Linkuri accesibilitate

Presedinția Uniunii Europene – un test pentru toleranța din Ungaria (I)


Cîtă inițiativă poate fi așteptată de la o țară în care ura împotriva romilor face parte din discursul cotidian ?


Editia online a saptaminalului german Der Spiegel a publicat sub semnatura lui Siobhán Dowling o serie de articole dedicata problematicii minoritatii romilor din Europa in contextul presedintiei ungare a Uniunii Europene.

Ungaria a preluat in ianuarie presedintia prin rotatie a Uniunii Europene, iar guvernul a promis sa puna la punct o politica pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta romii din intreaga Europa. Ungaria are insa ea insasi o istorie tulbure in ce-i priveste pe romi, care au fost saraciti peste masura si impinsi la marginea societatii dupa caderea Cortinei de Fier.

La 23 februarie 2009, satul Tatárszentgyörgy din Ungaria a devenit sinonim cu ura indreptata impotriva romilor Europei. Doua crime oribile au avut loc acolo atunci. Robert Csorba, de 27 de ani, tata a trei copii, a iesit in graba cu cel mai mic dintre ei in brate din casa lor cuprinsa de flacari. Niste necunoscuti aruncasera cocktail-uri Molotov asupra casei lor de la marginea satului. Dupa aceea au deschis focul in cei care au incercat sa se salveze din incendiu. Cel mic, Robi, in virsta de patru ani, a fost impuscat in cap. Tatal a fost impuscat in piept si a murit in drum spre spital. Fiica lui Robert, Bianka, de sase ani, a fost ranita dar a supravietuit. Sotia, Renata, si inca un fiu mai tinar au scapat si ei.

Nu se stie daca asasinii stiau cine sint victimele lor. „Nu le-a pasat deloc pe cine au omorit”, spune azi batrinul familiei, Csaba Csorba. El crede ca fiul sau ar fi putut scapa cu viata daca ar fi primit ingrijirile medicale adecvate si la timp. Afirma ca ambulanta a venit la o ora si jumatate dupa ce a fost chemata, desi spitalul era la cinci minute departare, si fara tub de oxigen. Csaba Csorba mai spune ca politia a spus initial ca incendiul a fost cauzat de un scurt circuit, iar doctorul ca ranile fiului sau au fost provocate de cuiele din grinzile casei, nu de gloante.

Doar dupa interventia Viktóriei Mohácsi, politician de etnie roma care la vremea aceea era membra a Parlamentului European, ancheta mortii lui Robert si a fiului sau s-a transformat in cercetarea unor crime. Anul trecut, patru barbati au fost arestati in legatura cu aceste asasinate. Suspectii nu au fost insa trimisi inca in judecata.

Intrebari dificile la preluarea cîrmei Uniunii Europene de catre Ungaria
.

Membrii familiei Csorba au fost ultimele victime ale unei serii de atacuri impotriva romilor din Ungaria care au socat intreaga lume la inceputul lui 2009. Doi ani mai tirziu, aceasta tara a preluat cîrma Uniunii Europene, si liderii de la Budapesta spun ca punctul central al agendei lor europene este rezolvarea problemei romilor. Dar cita initiativa poate fi asteptata in acest sens de la o tara in care ura impotriva romilor face parte din discursul cotidian si in care un partid declarat anti-romi are sprijinul unei cincimi din populatie?

Noul guvern de centru dreapta al premierului Viktor Orbán, venit la putere in aprilie anul trecut, a promis crearea unei politici pan-europene de rezolvare a chestiunii romilor in timpul celor sase luni cit Ungaria va conduce presedintia Uniunii Europene. „La sfirsitul presedintiei ungare, Uniunea Europeana va avea o politica a romilor”, a spus Orbán agentiei maghiare de stiri MTI la sfirsitul lui decembrie. El a adaugat ca un proiect al noii politici va fi facut public la primavara, si ca „strategia europeana pentru romi trebuie sa puna accentul pe educatie si locuri de munca”.

Chestiunea s-a aflat in centrul scenei politice europene in vara lui 2010, dupa expulzarea din Franta a aproximativ 3000 de romi. Uniunea Europeana a dat Frantei peste mina, spunind ca a incalcat libertatea de miscare a cetatenilor Uniunii Europene, dar s-a abtinut sa acuze guvernul presedintelui Frantei Nicolas Sarkozy de discriminare impotriva unui grup etnic.

Evenimentele de vara trecuta au scos cu claritate in evidenta ca cea mai numeroasa minoritate a Europei, care numara intre 10 si 12 milioane de oameni, traieste in saracie. Si cu toate acestea, chestiunea roma, atit in estul cit si in vestul Europei, se concentreaza mai mult pe problemele pe care le creeaza romii, de exemplu amenintarea la adresa securitatii si a ordinii publice, decit pe necazurile cu care se confrunta romii insisi, incepind de la somajul in masa, slabul acces la educatie, trecind prin discriminare, si terminind cu violentele anti-romi, inclusiv asasinate. Iar valul de violente comise impotriva romilor in Ungaria in 2008 si 2009, impreuna cu ascensiunea partidului Jobbik, care e inversunat anti-roma, si orientarea generala spre dreapta in Ungaria ridica semne de intrebare cu privire la ce s-ar putea astepta populatia roma a Europei de la presedintia ungara a Uniunii Europene.

(Va urma)

Traducere si adaptare de Lucian Ștefănescu.
XS
SM
MD
LG