Linkuri accesibilitate

Curajul preşedintelui Băsescu (Adevărul, Evenimentul Zilei)


Reuniunea șefilor de stat din Europa Centrală și de Est de la Varșovia în pregătirea summit-ului NATO (Evenimentul zilei).

Analişti politici şi foşti miniştri de externe consultați de cotidianul Adevărul sunt de părere că Băsescu a procedat bine atacând dur Rusia, după ce un avion civil a fost doborât de separatiştii proruşi din Ucraina. „Sunt cuvinte care trebuiau spuse. A avut un discurs în ton cu aliaţii noştri: SUA şi Marea Britanie”, a declarat fostul ministru de externe Adrian Cioroianu. Un alt fost ministru de externe, Mihai Răzvan Ungureanu, a fost de aceeași părere: „E foarte bine ce a declarat Traian Băsescu. A reacţionat corect. Punctele sale de vedere sunt în acord cu poziţiile preşedintelui Obama”.

Și analiștii politici împărtășesc fermitatea discursului prezidenţial. Politologul George Jiglău crede că Băsescu nu face însă notă aparte printre politicienii români, care ar avea toți „o poziţie ostilă Rusiei”, în timp ce Radu Magdin constată că „preşedintele marchează puncte şi pe plan intern, căci românii nu au fost şi nu sunt rusofili”. În opinia acestui comentator, declarațiile șefului statului răspund unei anumite îngrijorări a populației privind vulnerabilitatea țării. „Simt pericolul la graniţă, chiar dacă suntem stat NATO, şi aşteaptă (...) o poziţionare fermă a Bucureștiului, a Washingtonului şi a altor capitale partenere“, arată Radu Magdin. Este citat de asemenea analistul și blogger-ul ziarului Remus Ştefureac. El se bucură că „pe un subiect de o asemenea gravitate, vocea României este puternică şi coerentă”.

Evenimentul zilei preia de pe platforma „Vocile dreptei” un comentariu semnat de George Rîpă care și el laudă curajul președintelui: s-a situat de la bun început pe poziții comune cu reprezentanţii Marii Britanii, Olandei, Poloniei, Lituaniei, Canadei, Australiei şi Statelor Unite. De fapt, a spus adevărul, și anume că Rusia poartă responsabilitatea acestui grav incident. Numai că, arată George Rîpă, și Occidentul se face vinovat de a nu fi reacționat la timp, măcar după Vilnius sau măcar după anexarea Crimeii. Explicația este, în opinia acestui comentator, renunțarea la valorile civilizației iudeo-creștine, înlocuirea lor cu un amestec sumbru de „gândire orwelliană și socialism științific”. Actuala generație de lideri occidentali își dorește pacea la frontiera de Est, dar nu a știut să o obțină, „lăsându-l pe Vladimir Putin să destabilizeze întreaga zonă”. Or, „Traian Băsescu a enunțat un principiu fundamental: nimic nu este mai de preţ decât viaţa şi demnitatea umană”. „Marea înfrângere morală suferită de Occident are mai degrabă o cauză internă. Deceniile de marxism cultural au distrus nu doar spiritul critic ci au denaturat şi voinţa cetăţenilor occidentali de a-şi apără viaţa, libertatea şi demnitatea”.

La Varșovia a avut loc reuniunea șefilor de stat din Europa Centrală și de Est în pregătirea summit-ului NATO care va avea loc la toamnă. În Evenimentul zilei, Simona Mătieș prezintă intervenția președintelui Băsescu din perspectiva celor opt priorități ale României. Una dintre ele este revizuirea relației dintre Alianța Nord-Atlantică și Rusia, care nu mai poate rămâne aceeași. Rusia a devenit partener al grupărilor din estul Ucrainei, pe care liderul de la București le consideră „teroriste”. Argumentul: „iau ostatici reprezentanţi ai OSCE, fac ziduri vii din populaţie în faţa instituţiilor pe care le ocupă, jefuiesc”.

XS
SM
MD
LG