Linkuri accesibilitate

„Mă strădui să citesc maxim câteva pagini pe zi, după care mă opresc şi meditez”


La Librăria din cartier, Alla Ceapai a stat de vorbă cu Dana Maxim, elevă în clasa a 9-a, la Liceul teoretic Pro Succes din Chişinău.



Dana Maxim: „Cartea pe care o citesc acum este „Noul Machiavelli” de Jonathan Powell. Este o carte foarte interesantă. Mă atrage pentru intrigile care sunt descrise acolo şi pentru faptul că mereu aş putea descoperi ceva nou.”

Europa Liberă: Dar nu te plictiseşte această carte prin multitudinea de detalii despre viaţa politică din Marea Britanie, despre deplasări şi intrigi politice?

Dana Maxim:
„De fapt asta e farmecul acestei cărţi. Nu citesc foarte mult din această carte, mă strădui să citesc maxim câteva pagini pe zi, după care mă opresc şi meditez.”

Europa Liberă: Unii spun că această carte e pentru politicieni, consilierii acestora mai curând, decât pentru un simplu cititor.

Dana Maxim:
„Ei au dreptate, pentru că e foarte mult legat de politică şi, în general, de schimbările pe care am putea să le facem. Cred că dacă tânăra generație va citi această carte şi va ţine cont de ce scrie acolo, poate vom trăi într-o Moldovă mai bună.”

Europa Liberă: Dar ai citit şi „Principele” sau alte cărţi de Machiavelli?

Dana Maxim:
„Din păcate nu l-am citit, cu toate că m-a intrigat Noul Machiavelli să citesc şi „Principele”. Mai întâi să finisez această carte, apoi mă apuc şi de „Principele.”.

Europa Liberă: Unii zic că tinerii de astăzi nu prea citesc, sunt preocupaţi de internet, TV, alte activităţi. Tu ce părere ai?

Dana Maxim:
„Eu cred că ei au dreptate, pentru că fiind tânără îmi dau seama că în unele zile pot să nu citesc, din simplu motiv că mi-e lene sau nu am o carte interesantă la îndemână. De fapt, cel mai mult citesc bloguri, pentru că asta mă interesează în prim plan. Dar atunci când am ocazia să ţin o carte în mână mă bucur mult şi absorb fiecare cuvânt scris în ea.”

Europa Liberă: Dar de ce te atrag blogurile?

Dana Maxim:
„De fapt scriu şi eu pe un blog. De aia mă informez ca să pot să văd ce gândesc alţii şi, în general. Ce se întâmplă cu blogosfera în Moldova.”

Europa Liberă: În opinia ta, ce se întâmplă cu ea?

Dana Maxim:
„Încetişor, foarte, foarte încetişor creşte şi ea spre o blogosferă mai bună.”

Europa Liberă: Dar cum îţi imaginezi tu o blogosferă mai bună?

Dana Maxim:
„Una bună o să fie atunci când oamenii o să atragă mai multă atenţie la bloguri, o să le citească şi o să fie interesante blogurile, o să scrie despre tot şi toate, un fel de presă online.”
XS
SM
MD
LG