Linkuri accesibilitate

9 mai la Chişinău: manifestaţii şi contramanifestaţii


Cu panglica Sf. Gheorghe, trecând pe lângă Eternitate (complexul memorial), pe str. Pan Halippa
Cu panglica Sf. Gheorghe, trecând pe lângă Eternitate (complexul memorial), pe str. Pan Halippa

Ce acţiuni intenţionează să întreprindă poliţia, dar şi primăria de la Chişinău pentru a evita confruntările violente între cele două tabere de manifestanţi?


La cea de-a 68-a aniversare a Victoriei asupra fascismului în cel de-al doilea război mondial marcată mâine la Chişinău se anunţă o serie de manifestaţii şi contramanifestaţii. Ziua Victoriei va fi marcată tradiţional de PCRM, dar şi de alte partide de stânga, printre care socialiştii, patrioţii Moldovei şi partidul regiunilor. Şi Ambasada Federaţiei Ruse va organiza o serie de festivităţi şi un concert cu artişti ruşi pentru care şi-a rezervat Piaţa Marii Adunări Naţionale. Acest lucru a trezit nemulţumirea mai multor organizaţii unioniste care anunţă contramanifestaţii. Ce acţiuni intenţionează să întreprindă poliţia, dar şi primăria de la Chişinău pentru a evita confruntările violente între cele două tabere de manifestanţi?

Deocamdată nu este foarte limpede câte contramanifestaţii şi unde vor avea loc mâine. Primăria de la Chişinău nu a fost înştiinţată despre intenţiile mai multor organizaţii unioniste, inclusiv Acţiunea 2012 şi Consiliul Unirii de a organiza anti-proteste mâine în Piaţa Marii Adunări Naţionale, a spus edilul capitalei Dorin Chirtoacă:

„În cazul în care vor exista contramanifestanţi mâine în PMAN, la Memorial sau în oricare alt loc din Chişinău, aceştia îşi vor putea exprima punctul de vedere în mod liber în alte locaţii decât cele care sunt deja rezervate şi, respectiv, unde îşi vor desfăşura manifestaţiile cei care au decis acest lucru şi au anunţat despre aceasta cu câteva luni înainte. În ceea ce priveşte PMAN, dacă vor exista contramanifestanţi, ei vor putea să se exprime în scuarul Catedralei şi la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt. Apelul nostru este: manifestaţiile să se desfăşoare de o manieră paşnică, atât de o parte, cât şi de cealaltă.”

Pentru a preveni şi a contracara eventualele confruntări violente între cele două tabere de manifestanţi, „pro” şi „anti” Ziua Victoriei, mâine în capitală ordinea publică va fi asigurată de peste 1000 de poliţişti. Numărul acestora ar putea fi triplat, în caz de necesitate, spune şeful direcţiei generale poliţie, ordine publică a MAI, Marin Maxian:

„La orice manifestare va fi încadrat efectivul polițienesc care va avea diferite meniri, atât asigurarea desfăşurării evenimentului, cât şi de intervenţie în caz de destabilizare. Un accent deosebit este pus pe documentarea audio-video a tuturor acţiunilor atât ale poliţiei, cât şi ale participanţilor, în vederea excluderii oricăror interpretări ilegale sau identificarea anumitor acţiuni ilegale, atât din partea participanţilor, cât şi din partea angajaţilor poliţiei.”

Marin Maxian dă asigurări că vor fi traşi la răspundere toţi cei care vor încălca ordinea publică şi vor incita la violenţă, dar şi poliţiştii care îşi vor depăşi atribuţiile de serviciu. Însă cei care se fac responsabili de acţiunile participanţilor la manifestaţii sunt organizatorii, care riscă să fie amendaţi dacă nu vor asigura buna desfăşurare a evenimentelor, precizează Maxian:

„Organizatorii sunt în drept şi noi le-am cerut ca să-şi creeze dispozitivul lor de asigurare a ordinii publice, ceea ce prevede şi legislaţia. Dumnealor vor asigura verificarea tuturor persoanelor care acced în zona de desfăşurare. Poliţia se va afla în adiacentul acestor locuri şi va interveni la necesitate, când vor fi depistate persoane cu obiecte interzise sau cu alte acţiuni ilegale.”

Câteva partide de stânga, printre care Patrioţii Moldovei, Partidul Regiunilor şi cel Socialist, care au constituit coaliţia forţelor patriotice „Pentru Moldova!”, au anunţat că vor forma mâine aşa numita „drujină populară”, adică o gardă care să prevină eventualele provocări din Piaţa Marii Adunări Naţionale. Locotenent-colonelul de poliţie Marin Maxian califică drept ilegală această intenţie:

Drujină populară nu avem, avem gardă populară care e reglementată de Legea 11/01. Ele sunt create pe lângă autorităţile publice locale. Membrii acestora dispun de legitimaţie de serviciu. Nu poate fi drujină atâta timp cât nu sunt înregistraţi corespunzător şi nu dispun de documentele care legiferează activitatea lor. Ei nu au nici un caracter de patrulare în municipiul Chişinău, sau de intervenţie în anumite manifestaţii, aceste acţiuni vor fi calificate ca ilegale.”

În timp ce Primăria de Chişinău şi poliţia îşi exprimă speranţa că manifestaţiile de mâine vor decurge paşnic, internauţii nu exclud şi alte scenarii.
Previous Next

XS
SM
MD
LG