Linkuri accesibilitate

Administrația prezidențială de la București contestă interpretarea dată de presă informațiilor unui document diplomatic publicat de Wikileaks


Purtătorul de cuvînt al administraţiei prezidenţiale de la Bucureşti, Valeriu Turcan a declarat aseară la un post de televiziune că este adevărat că în luna august 2008, preşedintele Romaniei Traian Băsescu a avut o întrevedere pe teme regionale cu influentul senator american republican Richard Lugar, inclusiv pe tema războiului din Georgia, dar nu aşa cum a relatat mass media şi în „nici un caz despre implicarea directă a Romaniei într-un conflict cu Rusia”.
Presa a preluat informaţia după site-ului de dezvăluiri Wikileaks, care a publicat o depeşă diplomatică americană. Valeriu Turcan a precizat că documentul Wikileaks este „interpretarea subiectivă a unui diplomat” iar modul în care relatează presa despre ea ţine de responsabilitatea mass mediei.
Potrivit Wikileaks, preşedintele Romaniei şi-a exprimat îngrijorarea faţă de recunoaşterea independenţei Osetiei de Sud şi Abhaziei de către Rusia, care ar putea pune în pericol stabilitatea regională şi a vorbit despre vulnerabilităţile de securitate ale Romaniei la Marea Neagră în contexul existenţei conflictului îngheţat din regiunea Transnistreană. „Eşecul în soluţionarea conflictelor îngheţate este o greşeală imensă” ar fi spus Băsescu potrivit depeşei publicate de Wikileaks şi Alianţa Nord Atlantică şi Uniunea Europeană ar trebui să se implice mai activ în regiunea Mării Negre. Băsescu a criticat şi modul în care a acţionat preşedintele Georgiei Mikail Saakashvili demonstrînd „o profundă lipsă de maturitate”.
XS
SM
MD
LG