Linkuri accesibilitate

Închinînd o ceașcă de ceai


Octavian Racu

Jurnal săptămînal semnat de Octavian Racu, redactor șef al revistei Axa.


Luni

Săptămâna începe pozitiv. Slava Domnului, calitatea de şomer permite o libertate în acţiune şi reduce riscul apariţiei unor situaţii stresante. Finalizez numărului 24 al revistei AXA, cu o întârziere faţă de graficul stabilit (dar mai bine mai târziu decât niciodată).

Rămân plăcut surprins să aflu că un partid pitic din Republica Moldova a preluat unele idei de ale mele legate de agricultură prin intermediul unei persoane căreia i-am transmis nişte materiale la acest subiect. M-aş bucura dacă politicienii şi-ar însuşi şi ar lua în serios aceste idei.

Seara sunt invitat la o clătită şi un ceai de a doua jumătate (un îngeraş în carne şi oase, cu un nume melodios) într-un local cu un nume italian.

Dau pe stradă de un „confrate de tastatură” care se plânge că în ultimul timp administratorii de reţea nu sunt respectaţi deloc. Îl compătimesc. Urâtă treabă, credeam că „adminii” şi groparii sunt profesii care nu vor duce niciodată lipsă de muncă. Dacă a ajuns criza şi la ei, e slută treaba.

Din nou tastatura şi ecranul în faţă: reţele sociale, dialoguri, veşti de pe „fronturi invizibile”. Nu uit să-mi notez unele gânduri pe blog. Dacă amân, risc să-le pierd undeva pe drum. Părintele Cleopa spunea că trebuie mereu gândurile rele să le amânăm, gândurile bune să le realizăm îndată.

Aştept o conferinţă planificată pe skype, care aşa şi nu are loc. „Conferenţiarii” s-au rătăcit pe la vreun chef undeva. Îndată îmi amintesc că fusesem invitat la o zi de naştere a unei tinere domniţe. Mdaaaa…. E prea târziu deja. Nu-i nimic, sper că nu se va supăra. Aşa suntem noi, o jumătate a omenirii, un popor de nesimţiţi. Voi închina o ceaşcă de ceai în sănătatea omagiatei.

Marţi

După o noapte nedormită, petrec ziua acasă. Noapte următoare mă aşteaptă din nou calculatorul, am fost rugat să scriu un discurs omagial pentru o persoană publică. Sper până dimineaţa să îl scot la capăt.

Îngeraşul a plecat la Bucureşti, până vine, trebuie să mă gândesc la o surpriză. Prea mult timp a fost nesimţit.

Mi-a propus cineva de la Universitatea de Stat de la Moscova să particip la un colocviu dedicat geopoliticii Republicii Moldova. Asta înseamnă că trebuie să încep să mă documentez în modul cel mai serios spre a nu face de râs ţara. Prezentarea va avea loc on-line, în luna martie. Slava Domnului, nu trebuie să fac drum până în capitala Rusiei. Timp şi resurse financiare sunt la limită.

Intre timp, a revenit Pavel Moraru, un tânăr istoric din Republica Moldova care predă la Sibiu şi scrie regulat pentru revista AXA materiale dedicate serviciilor secrete româneşti şi sovietice. Povesteşte că din cauza crizei situaţia financiară la universităţile din România este foarte proastă. Potrivit noilor norme, îşi poate ridica gradul didactic doar în cazul în care vor fi reduse statele de personal.

Miercuri

Toată noaptea m-am documentat pentru scrierea discursului public. Am întors cu susul în jos toată biblioteca din sediul revistei AXA. Se simte faptul că în ultimul timp am ignorat prea mult literatura ortodoxă. A revenit „îngeraşul” de la Bucureşti, trebuie să mă gândesc la o surpriză originală, în măsura posibilităţilor materiale, desigur.

Joi

Cineva mi-a salvat viaţa dis-dimineaţă punând capăt crizei financiare. Dumnezeu are grijă chiar atunci când nu mai speri să ieşi din încurcătură.

Suplinirea bugetului mai aduce o bucurie: am procurat în sfârşit cartea generalului Ion Costaş «Дни затмения» („Zilele Eclipsei”). E scumpuşoară, dar merită. Săptămâna care urmează mă voi dedica memoriilor domnului Costaş. Sper să reuşesc să zdrobesc o recenzie.

Astăzi o şoferiţă beată a lovit o maşină a unor lucrători ai pazei de stat şi din câte se pare, este foarte mulţumită de isprava făcută. Încă odată mă conving că societatea noastră are nevoie de o doză de autoritarism luminat. În Bielorusia, unde vânzarea alcoolului este restricţionată, iar statul pune accent pe educaţia morală a cetăţeanului, astfel de accidente sunt de neimaginat.

Seara organizăm o şedinţă de lucru a asociaţiei Noua Dreaptă în apartamentul unui prieten comun. Urmează să punem la punct un şir de acţiuni şi să rezolvăm câteva probleme de ordin organizatoric. Ne gândim să organizăm la 2 martie discuţii a liceenilor cu veteranii războiului din 1992.

Am scris o declaraţie prin care o sa exprimăm atitudinea faţă de aşa-numita „optimizare” a sistemului de învăţământ preuniversitar. E trist ceea ce se întâmplă.
Aflu că am fost contactaţi de Laguta Maia, cât nu ar suna de straniu. Se pare că a intuit că avem poziţii comune asupra unor problemele din societate.

Vineri

Particip la o lecţie de catehizare a părintelui Octavian Moşin de la biserica de la Universitatea de Stat. Seara scriu un comunicat prin care să exprimăm poziţia faţă de aprobarea de către guvernul Filat a legii cu privire la prevenirea şi combaterea discriminării. Tot astăzi încep să lucrez asupra comunicării pentru Conferinţa internaţională de la Moscova. Cu ajutorul lui Dumnezeu voi reuşi. Noaptea o dedic lichidării tuturor „restanţelor”.

Octavian Racu, născut la 13 octombrie 1984 în oraşul Chişinău. A facut studii la facultatea de Asistenţa Socială, Sociologie şi Filosofie de la USM. Responsabil de informare şi propagandă în cadrul asociaţiei „Noua Dreaptă”. Redactor sef al revistei Axa.

Vezi comentarii (2)

Acest forum a fost închis

Pe aceeași temă

Mai mult

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

XS
SM
MD
LG