Linkuri accesibilitate

Liberalii nu vor în fotoliul de preşedinte un exponent al moldovenismului de sorginte sovietică


Liberalii nu vor în fotoliul de preşedinte un exponent al moldovenismului de sorginte sovietică. Declarația a fost făcută la Chişinău de preşedintele Partidului Liberal Mihai Ghimpu, cu ocazia lansării unei noi culegeri de articole semnate de fratele său Gheorghe Ghimpu, la împlinirea a 11 ani de la trecerea în neființă a cunoscutului fruntaş al mişcării de renaştere națională din Moldova sovietică.

În volum este reprodus şi textul unei scrisori adresate în plină stagnare sovietică postului de radio Europa Liberă. Gheorghe Ghimpu îi cerea directorului de atunci al Europei Libere şi colaboratorilor instituției să aducă la cunoştința ascultatorilor acestui post de radio starea de ignoranță în care era ținută în mod deliberat populația din Moldova „în ceea ce priveşte cunoştința de limbă, de patrie, de origine a limbii şi a neamului". Întrebat astăzi de către Europa Liberă de ce nu s-au împlinit până la capăt idealurile propovaduite de Gheorghe Ghimpu, liderul Partidului Liberal Mihai Ghimpu a răspuns că, la fel ca în trecut, cineva are grijă să stăvilească evoluția firească a lucrurilor prin exploatarea orgoliilor şi altor posibile vulnerabilități ale factorilor decidenți.

Mihai Ghimpu a spus că după mai multe cedari, imediat după constituirea Alianței de guvernare, liberalii nu mai acceptă concesia care ar aduce în fotoliul de preşedinte un exponent al moldovenismului de sorginte sovietică şi chiar țăristă, intransigență pe care, în opinia liderului liberal, ar fi sprijinit-o şi Gheorghe Ghimpu.
XS
SM
MD
LG