ale unor investitori chinezi.
XS
SM
MD
LG