Linkuri accesibilitate

Ştiri

La Moscova este așteptată sentința în ultimul proces Hodorkovski-Lebedev

La Moscova, astăzi este aşteptată sentința finală în cel de-al doilea proces al fostului magnat petrolier Mihail Hodorkovski. Ieri, fostul oligarh şi propietar al companiei petroliere Yukos, Mikhail Hodorkovski si asociatul său Platon Lebedev au fost găsiţi vinovaţi de furt şi evaziune fiscală. Astăzi urmează să fie pronunţată sentinţa.
În vârstă de 47 de ani, Hodorkovski a fost arestat în 2003 şi condamnat la opt ani de închisoare pentru evaziune fiscală iar compania sa, Yukos, a fost dezmembrată şi înghiţită de firma de stat Rosneft.

Vezi ultimele știri ale zilei

Ungaria, prima țară din UE care autorizează vaccinul Sputnik V

Coadă la centrul de vaccinare din magazinul GUM. Rusia a lansat de o lună campania națională de vaccinare anti Covid-19 cu vaccinul Sputnik V. Moscova, 21 ianuarie 2021.

Ungaria este prima țară din UE care a autorizat vaccinul rusesc anti Covid-19, Sputnik V și negociază acum cu Moscova importul de doze. Ministrul ungar de externe va pleca vineri în Rusia.

„Vrem să utilizăm numai vaccinuri care au fost deja testate pe milioane de oameni, care sunt sigure și eficiente” se arată într-un comunicat al guvernului ungar. Licența pentru Sputnik V, eliberată miercuri, este valabilă pentru șase luni. Țările din UE pot autoriza separat vaccinuri care nu au încă aprobarea Agenției Europene a Medicamentelor.

Decizia guvernului Orban a fost salutată la Moscova drept un „gest simbolic” foarte important care ar contracara ceea ce Rusia consideră că ar fi campania de dezinformare dusă în Occident împotriva vaccinului Sputnik V.

Institutul Național pentru Medicamente și Alimente de la Budapesta a autorizat și vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxford împreună cu compania AstraZeneca, a anunțat guvernul ungar. Acest vaccin așteaptă acum omologarea pentru comercializare din partea Agenției Europene a Medicamentelor. „Putem începe vaccinările cu acest produs numai când UE aprobă importul” a precizat purtătorul de cuvânt al guvernului ungar într-o postare pe Twitter.

Sondaj IRES: Doar 4 din 10 români vor să se vaccineze anti-Covid

Sondajul IRES a fost făcut între 13-15 ianuarie 2021

Aproape 80 % dintre români spun că au o părere bună și foarte bună despre vaccinuri, în timp ce 18% au o părere proastă sau foarte proastă, arată ultimul sondaj IRES publicat joi.

Cercetarea arată o creștere semnificativă a celor care vor să se vaccineze anticoronavirus. Astfel, 41% dintre repondenți spun că se vor vaccina sigur, ceea ce arată o dublare a procentului, comparativ cu luna decembrie, când aproximativ 25% doreau vaccinarea.

Nehotărâți sunt în proporție de 36% - 25% probabil se vor vaccina, 9% probabil nu se vor vaccina și 2% sunt nehotărâți la momentul derulării studiului.

Persoanele nehotărâte sunt mai curând femei, persoane ocupate, care utilizează internetul și rețelele sociale. Pe măsură ce scade vârsta, crește nivelul de educație și cel al veniturilor, respondenții spun în proporții mai mari că sunt nehotărâți cu privire la vaccinare.

Aproape 80 % dintre cei intervievați au aflat despre campania de informare privind vaccinarea anti COVID-19.

Sondajul mai arată că 90% s-au vaccinat pe parcursul vieții lor cel puțin o dată, dar 60% doar cu vaccinurile obligatorii, în timp ce alți 31% s-au vaccinat și cu alte vaccinuri decât cele obligatorii.

În același timp, 6% declară că nu s-au vaccinat niciodată, aceștia provenind în proporții mai ridicate din rândul celor cu nivel scăzut de educație, neocupați și din mediul rural.

Ale rezultate ale sondajului:

  • Teama de reacții adverse este motivul principal care stă la baza opiniei defavorabile privind vaccinurile.
  • Mai mult de jumătate cunosc, în acest moment, pe cineva bolnav de COVID-19 sau au fost ei înșiși infectați.
  • Dintre aceștia, aproape un sfert cunosc pe cineva care a decedat.
  • Repondenții sunt mai îngrijorați de infectarea cu COVID – 19 pentru familia lor decât pentru ei înșiși.
  • Campania națională de vaccinare este percepută drept bine și foarte bine organizată de 51% dintre participanții la sondaj, iar 44% o consideră slab sau foarte slab organizată.
  • Nivelul mai crescut de educație și de venituri este în directă corelație cu opinia favorabilă despre campania de vaccinare.
  • Doar unul din zece respondenți a auzit/văzut informații privind vaccinarea la medicul de familie.
  • 50% cred că vaccinurile anti COVID-19 aprobate în UE sunt sigure și eficace.
  • 80 % sunt informați corect cu privire la numărul de doze necesare pentru imunizarea împotriva COVID-19, iar jumătate știu că există diferențe între cele două vaccinuri disponibile, în prezent, în România.

Sondajul IRES a fost realizat telefonic în perioada 13-15 ianuarie 2021 pe un eșantion de 1.512 persoane și are o marjă de eroare de ± 2,5%.

Pfizer a redus temporar la jumătate volumul de vaccinuri COVID-19

România, dar și alte state europene, au primit în această săptămână doar jumătate din volumul vaccinurilor pe care îl așteptau, informează Reuters. Din cauza ritmului scăzut de livrare, starea de nemulțumire începe să se manifeste în mai multe țări.

Secretarul de stat din ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a declarat pentru Reuters că Pfizer a livrat doar 50% din volumul de vaccinuri planificat pentru săptămâna aceasta, iar cealaltă jumătate urmează să fie alocată gradual până la finalul lui martie. Oficialul român a precizat că ritmul livrărilor urmează să reintre în normal săptămâna viitoare.

Situația se repetă în mai multe state europene. Polonia se află într-o situație similară, după ce luni au ajuns doar 176.000 de vaccinuri, o scădere de aproape 50% față de cantitatea preconizată de autorități.

Campania de vaccinare este încetinită și în Cehia din cauza acestui motiv, chiar când se pregătea să înceapă administrarea celei de a doua doze. Întârzierea livrărilor va duce și la o reduce a numărului de programări pentru vaccinare în următoarele trei săptămâni, susține ministrul ceh al Sănătății. Pfizer a scăzut cu 15% livrarea în această săptămână și se așteaptă o reducere cu 30% pentru următoarele două săptămâni.

Pfizer și partenerul său german BioNTech au refuzat să facă declarații pe acest subiect. Săptămâna trecută, cele două companii au anunțat o reducere a livrărilor în perioada în care își întăresc capacitatea de producție în Europa.

Oficialii din Norvegia au anunțat că vor continua să administreze doze din vaccin din stocul de urgență.

Italia a amenințat cu acțiuni legale împotriva Pfizer, după ce a fost anunțată că va primi mai puține vaccinuri.

Autoritățile din Ungaria au dat undă verde pentru folosirea vaccinurilor Sputnik V și de la Astra Zeneca și negociază cu China pentru achiziția unui nou vaccin.

Probleme cu livrarea vaccinurilor se înregistrează și în Canada și Elveția.

Arestări la Moscova pentru a preveni proteste pro-Navalnîi

Alexei Navalnîi reținut pe aeroportul din Moscova, 17 decembrie 2021.

La Moscova, doi asociați ai lui Alexei Navalnîi au fost reținuți de poliție sub acuzația că îndeamnă la proteste de stradă împotriva reținerii opozantului rus, aflat acum în detenție pentru 30 de zile. Protestele sunt planificate pentru sfârșitul săptămânii.

Navalnîi a fost reținut duminică, 17 decembrie pe aeroportul din Moscova, unde se întorcea din Germania, după cinci luni de tratament medical. La sfârșitul lui august, Navalnîi fusese ținta unei tentative de otrăvire cu agentul neurotoxic Noviciok, în timp ce se afla în Siberia. Două zile după atentat, a fost transferat la Berlin. Rusia respinge orice implicație și a refuzat să deschidă o anchetă deși trei laboratoare independente au confirmat tentativa de otrăvire cu Noviciok, substanță considerată internațional drept făcând parte din categoria armelor chimice interzise.

Tot joi, autoritatea care reglementează comunicațiile, Roskomnadzor a cerut platformelor de socializare, între care și Tik Tok (folosită mai ales de tineri) să nu mai difuzeze chemări la proteste în sprijinul lui Navalnîi. Adjunctul ministrului de interne a avertizat totodată că forțele de poliție sunt pregătite, în toată țara, să „apere ordinea publică în fața protestelor neautorizate, anunțate de niște așa-ziși politicieni”.

Președintele Biden vrea să prelungească automat noul acord START cu Rusia

Preşedintele american Joe Biden va căuta să prelungească cu cinci ani tratatul de limitare a armelor nucleare strategice New START cu Rusia. „De mult, președintele a declarant că noul acord START este în interesul securității naționale” a declarant la Casa Albă purtătoarea de cuvânt a administrației, Jen Psaki.

Kremlinul a declarat miercuri că va saluta o prelungire a pactului, ultimului tratat bilateral major de dezarmare nucleară existent între Rusia şi Statele Unite.

Ministerul rus de externe a afirmat la rândul său că Moscova speră într-o muncă 'mai constructivă' cu administraţia noului preşedinte american Joe Biden în vederea prelungirii New START.

Administrația Trump încercase să introduce și alte categorii de arme nucleare în acord și să implice și China în acest tratat.

Noul acord START, semnat în 2010, limitează la 1.550 numărul focoaselor nucleare care pot fi deţinute de părţile semnatare şi la 700 numărul rachetelor nucleare şi al bombardierelor care pot fi desfăşurate, adică o reducere cu aproape 30% comparativ cu limita anterioară stabilită în 2002.

Guvernele europene se pregătesc să facă față noilor mutații ale coronavirus-ului

Germania a prelungit cu două săptămâni măsurile de speciale de securitate sanitară.

În Europa, multe guverne cum ar fi cel german, iau deja măsuri sanitare preventive, sub amenințarea noilor mutații ale coronavirusului, care nu este mai letal dar este mai agresiv, mai contagios și ar putea provoca o nouă explozie de spitalizări. Premierul Portugaliei a declarat joi că aproximativ 20% din noile infectări sunt deja provocate de noile tulpini ale virusului. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen (care este medic de profesie) a avertizat că situația din Europa este foarte seriaoasă și a pledat pentru o reducere la maxim a călătoriilor „neesențiale” și a contactelor sociale în general. Dar a cerut țărilor membre să mențină granițele deschise pentru a garanta și funcționarea pieței unice europene. Uniunea Europeană este „o singură zonă epidemiologică” a declarat von der Leyen.

Campaniile de vaccinare anti Covid-19 avansează relativ lent în Uniunea Europeană, dar Comisia Europeană și-a pus la țel ca 70% din populația adultă să fie vaccinate până la sfârșitul lunii august.

Austria, Danemarca, Grecia şi Republica Cehă au cerut înaintea summitului european de joi ca Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) să accelereze aprobarea vaccinurilor anti-COVID-19, mai ales cel produs de AstraZeneca/Oxford, care este mai uşor de stocat decât cele folosite în prezent în UE, respectiv Pfizer/BioNtech şi Moderna.

Olanda va impune de sâmbătă interdicţia de circulaţie pe timp de noapte, pentru prima dată în epoca postbelică, în încercarea de limita propagarea pandemiei de coronavirus și mai ales de a preveni o explozie de infecții datorate noilor variante ale virusului. Şcolile şi magazinele cu produse neesenţiale au fost deja închise de la mijlocul lui decembrie, după ce o decizie similară fusese luată în privinţa barurilor şi restaurantelor cu două luni mai devreme.

Președintele Biden vrea o „mobilizare ca în timp de război” împotriva pandemiei de Covid-19

Vaccinare anti Covid-19 într-un camin din apropiere de New York, ianuarie 2021.

În Statele Unite, noul președinte, Joe Binden a lansat o campanie amplă de limitare a răspândirii pandemiei de coronavirus și de vaccinare, o „mobilizare ca în timp de război”. Spre deosebire de predecesorul său Donald Trump, Biden vrea ca în acest efort, autoritatea federală să joace un rol central în coordonarea eforturilor, ceea ce înainte era lăsat la latitudinea fiecărui stat în parte.

Noul președinte a avertizat că situația s-ar putea înrăutăți înainte ca eforturile la nivel național să dea rezultate și s-a referit mai ales la pericolul pus de noile mutații ale coronavirusului, care par să fie mult mai agresive. El a estimat că numărul deceselor legate de Covid-19 ar putea să ajungă la 500 de mii luna viitoare, după ce în ianuarie a trecut deja pragul de 400 de mii.

Până acum au fost distribuire circa 38 de milioane de doze din cele două vaccinuri anti Covid-19 aprobate în America, Pfizer/BioNTech și Moderna dar au fost făcute un pic peste 17 milioane de injecții, la o populație de 300 de milioane de oameni, au informat Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Pe de altă parte, multe state anunță că li se termină rezervele de vaccinuri sau de seringi speciale. La ritmul actual de vaccinare, de circa 900 de mii de persoane, ar dura până în februarie 2022 să se ajungă la imunizarea a 70% din populația adultă, nivel necesar pentru a se reveni la „normal”, avertiza la CNN doctorul Anthony Fauci, imunologul șef al Statelor Unite și consilier prezidențial.

CEDO: Rusia a încălcat drepturile omului în războiul din Georgia, în 2008

O femeie rănită în fața casei sale distruse de un atac aerian rus, în Gori, oraș din nordul Georgiei, 9 august 2008

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că Rusia a comis încălcări ale drepturilor omului , inclusiv acte de tortură și de împiedicare a întoarcerii oamenilor la casele lor, după războiul de cinci zile cu Georgia din 2008, in urma caruia Georgia a pierdut controlul asupra regiunilor separatiste Osetia de Sud și Anhazia. Moscova a recunoscut cele două regiuni separatiste drept state independente.

In verdictul de joi CEDO a spus că aproximativ 160 de civili georgieni capturați de trupele rusești s-au confruntat cu „acte umilitoare care le-au cauzat suferințe și au trebuit să fie considerate tratamente inumane și degradante”, adăugând că prizonierii georgieni au fost supuși „detenţiei arbitrare."

Georgia a intentat un proces împotriva Rusiei, spunând că a încălcat Convenția Europeană a Drepturilor Omului în timpul și după război.

Curtea a decis, de asemenea, că Rusia este responsabilă pentru împiedicarea întoarcerii multor cetățeni georgieni în Osetia de Sud sau Abhazia după război și a ordonat Rusiei „să efectueze o anchetă adecvată și eficientă” în astfel de cazuri.

CEDO a declarat că evenimentele din faza activă a ostilităților din timpul războiului nu intraseră în jurisdicția rusă și a declarat inadmisibilă această parte a cererii Georgiei, deoarece nicio parte nu s-a bucurat de un control efectiv asupra teritoriilor afectate de război.

Președinta de la Tbilisi, Salome Zurabișvili, a salutat decizia instanței drept o „victorie pentru întreaga Georgie”. „Statul (georgian) este recunoscut ca fiind victima acestui război și este o mare realizare pentru țara noastră, societatea noastră, istoria noastră și pentru viitor”, a spus ea.

Parlamentul European solicită UE să oprească „imediat” finalizarea conductei Nord Stream 2

Conducte pentru Nord Stream 2 în portul Mukran din Sassnitz, Germania

Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care solicită Uniunii Europene să oprească „imediat” finalizarea conductei Nord Stream 2 pentru a duce gazul natural rusesc în Germania ca răspuns la arestarea de weekend a criticului de la Kremlin, Alexei Navalnîi.

Parlamentarii europeni au votat covârșitor joi - cu 581 de voturi pentru, 50 împotrivă și 44 de abțineri - pentru a solicita UE și statelor sale membre să „revizuiască în mod critic cooperarea cu Rusia în diferite platforme de politică externă și în proiecte precum Nord Stream 2. ”

Navalnîi a fost reținut la aeroportul Șeremetievo la sfârșitul zilei de 17 ianuarie la întoarcerea sa la Moscova, după ce a fost tratat în Germania că a fost otrăvit cu un agent de tip Noviciok în luna august.A doua zi a fost arestat preventiv pentru 30 de zile într-o audiere sumară ținută într-o secție de poliție din Moscova. Instanța a susținut că a Navalnîi încălcat cerințele de probațiune într-un dosar penal anterior, considerat de Navalnîi motivat politic.

Rusia a respins apelurile internaționale pentru eliberarea liderului opozitiei ruse. El ar putea fi condamnat cu până la 3 ani și jumătate de închisoare.

Rezoluția fără caracter obligatoriu îndeamnă statele membre să ia o poziție activă cu privire la arestarea lui Navalnîi și a adepților săi la următoarele reuniuni și pentru „întărirea semnificativă a măsurilor restrictive ale UE față de Rusia”.

Măsurile invocate includ extinderea înghețării activelor și a interdicțiilor de călătorie deja impuse celor considerați responsabili de otrăvirea lui Navalnîi pentru a include și „persoane fizice și juridice” implicate în decizia de arestare și detenție a liderului opoziției.

Potrivit rezoluției, cei vizați de sancțiuni ar trebui să include „oligarhii ruși”, „cercul interior” al președintelui Vladimir Putin și „propagandiștii mass-media”. Rezoluția cere de asemenea, tarilor Uniunii să „elaboreze o nouă strategie pentru relațiile cu Rusia, centrată în jurul sprijinului pentru societatea civilă. "

Manfred Weber
Manfred Weber

Manfred Weber, liderul fracțiunii conservatoare a Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European și aliat apropiat al cancelarei germane Angela Merkel, a declarat pentru Der Spiegel Online că, după atacul cu agentului nervos de tip Noviciok și după arestarea lui Navalnîi, problemele energetice trebuie puse pe masa.

„Acesta este cel mai puternic instrument pe care îl avem. Iar proiectul Nord Stream 2 este, prin urmare, una dintre modalitățile de a genera presiuni suplimentare", a spus el înainte de vot. „Simplul apel la Rusia nu este suficient”.

Orice sancțiuni suplimentare asupra Rusiei ar necesita acordul unanim al tuturor celor 27 de state membre ale UE.

Se așteaptă ca miniștrii de externe ai UE să discute problema săptămâna viitoare, dar orice decizie concretă va aștepta probabil până la finalizarea procedurilor judiciare ale lui Navalnîi.

Există o presiune crescândă asupra guvernului german atit interbă cît și din străinătate pentru a opri lucrările la conducta energetică Nord Stream 2, care este concepută pentru a dubla capacitatea gazoductului submarin existent Nord Stream din Rusia în Germania.

Guvernul SUA și mai mulți membri ai UE vor să împiedice finalizarea conductei, spunând că va consolida dependența energetică a Europei față de Rusia și va dăuna Ucrainei ca țară de tranzit pentru gazul rusesc.

În ciuda criticilor crescânde, Ministerul German al Economiei a declarat, pe 20 ianuarie, că planurile sale pentru proiect sunt „neschimbate”. Conducta este finalizată în proporție de 94%.

Igor Dodon s-a văzut cu ambasadorul Federației Ruse și cu cel al Chinei

Liderul socialistilor moldoveni Igor Dodon a anunțat că a avut o întrevedere cu ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, și a discutat cu emisarul Kremlinului despre acordul dintre Republica Moldova și Federația Rusă cu privire la protecția socială a moldovenilor care trăiesc sau muncesc în Rusia, despre livrarea in Moldova a vaccinului rusesc împotriva coronavirusului și extinderea regimului preferențial pentru exportul de produse agroindustriale moldovenești pe piața rusă.

Igor Dodon a anuțat și că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova intenționează să-și intensifice cooperarea cu partidele partenere: „Edinaia Rossia” și „Spraved livaia Rossia”.

Tot joi, liderul socialiștilor s-a întâlnit și cu ambasadorul Chinei comuniste, Zhang Yinghong, și, potrivit declarației sale, la întrevedere a pledat pentru consolidarea unui parteneriat strategic dintre Republica Moldova și China. Dodon afirmă că susține cooperarea dintre PSRM și Partidul Comunist din China.

Cel puțin 15 persoane au murit într-un incendiu la o casă de bătrâni din orașul Harkov, Ucraina

Imagine generică cu pompieri ucraineni

Oficialități ucrainene spun că cel puțin 15 persoane au fost ucise după ce un incendiu la o casă de bătrâni din orașul Harkov. Nouă persoane au fost salvate și au fost spitalizate, a declarat Serviciul de Urgență de Stat pe 21 ianuarie.

Procurorul general al Ucrainei a declarat că a fost lansată o anchetă penală, iar cauza preliminară a tragediei a fost „manipularea neglijentă a dispozitivelor electrice de încălzire”.

Serviciul de urgență a spus că incendiul a izbucnit în jurul orei 15:00, la etajul al doilea al clădirii cu două etaje, în timp ce în interior erau 33 de persoane.

O fotografie arata clădirea cu bare la ferestrele la primul etaj și cu fumul ieșind din ferestrele sparte ale etajului al doilea.

CEDO: autoritățile ucrainene au comis o serie de încălcări ale drepturilor omului în timpul protestelor din 2014

Protestatari în centrul Kievului. 20 februarie 2014

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că autoritățile ucrainene au comis o serie de încălcări ale drepturilor omului în timpul protestelor pro-europene de la Maidan de la sfârșitul anului 2013 și începutul anului 2014, în urma cărora președintele pro-rus Viktor Ianukovici a fost înlăturat de la putere.

Într-o hotărâre din 21 ianuarie privind cinci procese intentate de 33 de cetățeni ucraineni, CEDO a spus că, în timpul protestelor, au existat multiple încălcări ale articolelor Convenției europene a drepturilor omului. Încălcările se referă la acte de tortură și tratamente inumane și degradante, la îngrădirea dreptului la libertate și securitate, la libertatea de întruniri și asociere, la dreptul la viață și la dreptul la respectarea vieții private și de familie.

Protestele de la Maidan, cunoscute sub numele de mișcarea Euromaidan, au început în noiembrie 2013, când protestatarii s-au adunat pe piața centrală din Kiev, după ce președintele pro-rus Ianukovici a anunțat că amână planurile de a semna un acord de asociere cu Uniunea Europeană și că va căuta mai aproape legături economice cu Rusia. Forțele de securitate ucrainene au deschis foc împotriva protestatarilor pașnici și, potrivit procurorilor ucrainieni, 104 au fost omoriți și peste 2500 răniți în urma intervenției forțelor de ordine.

Igor Dodon s-a întâlnit cu ambasadorul rus Oleg Vasnețov

Igor Dodon împreună cu ambasadorul rus Oleg Vasnețov (stânga), pe când liderul socialist era președinte al R. Moldova. 26 februarie 2019

Liderul socialiștilor moldoveni, Igor Dodon a anunțat că a avut o întrevedere cu ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, și a discutat cu emisarul Kremlinului despre acordul dintre Republica Moldova și Federația Rusă cu privire la protecția socială a moldovenilor care trăiesc sau muncesc în Rusia, despre livrarea în Moldova a vaccinului rusesc împotriva coronavirusului și extinderea regimului preferențial pentru exportul de produse agroindustriale moldovenești pe piața rusă.

Igor Dodon a anuțat și că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova intenționează să-și intensifice cooperarea cu partidele partenere: „Edinaia Rossia” și „Spravedlivaia Rossia”.

Ruslan Codreanu, fost primar interimar la Chișinău, intenționează să înființeze un nou partid

Ruslan Codreanu

Ruslan Codreanu, fost primar interimar la Chișinău, a anunțat instituirea grupului de inițiativă privind crearea unui nou partid politic, informeaza agentia IPN. Codreanu a menționat că noua formațiune politică nu este de stânga, de centru sau de dreapta, cu structuri, ierarhii sau doctrine, nu se regăsește ca alternativă nici într-o altă formațiune politică, ci vrea să ajungă la cei 50% de alegători indeciși.

Fostul edil a spus că astăzi a fost prima ieșire a grupului de inițiativă în public, iar peste câteva zile urmează să înceapă colectarea semnăturilor. Codreanu își propune să construiască „un partid credibil, de lungă durată, ca în 20 de ani să arătăm că se poate de trăi bine în Republica Moldova”. Printre cei din grupul de inițiativa se află medicul pediatru Mihai Stratulat și studentul Petru Socolan.

Potrivit IPN între iulie 2015 - noiembrie 2017, Ruslan Codreanu a fost consilier municipal din partea Partidului Popular European, iar în noiembrie 2017 a fost numit viceprimar al municipiului Chișinău pe domeniul social. În aprilie 2018-iulie 2019, a exercitat funcția de primar interimar al municipiului Chișinău.

Renato Usatîi spune că Dodon și Plahotniuc vor să evite alegerile parlamentare anticipate

Președintele Partidului Nostru, Renato Usatîi

Președintele Partidului Nostru, Renato Usatîi, consideră că scopul de bază al lui Igor Dodon și cel al lui Vlad Plahotniuc este de a evita alegerile parlamentare anticipate și de a o discredita pe actualul președinte, Maia Sandu, informeaza agentia IPN, citind o declarație a politicianului făcuta la Jurnal TV.

Potrivit lui Usatîi, deputații socialiști și ai fracțiunii Șor ar acționa acum în tandem, mimând dorința de a declanșa alegeri parlamentare anticipate.

„Strategia lui Dodon în parteneriat cu Șor este ca toate problemele pandemice, sociale și economice să fie puse pe seama Maiei Sandu. Ei înțeleg că parteneriatul lor și majoritatea neoficială pe care o au acum, nu vor mai fi posibile în viitorul Parlament, din acest motiv ei nu-și doresc alegeri parlamentare anticipate”, a mai spus Usatîi.

Renato Usatîi se autopropune să fie desemnat de președinta Maia Sandu în calitate de prim-ministru, dând asigurări că nu va obține numărul necesar de voturi în Parlament.

Președinta Maia Sandu a transmis felicitări cu ocazia învestirii în funcție a președintelui Joe Biden

Președinta Moldovei, Maia Sandu, și Dereck Hogan, ambasadorul Statelor Unite

Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan și a transmis astfel felicitări cu ocazia învestirii în funcție a președintelui Joe Biden. Potrivit unui comunicat al președintiei, doamna Maia Sandu a spus că „Statele Unite sunt un partener de încredere pentru procesele de dezvoltare și democratizare din Republica Moldova ” și că Moldova dorește aprofundarea cooperării cu SUA în mai multe domenii. In comunicat se mai spune că a fost discutata situația politică și economică din Moldova, criza din domeniul sănătății și nevoia finanțărilor externe pentru Moldova.

Maia Sandu i-a adresat și un mesaj personal de felicitare președintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden.

Legea care oferea statut special limbii ruse, declarată neconstituțională

Curtea Constituțională

Curtea Constituțională a Moldovei a declarat neconstituțională Legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, care oferea statut special limbii ruse. Legea a fost votată de partidul Socialiștilor și de Partidul Șor

Curtea a admis sesizările în acest sens depuse de deputații Dinu Plângău, Maria Ciobanu și Octavian Țâcu.

Într-o declarație citata de site-urile de știri din Moldova , Partidul Socialiștilor condamnă cu fermitate decizia Curții Constituționale considerând-o „motivată politic” și că nu ar corespunde „cu spiritul statului de drept”. În justificarea deciziei Curtii, președinta Curții Constituționale, Domnica Manole a spus că „Menționarea limbii ruse în Constituție are un caracter exemplificativ și nu conferă acestei limbi un statut deosebit de cel al altor limbi minoritare, vorbite pe teritoriul R.Moldova”.

Hotărârea Curții este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac.

În Moldova au fost confirmate 670 cazuri noi de infectare cu COVID-19

In Moldova au fost confirmate astăzi 670 cazuri noi de infectare cu COVID-19 , dintre care 5 sunt din import. Numărul cazurilor totale din Moldova este de 154 788.

Numărul deceselor înregistrate la pacienții cu Covid 19 în Moldova este de 3315.

Presiuni polițienești pentru prevenirea protestelor în urma arestării lui Alexei Navalnîi

Activita Siubov Sobol avocata Fundației Anticorupție a lui Alexei Navalnîi

Liubov Sobol, avocată a Fundației Anticorupție a lui Alexei Navalnîi, a postat un material video în direct în care arăta că astăzi au venit la ușa ei trei bărbați, dintre care unul era în uniformă de poliție. Acesta s-a prezentat în calitate de ofițer de poliție de district, încercând să îi transmită un avertisment scris de la Procuratura Moscovei despre protestul planificat.

https://www.pscp.tv/w/1nAJELbYaWyGL

Sobol a vorbit cu bărbații printr-o ușă de sticlă, pe care ea a refuzat să o deschidă. De asemenea, a refuzat să accepte scrisoarea, punând sub semnul întrebării legalitatea acesteia.

Sobol i-a cerut unui alt ărbat din grupul celor trei - îmbrăcat în civil și care aparent înregistra conversația pe telefonul său, să-și decline identitatea. Ofițerul de poliție a spus că bărbatul provine din direcția anti-extremism a Ministerului de Interne, cunoscută sub numele de Centrul E.

Sobol le-a spus bărbaților că nici Centrul E nu are nimic de-a face cu Parchetul din Moscova și a repetat că ea consideră întreaga situație drept ilegală.

Curaj împotriva fărădelegilor. Navalnîi a fost arestat
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:28 0:00

Secretarul de presă al liderului opoziției Alexei Navalnîi, Kira Yarmîș și Nikolai Liaskin, un angajat al Fundației Anticorupție a lui Navalnîi au anunțat de asemenea, încercări similare ale oficialilor din serviciile de securitate împotriva lor.

Aleksei Navalnîii , cel mai proeminent critic al președintelui Vladimir Putin, a fost reținut la 17 ianuarie și ulterior închis în arest preventiv după ce a sosit în Rusia din Germania, după un tratament îndelungat cauzat de otravirea sa cu un agent Noviciok în luna august.

Navalnîi îl acuză pe Putin că este cel care a ordonat asasinarea sa și a cerut rușilor să „iasă în stradă” pentru a protesta împotriva detenției sale. Susținătorii săi au oamenilor să protesteze la nivel național simbata, 23 ianuarie.

Kremlinul neagă orice rol în otrăvirea lui Navalnîi și autoritățile ruse au început să lanseze avertismente că participarea la mitinguri neaprobate va fi pedepsită.

Roskomnadzor, agenția federala care reglementeaza telecomunicații din Rusia, a cerut astăzi rețelelor de socializare, rețelei chinezești TikTok, să oprească răspândirea postărilor de către utilizatori care solicită tinerilor ruși să participe la adunări publice „ilegale”, precum protestul planificat de la Navalnîi .

Ministrul adjunct de interne, Aleksandr Gorovoi, a avertizat și el că „toate unitățile teritoriale [de poliție] din Rusia se pregătesc să apere ordinea publică în timpul evenimentelor programate sâmbătă, deoarece unii cvasi-politicieni au anunțat evenimente neautorizate în toată țara prin structurile lor. "

Cel puțin 35 de persoane au fost ucise în atentate sinucigașe în Bagdad

Bagdad - O bombă a explodat într-o zonă unde se vindeau haine vechi, 21 ianuarie 2021

Cel puțin 35 de persoane au fost ucise în atentate sinucigașe gemene într-o piață centrală din Bagdad în cel mai dur atac din ultimii doi ani din capitala irakiană. Potrivit oficialităților, alte 100 de persoane au fost rănite. Piața fusese plină de oameni după aproape un an de restricții impuse din cauza pandemiei. Un prim atacator sinucigaș a pretins că se simte rău, atrăgând oamenii spre el înainte de a-și detona explozibilii, se arată într-o declarație a Ministerului de Interne de la Bagdad. În timp ce mulțimea căuta să îi ajute pe cei răniți în prima explozie, un alt atacator sinucigaș a detonat explozibilul pe care îl avea asupra sa, se mai scrie în comunicat. Surse medicale au declarat că se tem că numărul morților ar putea să fie mai mare. Atacul a fost cel mai sângeros incident din Bagdad din ianuarie 2018, când un atentator sinucigaș din Piața Tayaran a ucis mai mult de 30 de persoane. Atentatele sinucigașe au fost frecvente în Bagdad în timpul violențelor sectare care au urmat intervenției armate americane din 2003.

Maia Sandu a câștigat în prima instanță procesul intentat lui Ilan Șor

Președinta Maia Sandu a anunțat că a câștigat în prima instanță în procesul intentat acum doi ani împotriva lui Ilan Șor, care declara atunci că ea ar fi primit bani în plic de la fostul prim-ministru Vlad Filat. Maia Sandu l-a acționat în judecată pe fostul primar de Orhei pentru minciună și defăimare. În declarații publicate de presa din Moldova, Ilan Șor sugerează că hotărârea instanței ar fi fost influențată de actuala funcție a Maiei Sandu și a anunțat că va contesta hotărârea instanței. Mai mult, Ilan Șor o amenință pe Maia Sandu cu „dovezi când va veni momentul”.

Societatea civilă cere să se țină cont de ecosistemul Nistrului la negocierea sistemului hidroenergetic

Bacul peste Nistru între Tiraspol și Chițcani

Aproximativ 100 de organizații membre ale Platformei Naționale a Forumului Societății Civile din cadrul Parteneriatului Estic solicită guvernelor Republicii Moldova și Ucrainei ca negocierea proiectului Acordului privind asigurarea funcționării Nodului hidroenergetic nistrean să fie făcută din perspectiva funcționării ecosistemelor fluviului Nistru în aval de acest complex hidroenergetic și nu din perspectiva producerii energiei electrice. De asemenea, se cere desecretizarea negocierilor și sprijinul Comisiei Europene atât prin asistență tehnică, cât și mediere a procesului, se arată în declarația organizațiilor citată de agenția IPN.
Membrii societății civile consideră că protecția Nistrului este un subiect de importanță europeană și ține de securitatea ecologică regională, deoarece deservește cu apă peste opt milioane de oameni din R. Moldova și Ucraina.
Autorii Declarației reamintesc că atât Republica Moldova, cât și Ucraina și-au asumat angajamente bilaterale, internaționale și în relația cu Uniunea Europeană, care vizează protecția resurselor de apă, protecția și utilizarea durabilă a fluviului Nistru, evaluarea impactului asupra mediului, cu răspunderea de a respecta aceste angajamente.
În Declarație se mai solicită ca în procesul de negocieri să nu fie admisă darea în concesiune a cca 19,22 ha de teren aflat pe teritoriul Republicii Moldova, de-a lungul fluviului Nistru, în amonte de barajul de la Naslavcea, precum și să fie elucidate circumstanțe în care a fost lichidat punctul de control al frontierei de stat de pe barajul Naslavcea-Nahoreanîi.

Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale va administra un registru unic cu bunurile sechestrate

Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale din cadrul Centrului Național Anticorupție din Moldova va administra un registru unic ce va conține informația generalizată pe țară a bunurilor infracționale sechestrate. Informația despre bunurile infracționale indisponibilizate, confiscate și recuperate va fi transmisă de către procurori, executori judecătorești, Serviciul Fiscal de Stat și instanțele de judecată, informeaza agenția IPN

Atât conceptul tehnic, aprobat prin hotărârea Guvernului nr. 34/2020, cât și baza de date au fost elaborate și puse în practica cu suportul proiectului comun al Uniunii Europene și Consiliului Europei.

Cea de-a cincea tranşă de vaccinuri anti-COVID va ajunge luni în România

Cea de-a cincea tranşă de vaccinuri anti-COVID de la Pfizer BioNTech, care constă în 87 750 de doze, va ajunge luni în România, pe cale aeriană, pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca şi Timişoara, informează agențiile de știri românești. Potrivit unui comunicat al Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, transportul către centrele de stocare este asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră. Romania se afla in faza a doua de vaccinare impotriva COVID 19, destinată persoanelor cu vârsta peste 65 de ani, persoanelor cu boli cronice, indiferent de vârstă, precum şi personalului-cheie care desfăşoară activităţi în domenii considerate esenţiale. În ultimele 24 de ore, au fost depistate 2878 de cazuri noi de COVID după efectuarea a 30 000 de teste. Au fost raportate 69 de decese. Numarul total al deceselor din România ca urmare a contaminării cu acest virus este de 17.554.

Navalnîi contestă decizia judecătorească de prelungire a arestării preventive

Vladimir Putin și Alexei Navalnîi la aeroportul Viukovo (colaj)

Aleksei Navalnîi a înaintat apel față de decizia judecătorească de prelungire a arestării sale preventive după ce a fost arestat pe un aeroport din Moscova, în timp ce se întorcea din Germania, unde a fost tratat după ce a fost ortăvit un un agent Noviciok, informează agenția Interfax, citându-l pe avocatul său Vadim Kobzev.

Pe 18 ianuarie, când Navalnîii a apărut în fața unei instanțe, într-un tribunal improvizat, a numit această ședință o „batjocură la adresa justiției”. Atunci un judecător a decis ca liderul opozitiei ruse să rămână în arest preventiv până pe 15 februarie, când se va decide mai departe soarta sa – dacă pedeapsa cu suspendare pe care a primit-o pentru o presupusa deturnare de fonduri va fi comutată în pedeapsă cu închisoarea. Navalnîi consideră cazul împotriva lui motivate politic.

Detenția lui Navalnîi a stârnit indignare la nivel mondial și au fost lansate apeluri internaționale pentru eliberarea sa necondiționată. Susținătorii săi au făcut un apel pentru proteste în întreaga Rusie pentru sâmbătă 23 ianuarie.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG