Linkuri accesibilitate

La Washington a avut loc prima reuniune a grupului de acţiune Comunitatea democraţiilor dedicată Republicii Moldova


În urmă cu cîteva ore la Washington a avut loc prima reuniune a grupului de acţiune Comunitatea democraţiilor şi care a avut ca temă sprijinul internaţional pentru democratizarea Moldovei.

Statele Unite ale Americii şi Polonia co-prezidează aceasta iniţiativă, lansata în 2000 la iniţiativa ministrului de externe al Poloniei de atunci, Borislav Geremek şi a secretarului de stat american Madeleine Albright. Grupul îşi propune să susţină prin proiecte concrete acele ţări şi guverne din democraţiile tinere în perioada de tranziţie.

La reuniunea de la Washington reprezentanţi din 15 ţări şi organizaţii importante ale societăţii civile au discutat cum să sprijine guvernul de la Chişinău în domenii cheie pentru consolidarea democraţiei – reforma juridică, guvernarea locală, transparenţa guvernării, reforma sectorului de securitate şi politicile migraţionale. Toate aceste domenii au fost identificate de guvernul de la Chişinău după consultări cu societatea civilă.

Ministrul adjunct de externe al Poloniei, Jerzy Pomianowski a declarat că Moldova se află într-un moment critic acum în domeniul reformei: politicienii au obosit, iar opinia publică vrea rezultate rapide. În acest moment, a spus co-preşedintele polonez al grupului, Moldova are nevoie mai mult ca niciodată de sprijin: „Acesta este parte din mesajul pe care îl transmitem: nu sunteţi singuri! Donatori importanţi precum Statele Unite, Suedia, Uniunea Europeană, Banca Mondiala sunt aici şi vor continua să vă ajute, împreună cu donatori mai mici, dar care vă pot sprijini cu experienţa lor din care se pot învăţa multe.”
XS
SM
MD
LG