Linkuri accesibilitate

Ştiri

Negocieri la New Dehli la nivel de miniștri de externe între India și Pakistan

Miniştrii de externe ai Indiei şi Pakistanului au purtat astăzi la New Delhi convorbiri pentru întărirea încrederii, în cadrul unei prime întâlniri de la reluarea negocierilor de pace între cele două ţări în luna februarie.
Într-o declaraţie făcută după întrevedere, ministrul indian de externe S.M. Krishna a spus că relaţiile bilaterale „au revenit pe făgaşul cel bun”. Hina Rabbani Khar, prima femeie şi cea mai tânără persoană în fruntea diplomaţiei pakistaneze a vorbit despre „o nouă era a cooperării” între cele două ţări.
Negocierile de pace între cele două ţări puteri nucleare cu dispute la graniţă fuseseră suspendate în 2008, după atacul terorist din capitala financiară indiană, Mumbai. Atacul soldat cu 166 de morţi a fost pus pe seama militanţilor din Pakistan.

Vezi ultimele știri ale zilei

Autoritățile din Belarus au reținut zeci de protestatari la noi demonstrații împotriva lui Lukașenka

Susținătorii opoziției din Belarus participă la un marș anti-Lukașenka la Minsk, 29 noiembrie 2020

Autoritățile din Belarus au reținut zeci de protestatari la noi demonstrații împotriva liderului autoritar al țării, Alexandr Lukașenka. S-a relatat că la Minsk și Barauliany au fost reținute la 29 noiembrie peste 45 de persoane. Au avut loc rețineri și în alte localități. Pentru a doua săptămână la rând, demonstrațiile din Belarus s-au ținut sub genericul „Marșul vecinilor”, o formă de protest care îngreunează efortul poliției de a aresta oameni. Serviciul din Belarus al Europei Libere a relatat că forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene și grenade paralizante. La Minsk a fost blocat internetul mobil, iar stațiile de metrou din centru au fost închise. Demonstrații s-au ținut aproape în toate sectoarele capitalei. În Belarus au loc proteste masive începând din 9 august, când Lukașenka a pretins că a câștigat un nou mandat prezidențial.

Amânarea Olimpiadei de la Tokio pe anul viitor va costa aproape 2 miliarde de dolari, spun organizatorii

Organizatorii Jocurilor Olimpice de Vară de la Tokio, care trebuiau să se țină în vara anului curent, dar au fost amânate cu un an din cauza pandemiei, spun că amânarea îi va costa cam 200 de miliarde de yeni, adică aproape 2 miliarde de dolari. Citând comitetul de organizare, ziarul nipon Yomiuri a scris la 29 noiembrie că cheltuielile suplimentare vor fi provocate mai ales de plata salariilor și de crearea unor sisteme de înapoiere a banilor pe bilete. Înaintea amânării, organizatorii apreciau costul găzduirii Jocurilor la 13 miliarde de dolari. Mai devreme, când Japonia a obținut dreptul de a găzdui evenimentul, costul era estimat la 7,3 miliarde de dolari. Jocurile Olimpice de la Tokio ar urma să înceapă la 23 iulie, 2021, iar Jocurile Paraolimpice, la 24 august.

Cel puțin 30 de membri ai forțelor de securitate afgane au fost uciși de o explozie

La locul atacului, în provincia Ghazni 29 noiembrie 2020

Cel puțin 30 de membri ai forțelor de securitate afgane au fost uciși de explozia unui vehicul cu bombă la o bază militară din provincia Ghazni, din estul Afganistanului. Alți cel puțin 24 au fost răniți în explozia produsă la 29 noiembrie, la ora 8 dimineață. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne afgan a confirmat atacul, dar nu a furnizat informații despre victime. Nimeni nu și-a asumat imediat răspunderea. În provincia Ghazni au avut loc periodic, mai ales în ultimele 10 luni, ciocniri între forțele de securitate afgane și militanții Taliban. Cam 10 din cele 19 districte ale regiunii sunt în prezent sub controlul milițiilor islamiste. Tot la 29 noiembrie, un atac sinucigaș cu o mașină încărcată cu explozivi a lovit convoiul de mașini al unui oficial local din Zubal, în sudul Afganistanului, omorând cel puțin trei oameni și rănind 12.

Construcția gazoductului Nord Stream 2 va fi reluată în prima parte a lunii decembrie

Conducte pentru Nord Stream 2 depozitate în portul Mukran din Sassnitz, 10 septembrie 2020

Construcția gazoductului Nord Stream 2, care va merge pe sub Marea Baltică din Rusia în Germania, se va relua în prima parte a lunii decembrie, după o pauză de un an datorată sancțiunilor americane impuse împotriva navelor elvețiene care participau la lucrări. Un post de radio german a spus că data reluării lucrărilor ar fi 5 decembrie. Pentru ca gazoductul de 1.230 km să fie complet, lipsesc în momentul actual două segmente: unul de 16 km în apele germane și 60 km în ape daneze. Germania se așteaptă să poată dubla importurile de gaze rusești grație noului gazoduct. Proiectul este criticat aspru atât de oficiali americani, care oferă europenilor exporturi de gaz lichefiat american și avertizează asupra riscurilor politice ale dependenței energetice de Moscova, cât și de unele țări est-europene. Polonia, țările baltice sau Ucraina, mai ales, nu văd cu ochi buni intensificarea cooperării vest-europene cu sectorul energetic rusesc și „ocolirea” lor în acest efort.

Poliția rusă a amendat peste un milion de oameni pentru încălcarea restricțiilor anti-pandemie

Poliția în fața Muzeului de Istorie din Piața Roșie

Poliția din Rusia spune că a amendat peste un milion de oameni pentru încălcarea restricțiilor impuse din cauza pandemiei de coronavirus. Bilanțul a fost făcut public la 28 noiembrie de Ministerul de Interne, citat de TASS. Rusia are al patrulea cel mai mare număr din lume de persoane infectate cu COVID-19, anume peste 2,2 milioane. 39.000 de oameni au murit în Rusia din cauza virusului. Acestea sunt datele oficiale, dar presa scrie că adevăratul bilanț ar fi încă și mai mare. În ciuda unei accelerări a pandemiei în ultimele săptămâni, autoritățile ruse au evitat să impună restricții dure, cum s-au luat în unele țări europene, și a lăsat la latitudinea regiunilor dacă să ia sau nu unele măsuri.

Șeful muzeului literaturii din Ungaria criticat pentru că l-a comparat George Soros cu naziștii

George Soros

Filiala central-europeană a unei mari organizații evreiești a condamnat un articol în care șeful muzeului literaturii din Ungaria l-a comparat pe omul de afaceri și filantropul american George Soros cu naziștii. Szilard Demeter, directorul Muzeului Petofi din Budapesta, a scris că Soros este „un fuhrer liberal”, care transformă Europa centrală într-o „cameră de gazare”. Soros, născut în Ungaria din părinți evrei, este supraviețuitorul Holocaustului. În protestul său, organizația American Jewish Committee in Central Europe a calificat cuvintele lui Szilard Demeter drept „oribile”. În același articol, intelectualul maghiar a scris că Ungaria și Polonia, aflate în dispută cu UE din cauza erodării democrațiilor lor, sunt „noii evrei”, adică noii persecutați în Europa.

Guvernul din Muntenegru l-a declarat persona non grata pe ambasadorul Serbiei

Vladimir Bozovic, ambasadorul Serbiei în Muntenegru și președintele mutenegrean Milo Djukanovic

Guvernul din Muntenegru l-a declarat persona non grata pe ambasadorul Serbiei vecine în legătură cu comentarii despre trecutul comun al celor două țări. Ambasadorul Vladimir Bozovic spusese că decizia Muntenegrului de a se alătura regatului dominat de sârbi în 1918 ar fi fost un act de „eliberare” și „liberă voință” din partea muntenegrenilor. Parlamentul Muntenegrului independent a declarat în 2018 nul și neavenit actul din 1918, spunând că le-a luat muntenegrenilor suveranitatea. Guvernul Serbiei a răspuns cu aceeași monedă la expulzarea ambasadorului său la Podgorica, cerând sâmbătă ambasadorului muntenegrean să părăsească Serbia în termen de 72 de ore.

„E inadmisibilă obligarea studenților din regiunea transnistreană să prezinte rezultatele testelor Covid-19”

Punctul de trecere de la Pervomaisk-Cuciurgan

„Biroul politici de reintegrare consideră ca fiind inadmisibilă obligarea studenților, originari din regiunea transnistreană, care își fac studiile în partea dreaptă a Nistrului, să prezinte rezultatele testelor pentru diagnosticarea Covid-19, efectuate din cont propriu, pentru a traversa linia administrativă”, se spune într-o declarație a Biroului de reintegrare din cadrul Guvernului de la Chişinău, publicată sâmbătă după amiaza.

Sute de studenți originari din stânga Nistrului care își fac studiile la Chişinău au fost obligați de administrația de la Tiraspol să aibă un test Covid nu mai vechi de două săptămâni pentru a fi lăsați să meargă acasă, în regiunea transnistreană. În lipsa acestuia, studenții nu vor fi lăsați să traverseze frontiera administrativă. Studenții ar urma să-și facă testul din cont propriu. Un test costă, în laboratoarele private, între 800 și 1200 de lei. Tiraspolul spune că are în evidență 519 studenți care fac naveta, cel mai probabil, însă, numărul real de studenți afectați de această nouă restricție este mult mai mare. Decizia afectează și mai mulți tineri din autonomia găgăuză care își fac studiile la universitățile transnistrene.

Comunicatul Biroului de reintegrare spune că „această practică creează presiuni financiare suplimentare asupra cetățenilor Republicii Moldova, instituie noi bariere artificiale în calea liberei circulații și îngreunează realizarea dreptului inalienabil la educație”. Comunicatul mai spune că un demers adresat Tiraspolului solicitată înlăturarea impedimentelor în calea liberei circulații a studenților și a elevilor, mai ales că în a doua decadă a lunii decembrie va începe sesiunea de iarnă în instituțiile universitare.

Europa: Numărul morților de COVID-19 a trecut de 400 000

Morțile provocate de coronavirus au depășit cifra de 400.000 în Europa, a doua cea mai greu încercată regiune de pe planetă. În lumea întreagă, pandemia a ucis din decembrie 2019 cel puțin 1.444.426 de oameni, potrivit bilanțului publicat de Agenția France Presse sâmbătă la prânz. Tot la nivel global s-au înregistrat oficial 61,6 milioane de cazuri de infectare, iar 39 de milioane de oameni sunt considerați tratați.

Sute de oameni au demonstrat împotriva rasismului în orașul vest-german Kalkar

Pancartă anti-AfD la Berlin

Sute de oameni au demonstrat sâmbătă împotriva rasismului în orașul vest-german Kalkar, aproape de granița olandeză, unde își ține conferința partidul de dreapta Alternativa pentru Germania (AfD). La protestul împotriva formațiunii anti-imigraționiste au participat și reprezentanții tuturor partidelor politice importante germane, sub genericul „Ridicați-vă împotriva rasismului!”. Mitingul s-a încheiat fără incidente. Între timp, la conferința AfD s-au făcut auzite mai ales critici la adresa felului cum guvernează criza de coronavirus guvernul cancelarului Angela Merkel. Atât protestatarii, cât și delegații la conferință au purtat măști.

În Franța, protest împotriva interzicerii publicării de informații despre abuzurile Poliției

Manifestație împotriva încercării de îngrădi libertatea de expresie a jurnaliștilor.

În Franța mii de oameni au protestat în zeci de localități împotriva unei legi noi care ar interzice popularizarea, de pildă pe rețele, a imaginii polițiștilor în exercițiul funcțiunii, cu scopul de a-i vătăma fizic sau psihologic. Grupurile pentru apărarea drepturilor omului și jurnaliștii, mai ales, se tem că prevederea ar putea favoriza impunitatea în rândul apărătorilor legii. La Paris, câteva mii de oameni au protestat în Piața Republicii și pe străzile adiacente, cerând și demisia ministrului de interne, Gerald Darmanin. Chestiunea a revenit în actualitate în Franța în ultimele zile, după ce s-au publicat imagini cu polițiști francezi bătând un bărbat de culoare, și un alt video, cu polițiști bătându-l pe producătorul muzical Michel Zecler.

Ion Chicu respinge obiecțiile privind plafonarea sau excluderea taxelor percepute la nivel local

Premierul Ion Chicu respinge obiecțiile primarilor privind un plan de plafonare sau excludere a taxelor percepute la nivel local, spunând că măsura este necesară pentru încurajarea investițiilor. „Atragerea investitorilor (...) nu este posibilă fără o previzibilitate clară în materie de taxe si impozite”, a scris Chicu într-o postare pe Facebook, semnalată de Ziarul de Gardă. Premierul repetă în acest fel argumentele dintr-un apel către guvern al cercurilor de afaceri, contrazicând oficialii locali care au protestat de mai multe ori împotriva inițiativei Ministerului Finanțelor. Vineri, primarii și alți oficiali locali au spus din nou, la o demonstrație în capitală, că plafonarea taxelor locale nu este decât în avantajul companiilor, mai ales al celor mari, defavorizând administrația locală și dezvoltarea regiunilor.

Negociatorul-șef pentru Brexit al Uniunii Europene a sosit la Londra

Michel Barnier la 10 Downing Street, sediul prim ministrului britanic

Negociatorul-șef pentru Brexit al Uniunii Europene, Michel Barnier, a sosit sâmbătă la Londra pentru noi discuții directe cu omologul său britanic, David Frost, privind reglementarea comerțului bilateral după încheierea perioadei de tranziție post-Brexit, la 31 decembrie. David Frost a spus vineri că încă este posibil să se ajungă la un acord comercial acceptabil cu Uniunea Europeană, chiar dacă nu mai este mult timp, iar divergențe mari rămân. „Este târziu, dar încă este posibil un acord, și voi continua să negociez până ce va deveni limpede că nu sunt șanse”, a scris Frost pe Twitter, după ce omologul său european, Michel Barnier, a confirmat că va merge din nou la Londra, la negocieri. Principalele obstacole în calea acordului sunt legate în prezent de accesul vaselor de pescuit din UE în apele teritoriale britanice. Potrivit Reuters, ultima ofertă a Bruxelles-ului este ca europenii să înapoieze Marii Britanii 15-18% din valoarea cotelor de pește capturate de ei în apele britanice.

Susținătorii unui cleric irakian radical au ucis cu focuri de armă cinci oameni

Muqtada al-Sadr și generalul Qasem Soleimani la Teheran, 10 septembrie 2019

Susținătorii unui cleric irakian radical au ucis cu focuri de armă cinci oameni sâmbătă, pe fondul unor ciocniri cu protestatari anti-guvernamentali în sudul Irakului. Demonstranții anti-guvernamentali au încercat să blocheze marșul susținătorilor liderului musulman șiit Muqtada al-Sadr, care au ripostat violent, omorând și rănind oameni. Ciocnirile au avut loc într-o piață centrală din orașul Nasiriya, epicentrul unei mișcări conduse de tinerii care se opun elitelor sectare aflate la conducerea țării. Al-Sadr conduce un bloc politic puternic în parlamentul irakian, iar suporterii lui organizează demonstrații de sprijin înaintea alegerilor de la anul. Al-Sadr a sprijinit în trecut, sporadic, mișcarea de tineret, dar în ultimele luni activiștii acesteia s-au plâns că el le-ar fi tot mai ostil.

Hassan Rohani: Iranul va riposta „la timpul potrivit” față de uciderea celui mai important savant nuclear iranian

Mașina lui Mohsen Fakhrizadeh după atacul care a avut loc vineri lângă Teheran, 27 noiembrie 2020

Președintele Iranului, Hassan Rohani, a spus că țara sa va riposta „la timpul potrivit” față de uciderea vineri a celui mai important savant nuclear iranian. Într-o postare pe net, sâmbătă, Rohani a spus că asasinatul petrecut în apropiere de Teheran a fost efectuat de Israel la comanda Statelor Unite.

Potrivit presei de stat iraniene, Mohsen Fakhrizadeh, șeful departamentului pentru cercetare și inovație al Ministerului apărării, a fost rănit grav de indivizi înarmați care i-au atacat mai întâi mașina cu o bombă și s-au angajat într-un schimb de focuri cu bodyguarzii.

El a murit la spital.

Fakhrizadeh conducea programul iranian nuclear Amad (Speranța), despre care Occidentul susține că ar avea menirea să testeze posibilitatea asamblării bombei atomice. Teheranul neagă acuzația.

Agenția atomică ONU spune că programul Amad s-a încheiat la începutul anilor 2000.

Israelul este suspectat de multă vreme că ar fi pus la cale o serie de asasinări de savanți nucleari iranieni în urmă cu un deceniu.

Ministrul de externe iranian Javad Zarif a spus că există „indicii clare” privind o implicare israeliană în asasinat.

Israelul nu a comentat imediat moartea savantului iranian, pe care premierul israelian Benjamin Netanyahu îl menționase la o conferință de presă recentă, adăugând: „Țineți minte acest nume”.

Incidentul nu a fost comentat nici de Statele Unite.

A murit proeminentul savant nuclear iranian Mohsen Fakhrizadeh

Mașina savantului Mohsen Fakhrizadeh a fost ținta unui atac cu armă.

Cel mai important savant nuclear iranian a fost asasinat în apropierea Teheranului, într-un atac despre care Iranul spune că are caracteristicile unei operațiuni israeliene.

Mohsen Fakhrizadeh, șeful departamentului pentru cercetare și inovație al Ministerului apărării, a fost rănit grav de „teroriști înarmați” care i-au atacat mașina și s-au angajat într-un schimb de focuri cu bodyguarzii, s-a anunțat într-o declarație oficială iraniană.

„Din păcate, echipa de medici nu a reușit să-l readucă la viață”, se mai spune în declarație.

Fakhrizadeh conducea programul iranian nuclear Amad (Speranța), despre care occidentul susține că ar avea menirea să testeze posibilitatea asamblării bombei atomice. Teheranul neagă acuzația.

Agenția atomică ONU spune că programul Amad s-a încheiat la începutul anilor 2000.

Israelul este suspectat de multă vreme că ar fi pus la cale o serie de asasinări de savanți nucleari iranieni în urmă cu un deceniu.

Un consilier militar al liderului suprem spiritual iranian, Ayatolah Ali Khamenei, a acuzat Israelul că l-a ucis pe savant ca să provoace un război.

Israelul nu a comentat imediat moartea savantului iranian, pe care premierul israelian Benjamin Netanyahu îl menționase la o conferință de presă recentă, adăugând: „Țineți minte acest nume”.

Pentru alegerile parlamentare din România, moldovenii cu pașapoarte românești vor vota la 30 de secții de pe teritoriul R. Moldova

Moldovenii cu pașapoarte românești vor putea vota la alegerile românești din 5-6 decembrie la 30 de secții de votare în R. Moldova, dintre care 7 la Chișinău. La o conferință de presă, vineri, ambasadorul Daniel Ioniță a spus cu titlu de noutate că în capitală nu se mai vota de data aceasta la ambasadă, dar se vor deschide secții noi, în apropiere.

Potrivit relatării IPN, ambasada României recomandă alegătorilor să poarte măști, să își dezinfecteze mâinile la intrarea în localul de vot, după fiecare contact cu alte persoane sau cu obiecte care ar putea fi atinse și de alte persoane, precum și la ieșirea din secție. Se recomandă păstrarea distanței de minimum un metru față de ceilalți atât la coadă, cât și odată intrat în secție.

COVID-19 în R. Moldova: 1246 de noi infectări

În R. Moldova va fi stare de urgență în sănătate publică de la 30 noiembrie până la 15 ianuarie, cu alertă de „cod roșu”. Prelungirea a fost anunțată vineri de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP). Începând de mâine se închid cluburile de noapte, iar de luni restaurantele și barurile trebuie să se închidă la 10 seara. În R. Moldova s-au confirmat vineri încă 1246 de infectări cu COVID-19 și 21 de decese.

În parlamentul R. Moldova s-a creat o comisie de anchetă a „laundromatului rusesc”

În Parlamentul R. Moldova s-a creat vineri o comisie de anchetare a spălării banilor prin bănci moldovene în scandalul cunoscut ca „laundromatul rusesc”. Comisia va fi condusă de deputata Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Inga Grigoriu, care este și autoarea inițiativei, transmite IPN. Potrivit investigațiilor de presă, organizații criminale, oameni de afaceri din domeniul imobiliar și din sectorul bancar din Federația Rusă au transferat peste 20 de miliarde de dolari din fonduri ilicite, prin „complexul de spălătorie”, format din zeci de companii offshore, bănci și agenți proxy. Comisia Ingăi Grigoriu, în care sunt reprezentate toate formațiunile politice parlamentare, ar urma să prezinte în parlament în termen de 120 de zile un raport despre „componenta moldoveană” a scandalului.

Alexei Navalnîi a cerut UE să sancționeze „banda de criminali” din anturajul lui Vladimir Putin

Alexei Navalnîi audiat online de Comitetul pentru afaceri externe al Parlamentului European, Bruxelles, 27 noiembrie 2020

Politicianul rus de opoziție Alexei Navalnîi a cerut Uniunii Europene să își îndrepte sancțiunile împotriva „bandei de criminali” din anturajul președintelui rus Vladimir Putin. Vorbind vineri, 27 noiembrie, la o conferință online cu membrii Parlamentului European, Navalnîi a spus că oligarhii ruși „au acaparat temporar puterea”, iar UE trebuie să elaboreze o nouă strategie în relația sa cu Moscova. În mod concret, Navalnîi a cerut UE să cerceteze sursele europene de venituri ale unor miliardari ruși ca Roman Abramovici, Alișer Usmanov și Arkadi Rotenberg, care au, tustrei, legături strânse cu Kremlinul. „Atâta vreme cât iahturile lui Usmanov sunt la Barcelona sau Monaco, nimeni nu va lua la Kremlin în serios sancțiunile (europene)”, a spus Navalnîi.

Curtea Supremă de Justiție a respins plângerea lui Igor Dodon despre alegerile în diaspora

Curtea Supremă de Justiție a adus-o pe Maia Sandu mai aproape de începerea mandatului prezidențial respingând o plângere a lui Igor Dodon privind felul cum s-au ținut alegerile în diasporă. CSJ a respins la 26 noiembrie demersul președintelui în exercițiu legat de transportarea organizată a alegătorilor la vot în străinătate, într-o decizie citată de Newsmaker.md. Aceasta a fost una dintre principalele obiecții ale lui Dodon legate de înfrângerea sa în alegeri, la 15 noiembrie. Suporterii Maiei Sandu se plânseseră, dimpotrivă, mai ales după primul tur, că alegătorii transnistreni, în general votanții lui Dodon, au fost aduși în mod organizat, cu autobuzele, la secțiile de votare din dreapta Nistrului. Ambele tabere au insinuat și că unii alegători duși organizat la vot ar fi fost plătiți să voteze un anume candidat.

Alexandr Lukașenka a spus că va pleca din post după adoptarea unei noi constituții

Președintele din Belarus, Alexandr Lukașenka, a spus vineri că va pleca din post după adoptarea unei noi constituții. „Nu voi mai lucra cu voi ca președinte sub noua constituție”, a spus Lukașenka, citat de agenția de presă Belta. El nu a spus când anume ar putea pleca din post, dar a insistat că trebuie amendată constituția și trebuie ajustate atribuțiile președintelui. R. Belarus se confruntă de mai multe luni de zile cu mari proteste, după ce politicianul veteran Alexandr Lukașenka s-a declarat învingător la alegerile de la 9 august. Oponenții săi spun că scrutinul a fost falsificat, iar rivala lui din alegeri, Svetlana Țihanovska, a fost nevoită să se refugieze în Lituania.

David Frost: Încă este posibil să se ajungă la un acord comercial post-Brexit cu Uniunea Europeană

Negociatorul șef al UE pentru Brexit Michel Barnier (dreapta)și negociatorul-șef britanic pentru Brexit David Frost

Negociatorul-șef pentru Brexit al Marii Britanii, David Frost, a spus vineri că încă este posibil să se ajungă la un acord comercial post-Brexit cu Uniunea Europeană, chiar dacă nu mai este mult timp, iar divergențe mari rămân. „Este târziu, dar încă este posibil un acord, și voi continua să negociez până ce va deveni limpede că nu sunt șanse”, a scris Frost pe Twitter, după ce omologul său european, Michel Barnier, a spus că va merge din nou la Londra, la negocieri.

Principalele obstacole în calea acordului care ar trebui să intre în vigoare peste cam 5 săptămâni sunt legate în prezent de accesul vaselor de pescuit din UE în apele teritoriale britanice. Potrivit Reuters, ultima ofertă a Bruxelles-ului este ca europenii să înapoieze Marii Britanii 15-18% din valoarea cotelor de pește capturate de ei în apele britanice.

Igor Dodon o îndeamnă pe Maia Sandu să-și asume guvernarea sau să declanșeze alegeri parlamentare anticipate

Igor Dodon

Președintele în exercițiu, Igor Dodon, a declarat că Partidul Socialiștilor este „gata să sprijine” un eventual guvern „propus de Maia Sandu”, deși consideră că actualul executiv, condus de Ion Chicu, ar trebui să-și continue activitatea.

În căutarea unei majorități parlamentare - noiembrie 2020
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:54 0:00

Într-o postare pe Facebook, Dodon a îndemnat-o pe președinta aleasă Maia Sandu, lidera PAS, să înceapă „cât mai curând procesul de negociere cu fracțiunile parlamentare, să formeze o majoritate în formula care îi convine dumneaei, să creeze un nou Guvern sau să provoace alegerile parlamentare anticipate”. Igor Dodon, care este și liderul informal al socialiștilor, susține că în Parlament „nu există azi vreo majoritate parlamentară”, dar aceasta poate fi creată „în diferite formule, în funcție de fracțiunile care se vor alia”.

Președinta aleasă, Maia Sandu, și deputați din fracțiunea PAS și-au reafirmat recent opțiunea pentru declanșarea unor alegeri parlamentare anticipate, întrucât actualul Legislativ nu mai este unul reprezentativ.

Trump spune că va pleca de la Casa Albă, dacă victoria lui Biden va fi certificată de Colegiul Electoral

Donald Trump

Președintele SUA, Donald Trump, a spus că va pleca de la Casa Albă, dacă Colegiul Electoral va confirma victoria președintelui ales Joe Biden, deși a promis să continue să lupte cu rezultatele alegerilor.

„Sigur că o voi face. Și știți bine aceasta”, a spus Trump, pe 26 noiembrie, întrebat de jurnaliști la Casa Albă despre recunoașterea certificării pe care o va da Colegiul Electoral.

Parlamentari republicani și oficiali din administrația de la Washington au spus anterior că Trump va trebui să plece de la Casa Albă pe 20 ianuarie, dacă Colegiul Electoral va certifica rezultatele scrutinului, dar este pentru prima oară când președintele a comentat acest lucru.

Dacă membrii Colegiului Electoral vor atribui victoria lui Joe Biden, ei vor face „o mare greșeală”, a spus Trump, adăugând că va fi foarte greu de acceptat acest lucru.

Colegiul Electoral, care va stabili câștigătorul alegerilor prezidențiale, se va întruni pe 14 decembrie. Biden a obținut 306 voturi ale electorilor, față de 232 acordate lui Trump. Președintele insistă că „multe lucruri” se pot întâmpla până la validarea alegerilor și continuă să susțină că „alegerile au fost o fraudă”. Trump nu și-a recunoscut înfrângerea, dar pe 23 noiembrie administrația sa a decis oficial începerea tranziției către echipa lui Biden, care a primit acces la rapoartele serviciilor secrete, fonduri și spații guvernamentale, precum și la întâlnirile cu oficialități federale.

Încarcă mai mult

Mai mult
XS
SM
MD
LG