Linkuri accesibilitate

„Scenariul egiptean ar putea să se repete şi în Rusia”


Protest al opoziției la Sankt Petersburg
Protest al opoziției la Sankt Petersburg

Mihail Gorbaciov: Consider inadmisibil că domină structurile de forţă, influenţează deciziile politice şi se implică activ în viața oamenilor.










Mihail Gorbaciov: „Uitaţi-vă cum se formează astăzi conducerea – politicienii îi preferă pe foştii colegi de şcoală, pe cei alături de care au copilărit, au jucat fotbal, cu care au făurit ceva împreună şi continuă să făurească... Adică criteriul cel mai important de selectare este devotamentul personal, relaţiile de prietenie. O astfel de abordare este inacceptabilă din punctul meu de vedere, categoric!”

Europa Liberă: E adevărat însă că „ai tăi” nu te trădează, pe când dumneavoastră aţi fost trădat în august 1991 de către anturaj?

Mihail Gorbaciov: „Dar faptul că „ai tăi” trădează poporul, înstrăinând averea statului şi scoţând banii în afara ţării, cum vi se pare? Lupta împotriva corupţiei nu este decât o imitaţie. Iar rezultatul care-i? Cum se spune în popor: aceeaşi Marie dar cu altă pălărie”

Europa Liberă: Care este cea mai mare nemulţumire faţă de actualii conducători ai Federaţiei Ruse?

Mihail Gorbaciov: „Rezolvă foarte încet problemele democraţiei”

Europa Liberă: Încet? Vă exprimaţi foarte diplomatic!

Mihail Gorbaciov: „E adevărat, dar ceva oricum se face. Deşi aveţi dreptate, uneori se bate pasul pe loc. Însă acest proces trebuie privit din perspectiva a ceea ce se întâmplă în lume. La finele secolului 20, în peste o sută de ţări au căzut regimurile autoritare, dictatoriale. Însă peste doar câţiva ani liderii autoritari au început din nou să fie susţinuţi de alegători”

Europa Liberă: Se referă şi la Federaţia Rusă această constatare?

Mihail Gorbaciov: „Desigur. Rusia – din punct de vedere al democtaţiei – are tot. Avem parlament, avem justiţie, avem presă. Însă rezultate – prea puţine. În tranziţia spre democraţie suntem la jumătate de cale. Da, avem instituţii democratice, însă ineficiente. Acestea deseori sunt folosite ca instrumente pentru a acoperi abuzurile de putere”.

Europa Liberă: De ce oamenii care au venit la putere în Federaţia Rusă sunt atât de departe de idealurile perestroikăi?

Mihail Gorbaciov: „Pentru că nu au fost aleşi democratic. Pentru că la putere au venit oameni care nu aveau nimic în comun cu procesele şi instituţiile democratice”.

Europa Liberă: Însă Vladimir Putin a învins în alegeri. Chiar dacă presupunem că s-au făcut unele fraude, fără îndoială, majoritatea alegătorilor şi-au dat votul pentru el – şi în 2000, şi în 2004.

Mihail Gorbaciov: „Dacă campaniile electorale s-ar desfăşura democratic, Vladimir Putin ar avea mai mulţi oponenţi. Alegerile ar fi corecte şi rezultatul ar fi altul. În ţările cu o democraţie dezvoltată, de exemplu, în parlament sunt prezente câteva partide şi nici unul nu deţine peste 40 la sută din mandate, astfel majoritatea este nevoită să se înţeleagă cu opoziţia”.

Europa Liberă: De ce, în opinia dvs, puterea de la Kremlin înclină tradiţional spre autoritarism?

Mihail Gorbaciov: „Depinde de cel care a venit la putere, de calităţile omului, de experienţa lui. Ai noştri ce experienţă au? De a ţine oamenii în frică. Cum spunea generalul Victor Cerkesov, fost şef al Comitetului de lupta īmpotriva drogurilor”, în Federaţia Rusă a fost creat un sistem securist.

Europa Liberă: Sunteţi de acord cu această afirmaţie?

Mihail Gorbaciov: „Există, într-adevăr, o presiune a securiştilor. Ceea ce nu este normal. E adevărat că nu am o atitudine foarte rea faţă de ei. Însă consider inadmisibil faptul că domină structurile de forţă, că ele influenţează decisiv deciziile politice şi se implică activ în vieţile oamenilor. De aceea cred că astăzi, problema nr. 1 constă în reînnoirea sistemului electoral, care ar permite oamenilor cu adevărat să facă o alegere”.

Europa Liberă: Păi, chiar dvs aţi prorocit recent că în 2012, Dmitrii Medvedev, va rămâne în funcţia de preşdinte, iar în 2018 va fi reales în această funcţie Vladimir Putin. Despre ce reînnoire putem vorbi?

Mihail Gorbaciov: „Eu, între altele, nu am declarat aşa ceva. Însă cred că ar fi important să vorbim despre discuţiile pe care le poartă mai marii acestei ţări despre alegerile prezidenţiale. Îmi este ruşine pentru ei, de parcă nu ar exista Constituţia, un cod electoral... de parcă soarta acestei ţări este în mânile a doi oameni... care vor decide ce şi cum să facă. Dar unde suntem noi, cei 140 de milioane de oameni? Ei îşi închipuie că sunt salvatorii omenirii, însă mai e mult până atunci”.

Europa Liberă: Există voci care spun că „aurul PCUS” a mers către firmele fondate de KGB în mai multe ţări ale lumii. Apoi aceste companii au fost privatizate de oameni cu legături în serviciul de informaţii. Iată de ce, astăzi, printre bogătaşi regăseşti oameni ce provin din aceste structuri...

Mihail Gorbaciov: „În opinia mea, oligarhii şi miliardarii au apărut la noi în rezultatul aşa numitei „prihvatizaţii”. De fapt, nu exclud că ceva au ascuns şi serviciile de informaţii. E un fapt interesant aici. Elţîn, pe timpul când era preşedinte, a angajat, pentru 5 milioane de dolari, o firmă americană care a găsit conturile noii nomenclaturi. În această listă erau peste douăzeci de oameni, însă toţi din guvernul fostului premier Egor Gaidar şi anturajul lui”.

Europa Liberă: Dar credeţi că astăzi autorităţile nu au interese de business?

Mihail Gorbaciov: „Cred că au. Vi se pare o coincidenţă faptul că a crescut fluxul de capital peste hotare? Ascund banii, îi ascund în firme off-shore. Iar beneficiarul rămâne şi el astăzi ne conduce...”

Europa Liberă: Credeţi că un asemenea regim politic poate repeta soarta Egiptului?


Mihail Gorbaciov: „Poate fi şi mai rău”

Europa Liberă: Credeţi că lucrurile ar putea evolua într-un atare fel şi în Rusia?

Mihail Gorbaciov: „Da, dacă vom pierde în continuare timpul, dacă nu vom apăra drepturile omului, dacă nu vom crea un parlament eficient, capabil să controleze puterea executivă... Dacă lucrurile nu vor evolua, cred că scenariul egiptean ar putea să se repete şi în Federaţia Rusă”

Europa Liberă: Aţi putea prognoza cum va evolua Federaţia Rusă în plan politic următorii 10 ani?

Mihail Gorbaciov: „Nu, însă este important să înceapă să funcţioneze eficient mecanismele democratice. Ca aceste mecanisme să-i oprească pe cei care vor să încalce dreptul la proprietate şi libertăţile politice”.

Europa Liberă: Credeţi că Mihail Hodorkovschi stă închis pentru că autorităţile de la Kremlin văd în el un potenţial lider politic, prin urmare, un posibil concurent?

Mihail Gorbaciov: „În opinia mea, Hodorkovski nu este un lider. Iar dacă autorităţilor le este frică de el, e problema lor”

Europa Liberă: Aţi dori Federaţiei Ruse să-l aibă în 2018, din nou preşedinte pe Vladimir Putin?

Mihail Gorbaciov: „Nu. Cred că, în general, ar fi bine ca o persoană să nu poată deţine această funcţie mai mult de două mandate”.

Europa Liberă: Credeţi că sunt şanse ca la alegerile din 2012 să existe o concurenţă politică reală?

Mihail Gorbaciov: „În acest moment, aş spune că nu. Atât timp cât elita politică va avea o pasiune specială pentru putere... la noi doar puterea e mai presus decât Dumnezeu! Mai întâi fac tot felul de tertipuri, apoi merg la Biserică, aprind lumânări şi se roagă Domnului să le fie iertate păcatele. Impresia mea este că totuşi se conturează o masă de oameni care vor găsi şi vor înainta o persoană capabilă, care ar putea să pretindă la fotoliul de preşedinte”.

Europa Liberă: Bănuiesc că şi dvs aţi fost tentat să vă ţineţi de putere cu orice preţ?

Mihail Gorbaciov: „Chiar nu vă este clar că Gorbaciov, încă pe timpul Uniunii Sovietice, a început să delege puterea, oferind tot mai multe împuterniciri altora? Cred că am făcut bine. Sunt sigur de asta. A fost alegerea mea”.

Interviu realizat de Radio Svoboda. Traducere de Diana Răileanu.
XS
SM
MD
LG