Linkuri accesibilitate

Extremistul de dreapta autor al atacurilor ucigașe din Norvegia a recunoscut faptele dar nu și răspunderea penală


Autorităţile norvegiene spun că principalul suspect în explozia de la Oslo şi masacrul de pe insula Utoeya, soldate vineri cu aproape o sută de morţi şi aproape o sută de răniţi, şi-a recunoscut faptele, dar respinge răspunderea penală. Poliţia norvegiană a mai spus că suspectul Anders Behring Breivik, susţine că în atacurile de vineri a acţionat de unul singur, iar anchetatorii nu au în vedere vreun posibil complice.
Avocatul suspectului a declarat că Behring Breivik i-a mărturisit că faptele lui au fost „atrocităţi”, dar şi că „în mintea lui erau absolut necesare” pentru schimbarea societăţii.
Anchetatorii spun că norvegianul de 32 de ani cu vederi de dreapta era adversar declarat al multiculturalităţii, adică al convieţuirii persoanelor cu origini naţionale diferite.
Explozia din centrul capitalei Oslo s-a soldat cu şapte morţi. Alte 85 de persoane au fost mitraliate câteva ore mai târziu la o tabără de vară a partidului de guvernământ, de centru-stânga. 97 de persoane au fost rănite, iar câteva sunt încă date dispărute atât la clădirea ministerială din capitală, cât şi pe insulă. Suspectul este acuzat de terorism.
XS
SM
MD
LG