Linkuri accesibilitate

Mustang Wanted: „Pe acoperișuri nu mi-e frică. Nu mi-a fost frică nici pe Maidan. Dar a fost dureros să văd cum mor oamenii”


Un presupus „selfie” al lui Mustabg Wanted pe steaua vospită în culorile naționale ucrainene a unuia din zgîrie-norii staliniști de la Moscova.
Un presupus „selfie” al lui Mustabg Wanted pe steaua vospită în culorile naționale ucrainene a unuia din zgîrie-norii staliniști de la Moscova.

Între alpinism urban, film documentar și patriotism.

Grigorii „Mustang Wanted”, așa își spune un tânăr ucrainean cunoscut mai demult celor pasionați de alpinismul urban. Săptămâna trecută, el a atras atenția din nou, mărturisind pe Facebook este cel care vopsit în culorile ucrainene steaua din vârful uneia din cele „șapte surori”, clădirile staliniste care domină capitala rusă. Mustang are în palmares și un film documentar despre luptele de astă iarnă de pe Maidanul de la Kiev. Serviciul rusesc al Europei Libere, radio Svoboda a reușit să-l intervieveze și i-a făcut un portret la începutul verii. Îl prezintă în rezumat, Alexandru Eftode:

Mustang Wanted și-a dobândit notorietatea internațională datorită unei serii de videoclipuri care-ți taie respirația. Îl înfățișează cum se cațără pe zgârie nori, atârnă în aer, ținând-se cu o singură mână de buza acoperișului vreunei clădiri, face echilibristică pe un braț de macara sau se primblă pe carcasa metalică a vreunui turn de televiziune, la mare înălțime deasupra pământului.

În buna tradiție a alpinismului urban, Mustang nu folosește corzi de siguranță.

Clipurile pe care le privești cu sufletul la gură s-au bucurat de o răspândire virală pe internet, iar unele au avut peste 6 milioane de vizualizări.

Dar impresii nu mai puțin puternice îți lasă un film în care Mustang a înfățișat cu totul altceva: confruntările între protestatari și forțele speciale Berkut astă iarnă pe Maidanul de la Kiev.


„Pe acoperișuri nu mi-e frică. Nu mi-a fost frică nici pe Maidan. Dar a fost dureros să văd cum mor oamenii”.

Documentarul care a fost difuzat de televiziunea Ucraineană înainte de a fi proiectat și la festivalul de film de la Cannes descrie haosul și vărsările de sânge de pe Maidan.
„Se trage din automat de la 200 de metri, dar oamenii merg fără să se oprească. Se vede că sunt deja zeci de morți, dar ei tot merg înainte. Chiar și soldații nu merg întotdeauna cu atât înverșunare în atac”.

Mustang a fost în tabăra protestatarilor de la Kiev încă de la izbucnirea protestelor în noiembrie trecut, împotriva fostului președinte Victor Ianukovici care s-a răzgândit să semneze acordul de asociere cu Uniunea Europeană. Protestele s-au soldat cu fuga lui Ianukovici în Rusia.

„În acel moment se părea că de o parte sunt oamenii, iar de cealaltă este Berkut. Binele și răul. Dar acum lucrurile arată altfel”.

În mod ironic, unii ofițeri din forțele speciale Berkut s-au alăturat după dizolvarea unității lor foștilor activiști ai Maidanului și au mers să lupte contra separatiștilor pro-ruși în estul Ucrainei.

La începutul verii, când a vizitat locul luptelor, Mustang era încrezător că nu va izbucni un război deschis, în toată legea.

„Rușii au o armată mai mare, au arme atomice. Dar nu înțeleg ce fac. Oare chiar sunt gata să pună mâna pe arme pentru Mama Rusie și să omoare ucrainenii care în mod evident nu sunt agresorii”?

Criza între Ucraina și Rusia nu l-a făcut pe Mustang să renunțe la alpinismul urban. Dimpotrivă, și-a folosit din plin îndemânarea, dacă am crede confesiunea publicată săptămâna trecută pe Facebook.

„Eu sunt omul care, dintr-o pornire patriotică sinceră, s-a urcat pe acoperișul clădirii pe splaiul Kotelniceskaia și a revopsit steaua care o înfrumusețează în culorile drapelului ucrainean natal, iar apoi a arborat drapelul Ucrainei Independente”, a scris Mustang.

A publicat și o poză pe care și-ar fi făcut-o cățărat pe steaua masivă.

O dovadă care, după cum scrie Mustang, este menită să ajute patru cetățeni ruși, arestați la Moscova și acuzați de vandalizarea stelei, riscând până la 7 ani de închisoare.

XS
SM
MD
LG