Linkuri accesibilitate

Salarii pentru maşinăria statală


Ridicaţi nivelul de trai al maselor, munciţi cu acribie la locurile voastre de muncă, şi abia apoi măriţi-vă salariile cât vă doreşte inima.


Din cînd în cînd se aud vocile unor conducători autohtoni care revendică salarii grase pentru reprezentanţii maşinăriei statale. Chiar şi preşedintele republicii vorbea recent despre cît de important e ca judecătorii să aibă salarii mari. Un argument în favoarea umflării lefurilor conducătorilor şi cinovnicilor e acela că astfel va fi diminuată considerabil corupţia.

Mărturisesc din capul locului că mă indispune dorinţa asta a conducătorilor de tot soiul de a majora substanţial salariile în instituţiile statului. Nu că nu mi-ar plăcea deloc ideea, dar consider că ar trebui să existe mai întîi un cadru propice pentru aşa ceva. O discrepanţă izbitoare între salariile conducătorilor-judecătorilor şi lefurile taxatorilor-măturătorilor-învăţătorilor nu mi se pare normală într-o ţară care e campioana Europei la sărăcie, într-un fief al hoţiei, evaziunii fiscale şi decăderii morale.

Mi se pare că ar trebui mai întîi să ieşim din junglă, din zona haosului, să mărim niţel salariul minim garantat, să nu punem interesele personale deasupra intereselor ţării. Da, putem să admitem, fireşte, că parlamentarii şi judecătorii vor fi mai responsabili şi mai oneşti dacă vor încasa salarii de 20 de mii de lei. Dar de ce ei nu trebuie să fie corecţi-infailibili şi cu actualele salarii? De ce un învăţător trebuie să fie corect cu 3000 de lei pe lună, iar un judecător are nevoie de un salariu mult mai mare pentru a-şi păstra corectitudinea?

Toate discursurile astea ritoase, plămădite în culoarele puterii, despre necesitatea umflării lefurilor conducătorilor mi se par dizgraţioase şi ofensatoare în situaţia în care se află acum Republica Moldova. Păi, faceţi ceva ca ţara asta să iasă din mocirla tranziţiei, ridicaţi nivelul de trai al maselor, munciţi cu acribie la locurile voastre de muncă, şi abia apoi măriţi-vă salariile cît vă doreşte inima.

Şi mai e un detaliu. Salariile conducătorilor ar trebui majorate nu cu hurta. Măriţi-l celui care are performanţe vizibile, după ce societatea se va convinge că performanţele astea nu sînt un balon de săpun. De ce să-i măreşti salariul unui deputat care mai mult moţăie sau unui judecător ale cărui verdicte sînt contestate de CEDO?
XS
SM
MD
LG