Linkuri accesibilitate

Alertă de accident nuclear la o a doua centrală avariată din Japonia


Guvernul japonez a avertizat asupra riscurilor de producere a unei noi explozii la un alt reactor al centralei nucleare de la Fukushima, ca urmare a daunelor provocate de cutremurul de 9 grade pe scara Richter de vineri şi de tsunami-ul care i-a urmat. A fost decretată stare de urgenţă şi la o altă centrală nucleară avariată din localitatea Onagawa. Potrivit agenţiei ONU pentru energie atomică, alerta a fost declanşată datorită gradului ridicat de radiaţii din jurul centralei.
In cursul după-amiezii, premierul nipon Naoto Kan a făcut apel la unitate şi la calm şi a spus că ţara sa trece prin cel mai greu moment de după al doilea război mondial. Naoto Kan a spus că Japonia îşi va putea reveni după aceasta calamitate naturală, dar că urmează o perioada de restricţii la consumul de electricitate. Numărul victimelor se aşteaptă sa fie în jur de 10 mii, cu multe localităţi rurale din zonele afectate dificil de contactat.
Peste 70 de ţări au anunţat ajutoare pentru Japonia, inclusiv Republica Moldova. Echipe internaţionale sunt desfăşurate în regiunea calamitată. Pagubele materiale nu pot fi estimate, dar ar putea depăşi multe miliarde de dolari.
Agenţiile internaţionale de presă relatează ca populaţia da dovadă de reţinere şi de încredere în autorităţi şi în măsurile luate.
XS
SM
MD
LG