Linkuri accesibilitate

„Toate pe lumea asta au ceasul lor!”


Vladimir Beșleagă
Vladimir Beșleagă

Jurnalul săptămînal al unui om luminat: Vladimir Beșleagă.




Luni

Am o zi mare azi, am o zi lunga, am o zi grea azi. Trebuie să dorm, să mă odihnesc. Am venit pe lume la ora 5 după amiază. Ştiu asta după spusele babei Olea, vecina mea din sat: „Eu am primit naştere de la mama ta. Mama a venit pe jos din alt capăt pe sat aducându-mă încă nenăscut la spitalul de la şosea. Astfel, voi călca în cel de-al 81 an al vieţii în momentul când voi fi în mijlocul amicilor şi colegilor mei de la uniune.

Jurnalul săptămînal al lui Vladimir Beșleagă
Jurnalul săptămînal al lui Vladimir Beșleagă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:39 0:00
Link direct


În matinalul de azi, de la Europa Libera, Valentina Ursu l-a descusut pe Ministrul agriculturii.

După masă la US expoziţia de carte „Noaptea a treia” organizată de muzeul de literatură. La inaugurare a binevoit să vină prim ministrul Vlad Filat. D-l prim ministru a vorbit ca un prim ministru. Eu i-am răspuns ca un scriitor. Am zis: D-le Filat, toată afecţiunea mea şi toată susţinerea US. Luând cuvântul membru cor. AŞM a relatat câteva episoade din anii noştri de studenţie. Masa jubiliară a fost copioasă. A durat până târziu. Ne-am întors acasă cu un taxi rusesc, cu un şofer gângav care vorbea cu mine de parcă ar fi fost în Reazanscaia oblasti. D-na Alexandra mi-a spus că l-am înjurat. Bine i-am făcut!

Marți

Flori. Vorbe bune. Mulţumesc tuturor din tot sufletul. Am dormit bine. Când m-am trezit am constatat că nu găsesc medalia „Dmitrie Cantemir” oferită de AŞM în persoana preşedintelui Dl Duca şi înmânată de dl. acad. Mihai Cimpoi, secundat de directorul Institutului de Filologie Vasile Bahnaru. Mă bate gândul că ei anume au venit în doi ca unul să mi-o dea, iar celălalt să mi-o subtilizeze.

Deşi m-am jurat că trecut de 80 de ani n-o să mai scriu, pentru că rău mă doare braţul drept din umăr, continuu cu prostiile. Continuu să mâzgălesc hârtia. Am mers la uniune să închei socotelile cu barul. Am fotografiat toată expoziţia de carte. Am stat apoi împreună cu colegii de la muzeu la un pahar de vorbă, la care a fost prezent Nicolae Popa şi Igor Nagacevschi, care mi-a adresat o întrebare provocatoare: care este secretul unei vieţi lungi. Răspuns: secretul este că pe parcursul vieţii omul moare de mai multe ori. Eu, de exemplu, am murit cel puţin de trei ori. Odată în adolescenţă când am pătruns enigma naşterii mele tragice, a doua oară când am pierdut-o pe mama. Şi a treia oară când a plecat violent din viaţă fiul meu Alexandru. De fiecare dată am murit, dar ca prin minune, din voinţa Domnului, am supravieţuit şi am dus-o mai departe.

Miercuri

Am susţinut azi cu doamna Bulat-Saharneanu un dialog la Vocea Basarabiei două ore bătute pe muchie. Întrebări despre cărţile mele, despre viaţa mea, despre viaţa noastră, politică, politicieni. La urmă - despre unire: „Când? De ce nu facem unire?” Răspuns: „Toate pe lumea asta au ceasul lor! Dacă a trecut momentul, trebuie să aştepţi altul. Dar să-l pregăteşti.” Seara la invitaţia Irinei Nechit particip la cenaclul de la US. Citeşte din poeziile sale Ion Buzu. M-am dus, am discutat. Aţi văzut ce bine m-am retras în grota singurătăţii?

Joi

Patru inşi: Nicolae Popa sau Nicolai Întâiul, Nicolae Spătarul sau Nicolai al Doilea (la volan) Nicolae Răileanu sau Nicolai al Treilea (fotograful) şi eu Vladimir al nu ştiu câtelea facem o călătorie mirifică într-o zonă de vis din rezervaţia naturală de la Rădenii Vechi, Ungheni unde se află tabăra de copii „Pro sănătatea”. O oră de confesiuni literare, întrebări şi răspunsuri de mare frumuseţe şi sinceritate. Am fost prezentat ca un veritabil optzecist. Copii au citit din propriile creaţii. Un june din a patra a prezentat o impresionantă poezie lirică de dragoste. La sfârşit o tânără din clasa a noua mi-a adresat următoarea vorbă: acum citesc „Zbor frânt” , este o carte interesantă, dar îmi vine greu să descifrez mesajul. Despre ce este cartea? Răspuns: Colegii mei, criticii literari au ajuns la concluzia că zbaterea eroului Isai între cele două maluri este expresia destinului nostru ca neam în această lume. Strădania noastră de a ne aduna împreună. Aici domnişoara a continuat concluzionând: „De a ne aduna împreună ca fraţi.” A fost momentul cel mai emoţionant al acestei întâlniri.

Vineri

Academia a promis că vom avea volumul prilejuit de cei 80 ani ai mei la data respectivă. Nu a fost să fie. De, ca la colhoz. Se promite una – se face alta. „Va apare vineri” a fost promisiunea editorilor. Astăzi este vineri. Contactez editura. La telefon mi se răspunde: că vom avea cartea luni. Are 328 pagini, o fotografie pe copertă, şi titlul: „Omul luminat”. Mi s-a părut inspirat, dar nu pentru că eu aş fi cu adevărat aşa, ci pentru că sintagma aparţine regretatului Nicolae Vieru. Şi astfel ne amintim cu pietate de el. Am avut un lung şi agitat dialog cu un reporter de la Info-Prim referitor la evoluţia lucrurilor din R. Moldova în cei 20 ani de independenţă care se împlinesc în luna august.

SÂMĂTA

Am participat de dimineaţa la emisiunea „Cărţile săptămânii” de4 la Publica TV, a lui Gh. Erizeanu împreună cu Aliona Grati, cunoscut critic literar, dr. hab. În filologie, redactor şef a revistei de înaltă ţinută teoretică „Metaliteratura”. Am avut un interesant schimb de opinii pe marginea unor cărţi ale mele, printre care cea de notaţii lirice „Ţipătul Lăstunului” selecţie Andrei Ţurcanu, editor Gh. Erizeanu, romanele „Zbor frânt ”şi „Noaptea a treia” pronunţându-ne asupra unor probleme de teorie şi practică a procesului literar actual din RM.
Previous Next

XS
SM
MD
LG