Linkuri accesibilitate

Dileme la Chișinău, posibile probleme la București (România liberă)


Pentru Traian Băsescu, cel mai bine ar fi fost să se oprească la un singur mandat (Evenimentul zilei)

Dileme la Chișinău, posibile probleme la București – se intituleaza un articol publicat de „România liberă”. Subiectul este dezbaterea iscata in Republica Moldova dupa lansarea de catre directorul general al Serviciului Vamal, Tudor Baliţchi, a unei solutii surprinzatoare de combatere a contrabandei: sa fie dezincriminata penal si sa fie pedepsita doar cu amenda.

Avantajul ar fi ca amenda e aplicata imediat si s-ar aduce bani la buget, in timp ce procesele dureaza si doi ani. Articolul identifica de la bun inceput ce este foarte incomod pentru România. O asemenea măsură ar compromite eforturile Bucurestiului de aderare la spatiul Schengen, avand in vedere intinderea granitei de la Prut si gravitatea problemelor cu care se confrunta structurile specializate din România. Serviciul Român de Informatii si DIICOT au demult de a face nu doar cu contrabanda de tigari, ci și cu grupări mafiote, cu organizare de tip paramilitar, care beneficiaza de bani la discretie, isi pot achizitiona autovehicule sau ambarcatiuni performante.

Articolul din „România liberă” il citeaza pe presedintele Partidului Liberal Mihai Ghimpu cu observatia ca „n-o să stimulăm infracţiunile ca să acumulăm bani la buget". Ghimpu adauga ca trebuie luate in considerare si situatiile cand contrabandistul este de fapt o persoana juridica cu zero lei in conturi, sau o persoana fizica lipsita de venituri declarate. Despre ce bani la buget mai poate fi vorba?


„Pentru Traian Băsescu, cel mai bine ar fi fost să se oprească la un singur mandat. Cu Geoană preşedinte şi cu Băsescu şeful dreptei în opoziţie, alta ar fi fost acum situaţia”, comenteaza Mircea Cărtărescu în „Evenimentul zilei”. El se intreabă asupra motivelor pentru care aceiasi oameni care-l copleșeau acum cativa ani cu simpatia și cu băile de multime pe presedintele Traian Basescu s-au intors acum impotriva sa.

Daca e vorba despre masurile de austeritate stabilite in 2010, de ce nu imparte Basescu ponoasele cu Emil Boc, cel care le-a aplicat de fapt? Cartarescu crede ca e vorba de mai mult decat de austeritate, si anume de deconspirarea lui Dan Voiculescu, patronul televiziunilor Antena, drept colaborator al Securitatii comuniste. Se adauga aici, mai arata Cartarescu, si greselile personale ale lui Basescu.„Obişnuit cu popularitatea, nu s-a mai regăsit pe sine din momentul în care a pierdut-o.”

Ioana Ene, care scrie pe site-ul ziare.com, continua sa se intrebe de ce totusi a aruncat Victor Ponta ideea asocierii la guvernare a Uniunii Democrate a Maghiarilor, cand majoritatea obtinuta in alegeri de Uniunea Social Liberala era atat de evidenta. Raspunsul ei tine de lupta pentru suprematie in cadrul USL, mai precis, de intentia tot mai clara a PSD-ului de a-si sufoca partenerii „imediat ce ei devin incomozi”. Iar liberalii, care spera sa dea, in persoana lui Crin Antonescu, viitorul candidat la prezidentiale, ar fi devenit deja incomozi.
XS
SM
MD
LG