Linkuri accesibilitate

Dialog despre granițe între grăniceri


Convorbiri Dorin Purice - Nikolai Litvin.


Segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene a fost unul din subiectele discutate de șeful departamentului poliției de frontieră Dorin Purice și omologul său din Ucraina, Nikolai Litvin. Litvin a dat asigurari că procesul de demarcare avansează. Un proces de care Tiraspolul este foarte nemulţumit, acuzând guvernul ucrainean că ar face demarcarea „unilateral şi ilegal”. Mai multe de la Alla Ceapai.

Şeful departamentului poliţie de frontieră Dorin Purice a declarat că actualmente Ucraina are un rol mai important în supravegherea graniţei pe segmentul transnistrean, pentru că Moldova nu îl poate controla:

„Sunt în derulare discuţii în vederea schimbului de informaţii despre persoanele care traversează acest segment de frontieră care noi din păcate nu îl putem controla. Sîntem preocupaţi astăzi de necesitatea controlului fluxului migraţional prin regiunea transnistreană în alte direcţii.”

La rândul său, preşedintele Serviciului de grăniceri al Ucrainei, Nikolai Litvin, a dat asigurări optimiste că situaţia este ţinută sub control, inclusiv în ceea ce priveşte procesul de demarcare a graniţei pe acest segment:

„Pe acest segment avem o situaţie stabilă şi sub control. Are loc demarcarea segmentului central al graniţei moldo-ucrainene. Este un lucru foarte pozitiv. Partea ucraineană depune eforturi maxime, diplomatice, economice şi strict tehnice, pentru ca situaţia să fie ţinută sub control. Pe acest segment un rol important îl are şi misiunea europeană de monitorizare care asigură securitatea pe acest segment de frontieră.”


View Larger Map

Procesul de demarcare a frontierei pe segmentul transnistrean a fost reluat acum două luni, după o întrerupere nu prea îndelungată. Tot atunci Sovietul Suprem de la Tiraspol a acuzat Kievul de ceea ce a numit „demarcare unilaterală şi ilegală a frontierei” şi au cerut suspendarea acestui proces. Expertul de la Asociaţia pentru politică externă Eugen Revenco spune că administraţia de la Tiraspol în nici un fel nu ar putea împiedica procesul de demarcare a graniţei între cele două state Republica Moldova şi Ucraina. Un argument în plus ar fi şi tentativele eşuate ale fostei administraţii de la Tiraspol de a se opune acestui proces, spune Eugen Revenco:

„A încercat şi fostul lider Smirnov şi Antiufeev în acea perioadă, când a demarat procesul, dar se pare că argumentele lor au fost foarte limitate în faţa Kievului, sau a fost înţelese foarte bine care poate fi impactul atentării la securitatea naţională a Ucrainei. Definirea frontierelor contribuie la asigurarea securităţii naţionale şi orice atentat nu poate fi fără consecinţe. Şi dacă în cazul Moldovei administraţia secesionistă încă îşi permite anumite atitudini, în discuţiile cu Ucraina se pare că sunt mult mai prudenţi.”

Mai mulţi experţi independenţi de la Kiev împărtăşesc opinia că administraţia de la Tiraspol nu poate opri procesul de demarcare a frontierei pe partea ucraineană. Iată ce a spus într-un interviu pentru Europa Liberă expertul de la Kiev Olexandr Suşko:

„La modul fizic, transnistrenii nu pot opri procesul de demarcare a frontierei pe partea ucraineană. demarcarea propriu-zisă nu poate fi împiedicată, pentru că bornele şi stâlpii de frontieră sunt instalate pe partea ucraineană. Cât priveşte demarcarea de partea Moldovei, iar de facto pe partea controlată de administraţia transnistreană, aici într-adevăr pot apărea complicaţii, pentru că autorităţile constituţionale ale Moldovei nu au acces la acest teritoriu.”

Expertul de la Kiev a ţinut să menţioneze şi cât de important este pentru Moldova şi Ucraina să finalizeze cât mai grabnic procesul de demarcare a frontierei. Acesta fiind o prevedere importantă a planului de acţiuni pentru liberalizarea vizelor cu UE atât pentru Chişinău, cât şi pentru Kiev.
Previous Next

XS
SM
MD
LG