Linkuri accesibilitate

Statele Unite insistă ca Rusia să garanteze eliminarea arsenalului chimic sirian


Secretarul de stat american Rex Tillerson, Washington, 5 aprilie, 2017

Secretarul de stat american Rex Tillerson a declarat că în cursul întrevederilor pe care le va avea la Moscova, va insista ca Rusia să-și exercite influența pentru a împiedica regimul sirian să mai folosească arme chimice. Tillerson este așteptat marți 11 aprilie la Moscova, în prima sa vizită în calitate de secretar de stat.

Într-un interviu cu postul de televiziune ABC, Tillerson a precizat că va reaminti Rusiei că „și-a asumat obligații atunci când și-a asumat rolul de a garanta că regimul sirian renunță la arsenalul său chimic”. Un nou atac, asemenea celui de marți din regiunea Idlib, va fi „foarte dăunător relațiilor americano-ruse”, a avertizat Tillerson.

Ambasadorul american la ONU Nikki Haley cu poze ale victimelor atacului cu presupuse arme chimice, New York, 5 aprilie, 201
Ambasadorul american la ONU Nikki Haley cu poze ale victimelor atacului cu presupuse arme chimice, New York, 5 aprilie, 201

Marți, în regiunea Idlib din nord-vestul Siriei, controlată de forțele insurgente, a avut loc un atac cu arme chimice pe care Statele Unite și aliații occidentali l-au pus pe seama regimului de la Damasc. Autoritățile siriene au respins orice responsabilitate.

Vineri în zori, Statele Unite au bombardat și distrus parțial o bază aeriană siriană din apropiere de Homs, de unde se bănuiește să fusese pornit atacul cu arme chimice. Reacția Rusiei și Iranului, principalii aliați ai președintelui Bashar al-Assad, a fost vehementă. Moscova a anunțat, între altele, că va sprijini întărirea apărării siriene.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG