Linkuri accesibilitate

Autorul atentatului de la Stockholm era un simpatizant al organizației teroriste Statul Islamic


La demonstrația de la Stockholm în memoria victimelor atentatului

Poliția suedeză a declarat că bărbatul suspectat de atacul de vineri, din centrul Stockholm, avea simpatii pentru islamul radical, inclusiv pentru organizația teroristă a Statului Islamic. Este vorba de un bărbat uzbec de 39 de ani, căruia anul trecut i s-a refuzat cerea de azil în Suedia. Vineri 7 aprilie, el a intrat cu un camion în mulțimea din centrul comercial al capitalei suedeze. Patru persone au fost ucise, 15 rănite. Între timp se relatează că poliția a reținut încă o persoană care ar putea fi complice, dar se pleacă încă de la premiza ca atacatorul a acționat singur.

Duminică 9 aprilie, peste 20.000 de mii de persoane s-au adunat duminică în centrul capitalei suedeze Stockholm pentru a demonstra împotriva terorismului. Manifestația a fost totodată un gest de solidaritate cu victimele atacului de vineri. Sub lozinca „Manifestație pentru dragoste”, demonstrația a fost inițiată pe Facebook de către un blogger de origine iraniană și a avut loc în apropierea locului unde vineri un uzbec în vârstă de 39 de ani a intrat cu un camion în mulțimea aflată pe o arteră comercială. Între timp, poliția a precizat că uzbecul era un azilant căruia i se respinsese cererea în 2016 și care se radicalizase.

„Stockholm este orașul nostru, un oraș de care suntem mândri... Frica nu va pune stăpânire pe noi, terorismul nu va câștiga niciodată”, a spus primarul capitalei Suediei, Karin Wanngard. În fața mulțimii, ea a promis că Stockholm va rămâne „un oraș deschis, foarte atașat democrației și toleranței”.

XS
SM
MD
LG