Linkuri accesibilitate

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.


Femei și fete învață mânuirea armelor astăzi în Mariupol.
00:10

”Agresiunea militară împotriva Ucrainei a schimbat cursul Europei”: Ursula von der Leyen

Șefa ministerului german al Apărării, Ursula von der Leyen, a spus, vorbind la Conferința de Securitate de la München, că Europa se află acum în proces de revizuire a viziunii sale cu privire la securitatea mondială, iar acest proces a fost declanșat de Moscova: numai după atacul Rusiei asupra Ucrainei, Europa a realizat nevoia de a consolida capacitatea sa militară.

„A fost nevoie de o agresiune militară împotriva Ucrainei pentru a ne schimba cursul, iar bugetul membrilor europeni ai NATO a crescut deja cu 36%, începând cu anul 2014. Planificăm o modernizare a facilităților militare până în 2024”, a spus ea.

14:05 14.2.2019

Oficial UN: implementarea acordurilor de la Minsk tătăgănează

Putin și Lukașenko în Soci
Putin și Lukașenko în Soci


Adjunctul secretarului general ONU Miroslav Jenca a spus că implementarea acordurilor de la Minsk, în Bielorusia, din 2015, tărăgănează inacceptabil.

Cele cinci țări europene din actualul Consiliu de Securitate ONU au difuzat un comunicat comun în care acuză Rusia de alimentarea conflictului din Donbas.

Președintele Bielorusiei Aleksandr Lukaşenko și Vladimir Putin au discutat Ucraina ieri și astăzi în stațiunea de schi de la Soci.
Economia Bielorusiei este extrem de dependentă de Rusia, însă Aleksandr Lukaşnko, cel mai puternic om din ţară de 25 de ani, încearcă să se distanţeze de Moscova după anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, în 2014.

Disputele între Rusia şi Belarus pe tema tarifelor gazelor naturale şi petrolului sunt frecvente. Ele afectează uneori şi alte domenii, ca de exemplu ”războiul laptelui” care a făcut ravagii între cele două ţări în primăvara lui 2017, dup ce Moscova a acuzat Minskul că-i livrează produse de proastă calitate.

12:44 14.2.2019

Manafort găsit vinovat că a minţit anchetatorii

Paul Manafort și Konstantin Kilimnik.
Paul Manafort și Konstantin Kilimnik.


Paul Manafort, fostul director al echipei de campanie a lui Donald Trump, a fost găsit vinovat că a minţit anchetatorii care se ocupă de ingerinţele electorale ruse.

Judecătoarea Amy Berman Jackson a afirmat că există suficiente dovezi care să arate că Manafort a încălcat termenii înţelegerii lui cu procurorii, minţind deliberat în legătură cu câteva chestiuni, în special în privinţa interacţiunilor cu Konstantin Kilimnik, despre care se crede că are legături cu serviciile secrete ruse.

Judecătoarea a respins argumentul avocatului lui Manafort potrivit căruia clientul său nu ar fi înşelat în mod intenţionat anchetatorii, ci doar a uitat unele detalii.

Procurorii l-au acuzat pe Manafort că a minţit în legătură cu mai multe discuţii pe care cei doi le-au avut despre un posibil plan de pace care să pună capăt conflictului între Rusia şi Ucraina.

Întâlnirea a avut loc în timp ce Manafort încă deţinea un rol important în cadrul echipei de campanie a lui Trump.

Anchetatorii sunt, de asemenea, interesaţi şi de alte întâlniri între Kilimnik şi Manafort, inclusiv atunci când Kilimnik a călătorit la Washington pentru a asista la ceremonia de învestire a preşedintelui Trump, în ianuarie 2017.

Kilimnik, care locuieşte în Rusia, a fost acuzat, alături de Manafort, de obstrucţionarea justiţiei.

Manafort urmează să-şi primească sentinţa pe 13 martie. El ar putea fi condamnat la până cinci ani de închisoare în legătură cu acuzaţiile privind activităţile lui de lobby politic desfăşurate în Ucraina.

Manafort a activat în cadrul unei firme internaţionale care a desfăşurat activităţi de lobby în Ucraina, în baza unui contract cu formaţiunea prorusă Partidul Regiunilor din Ucraina.

12:21 14.2.2019

Linia frontului astăzi în Donbas

Încarcă mai mult

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG