Linkuri accesibilitate

Reacții și declarații după încheierea acordului de compromis financiar cu Grecia


La conferința de presă ținută la Bruxelles, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a subliniat între altele: „Comisia [Europeană] a insistat întotdeauna că nu poate accepta vreo formă de Grexit. Nu va exista nici un Grexit. În ce privește substanța, sîntem satisfăcuți cu rezultatul la care am reușit să ajungem.”

Christine Lagarde, directoarea Fondului Monetar Internațional, a apreciat în același context: „A fost o noapte laborioasă, dar cred că este un pas pozitiv în reclădirea încrederii și că va fi urmat de mulți alții, sînt sigură, care vor fi atestatți de aplicarea a ceea ce am căzut de acord acum.”

Ministrul de finanțe al Olandei, Jeroen Dijsselbloem, președintele Eurogrupului, a declarat la conferința de presă că spercă că: „Parlamentul elen va decide rapid asupra unei legislații pe o seamă de probleme și că va conlucra pentru readucerea încrederii în întregul proces și între statele membre. […] Va trebui să ne ocupăm de chestiunea necesităților de finanțare, a datoriei, și parte a acordului constă în faptul că va fi organizat un fond, către care vor fi transferate bunuri, ce vor fi monetizate, fie prin privatizări, fie prin funcționarea acestor bunuri și încercarea de a obține bani pe această cale. Acei bani vor fi folosiți pentru a reglementa și a reduce datoria.”

XS
SM
MD
LG