Linkuri accesibilitate

Gălăgia și agitația școlară ca leac de suflet


Tatiana Platon

Profesoara Tatiana Platon despre satisfacțiile unei vieți ai cărei poli sunt oaza casnică și „mușuroiul roind” al liceului.


Luni

Am intrat la ore cu o dispoziţie bună şi am reuşit să le închei cu una şi mai bună. De „vină” e meioza, o temă destul de complicată în a o explica, pe cât de a o înţelege. Apoi i-am vizitat pe elevii din clasa a V-a, de o jumătate de an le sunt dirigintă, şi după vacanţa de iarnă am simţit un sentiment patern pentru ei. Iată de ce naveta pe care o fac practic în fiecare zi la alt bloc de studii nu-mi pare o povară. Urmează să avem musafiri la şcoală, un seminar municipal care ne dă bătăi de cap de la începutul semestrului. Nu mă lasă în pace gîndul la prezentarea pe care o pregătesc cu această ocazie. Am răscolit atât material pentru acest seminar, exact ca pe timpurile scrierii tezei de licenţă.

O stire cumplita. La aeroportul Domodedovo din Moscova s-a produs o explozie, soldata cu cel putin 35 morti si zeci de raniti. Ar fi vorba de un atac sinucigas. Banuiesc ca serviciile secrete sunt afectate de starea generală a societăţii ruse moderne.

Seara o altă rutina a grijilor casnice, un pic mai simplu pentru că mă ajută fiica Iuliana de patru ani. Mi-a fost dor de ea, n-am văzut-o de două zile, a fost la bunei, şi iat-o că profită de sentimentul meu pentru a se simţi „gospodină”.

Marți

M-am trezit de la o atingere uşoară pe obraz. Aşa ne felicităm cu vreo ocazie. E ziua Sfântei Tatiana şi soţul a vrut să fie primul. De obicei primesc felicitări şi la serviciu,dar numai nu in aceasta zi. Toată lumea este cu gândul la activitatea demonstrativă. Fiind prinsă în ritmul activităţilor, bioritmul meu încetează să mai facă parte din cel universal, există doar dorinţa de a realiza cele propuse. De fapt nici nu-mi rămâne o altă alternativă, şefa este o perfecţionistă „la pătrat”, este necruţătoare cu sine, încât privind-o vrând - nevrând încerci să mergi cu ea într-un pas. Cred că are un tact deosebit de a ne ordona, corect.

A fost luata decizia de crestere a tarifului la gaze pentru consumatorii casnici. Poate ca si sunt argumente. Eu de exemplu, locuiesc intr-un bloc unde doar 50 la suta dintre locatari s-au stabilit cu traiul. Factura include pretul la caldura din intreg blocul. Ard buzunarele.

Ajunsă acasă îmi repet de câteva ori discursul. Văd ce mai am de făcut, după care caut un loc potrivit pentru cadoul fiicei mele - Cartea Junglei, i-am promis-o de o săptămână încoace. Cred că o să fie ,,mare buturie,, (nu pronunță bine litera C) când o va găsi. O va deschide mai târziu la pagina cu Shere Khan înspăimântat și-mi va imita mutra acestuia o jumătate de oră. Cred că am avut o zi reușită.

Miercuri

Emoțiile mi-au făcut companie pe tot parcursul zilei. Mă certam în gând și-mi spuneam că nu este pentru prima dată când voi ține un discurs în fața unui public numeros. Mai târziu, văzând cât de mult este copleșită de aceeași specie de emoții colega mea, care are o vechime în muncă ce o depășește pe a mea de vreo trei ori, mi-am dat seama că timpul nu este cel mai potrivit remediu. Chiar și atunci când evenimentul s-a epuizat mai simțeam prezența lor. Ne-am despărțit numai după ce am pășit pragul casei.

M-a vizitat, mai târziu, o prietenă pe care o cunosc cred că o jumătate din viața mea. A venit să împartă cu mine bucuria unui succes. Și iarăși am dat mâna cu emoții, numai că de data aceasta au fost pozitive.

Fericită, cu adevărat, m-am simțit atunci când culegeam la calculator aceste rânduri cu degețelul fetiței mele, care a vrut să mă ajute să termin mai repede, ca să citim împreună o poveste.

Joi

Toate orele le-am avut în săli de clase diferite, fapt care m-a făcut să colind întreaga școală cu planșe, preparate și microscop din urma mea. Este destul de dificil s-o faci în pauză, atunci când ,,mușuroiul roiește”. Efortul se merită, chiar dacă la moment nu ai un rezultat palpabil. M-a convins încă o dată o fostă elevă, pentru care rămâneam peste program, din cauza absențelor multiple la ore. Acum vreo zece ani în urmă aveam ore și după amiază, ora de biologie era ultima in orar, iar eleva mea tocmai avea antrenament. Făceam cu ea un fel de consultație de dimineață, timp liber al meu, pe care aveam la ce-l folosi. Abia anul trecut, urmărind-o într-un concurs la tv și văzând cât de bună este și că n-are concurenți pe potrivă, am simțit mica victorie a efortului meu. Cea mai mare surpriză a fost când ea a venit la școală, ne-am îmbrățișat și am aflat că a luat la examenul de biologie (BAC) zece, (Nu cunoșteam acest detaliu, pentru că atunci eram în concediul de îngrijire a copilului).

După amiază m-am refugiat ca de obicei în oaza mea, numai acasă mă simt cumva deosebit. Aici îmi regizez activitățile pe placul meu, iar uneori renunț să fac ceva, un lux adevărat.

Vineri

Dis-de-dimineata o surpriză plăcută, fetiţa mea s-a trezit singură, mai mult decât atât, a fost destul de cooperantă. În drum spre grădiniţă am negociat: ce-i ofer eu dacă-mi promite că nu se mai machiază. De la o vreme încoace colegele ei mai mari aduc cosmetică pentru copii la grădiniţă, se ascund şi le machiază pe cele mai mici. Mă supără atitudinea educatoarelor şi a părinţilor care cumpără lucruri nepotrivite vârstei copilului.

Supărarea soţului, pe care o urmăresc pe drum la serviciu, apune o dată cu soarele, când ne întâlnim din nou.

Un lucru pentru care-mi iubesc meseria este că orice sediment neplăcut din suflet se dizolvă de la gălăgia, agitaţia şi ritmul de viaţă al şcolii. A devenit obisnuinta, cei din clasa a V-a, m-au făcut să ies zâmbind de la orele de ştiinţe.

Nascuta la 22 noiembrie 1977 in oraselul Nisporeni, Tatiana Platon a absolvit facultatile de biologie si drept de la USM. Este profesoara la liceul „Prometeu”din Chisinau.

Vezi comentarii (9)

Acest forum a fost închis

Mai mult

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

XS
SM
MD
LG