Linkuri accesibilitate

„Calm şi răbdare”: Sînt avocat din plăcere


Janeta Hanganu

Sunt mulţumită că am depăşit multe prejudecăţi din copilăria anilor ʼ90 şi că văd folosirea limbii ruse ca o chestie de utilitate, iar nu de politică pură.
Luni.

Îmi organizez gândurile că voi avea o săptămână bună. Nu am atâtea şedinţe de judecată ca săptămâna trecută, când toata ziua de luni am stat-o la porţile Plenului Curţii Supreme de Justiţie.

E o zi aproape obişnuită. Până la 11 nu prind să pornesc nici calculatorul, pentru că răspund la telefoane, discut cu potenţiali şi actuali clienţi.

Deşi uneori prind ceva linişte de dimineaţă. Îmi place când am soare în birou şi dacă prind o clipă să îngrijesc de florile de la geam. Chiar de luni a înflorit un hibiscus oranj-roşietic.

E 12 şi pot reveni la lista mea „de făcut”. Am de revizuit nişte acorduri şi contracte, de citit nişte documente şi, mai interesant, de pregătit câteva propuneri de opinii legale pentru nişte clienţi din afara Moldovei.

Pe cât de curioasă nu ar fi viaţa unui avocat, pe atât de secretoasă este; pentru că nu avem voie şi nici nu vorbim prea mult despre clienţii noştri. Clienţilor le place să-ţi faci bine lucrul şi să fii discret. Atunci când vor publicitate, ţi-o spun de regulă direct.

Revenită la birou, duc la capăt nişte modificări la un document în limba rusă. Şi îmi amintesc că ceva ani în urmă nu aş fi scris nici o treime din cele 30 de pagini de document. Acum sunt mulţumită că am depăşit multe prejudecăţi din copilăria anilor ʼ90 şi că văd folosirea limbii ruse ca o chestie de utilitate, iar nu de politică pură.

Seara vine repede şi când mă miaună pisica la intrare, încep ştirile PROTV. Citesc şi ascult ştiri, dar nu-mi place să mă intoxic cu ele. De aceea ele nu prea au loc aici în jurnal. Pe mâine.


Marţi.

Începe cu planuri şi proiecte grandioase pentru acest an. În ianuarie eram uşor pesimistă, acum sunt plină de proiecte şi aproape secată de timp. Înainte pe cel puţin 2 luni. Sunt optimistă şi în privinţa parteneriatului cu o mare Casă de Avocatură de la Bucureşti – Dănilă, Petre şi Asociaţii. Spre deosebire de Bucureşti, aici nu am reuşit să promovăm prea mult semnarea acordului de parteneriat. Dar cred că în curând vom avea şi motive pentru a sărbători primele rezultate ale acestei colaborări.

Miercuri.

De regulă cea mai agitată zi din săptămână. Indiferent dacă este sau nu condimentată cu şedinţe de judecată la Curtea Supremă de Justiţie. Ştii când începe ziua, dar niciodată nu poţi şti când se termină. Toată ziua o petrec în aşteptare. „Calm şi răbdare” e motto-ul meu.

Noi contracte semnate. Mulţumită. Chiar dacă înseamnă mult lucru. Până la urmă numai succesul altora ne pare că vine din aer; succesul nostru întotdeauna vine din multă muncă.

Joi.

O zi de joi grăbită. Chiar dacă foarte tipică pentru un avocat: întâlniri şi planuri pentru clienţi, şedinţă de judecată. Am citit parcă în ochii unui judecător o anumită tristeţe. Plăcuţa cu inscripţia „Anticamera” era mutat de pe o uşă pe alta.

Mai neobişnuit pe mine: interacţiune cu oamenii de afaceri din Moldova, în postura în care nu ei îţi sunt clienţi, dar tu eşti clientul lor. Pe alocuri frustrant şi deranjant. Şapte ani de acasă nu sunt prietenii tuturor. Aparent reuşesc să obţin cam ceea ce îmi doresc. Abia sâmbătă de fapt am să văd daca e chiar ceea ce îmi doresc. Sună cunoscut?

Janeta Hanganu în studioul Europei Libere

Vineri.

Zi de blugi. Dacă nu am nici o şedinţă de judecată sau întâlnire importantă. Îmi plac zilele de blugi. La birou puţină forfotă. Stagiarii sunt pe ultima sută de metri a examenelor de masterat. E interesant şi curios să-i am în preajmă. Sunt inteligenţi şi ordonaţi. Gândesc pe alocuri naiv. Şi asta îmi place tare mult. Înseamnă că au (încă) sufletul curat. Avocatura oricum te aduce cu picioarele pe pământ, dar e minunat să poţi zbura din când în când. Până la urmă, sunt avocat din plăcere, nu din obligaţie.

*Absolventă a Facultăţii de Drept a USM. A activat în calitate de consultant naţional la proiecte ale PNUD in Moldova, la Fundaţia «Soros Moldova». Avocat licenţiat, director al Biroului Asociat de Avocaţi «HANGANU, TĂNASE & PARTENERII».

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis

Mai mult

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

XS
SM
MD
LG