Linkuri accesibilitate

Autorul atentatului de la Stockholm era un simpatizant al organizației teroriste Statul Islamic


La demonstrația de la Stockholm în memoria victimelor atentatului
La demonstrația de la Stockholm în memoria victimelor atentatului

Poliția suedeză a declarat că bărbatul suspectat de atacul de vineri, din centrul Stockholm, avea simpatii pentru islamul radical, inclusiv pentru organizația teroristă a Statului Islamic. Este vorba de un bărbat uzbec de 39 de ani, căruia anul trecut i s-a refuzat cerea de azil în Suedia. Vineri 7 aprilie, el a intrat cu un camion în mulțimea din centrul comercial al capitalei suedeze. Patru persone au fost ucise, 15 rănite. Între timp se relatează că poliția a reținut încă o persoană care ar putea fi complice, dar se pleacă încă de la premiza ca atacatorul a acționat singur.

Duminică 9 aprilie, peste 20.000 de mii de persoane s-au adunat duminică în centrul capitalei suedeze Stockholm pentru a demonstra împotriva terorismului. Manifestația a fost totodată un gest de solidaritate cu victimele atacului de vineri. Sub lozinca „Manifestație pentru dragoste”, demonstrația a fost inițiată pe Facebook de către un blogger de origine iraniană și a avut loc în apropierea locului unde vineri un uzbec în vârstă de 39 de ani a intrat cu un camion în mulțimea aflată pe o arteră comercială. Între timp, poliția a precizat că uzbecul era un azilant căruia i se respinsese cererea în 2016 și care se radicalizase.

„Stockholm este orașul nostru, un oraș de care suntem mândri... Frica nu va pune stăpânire pe noi, terorismul nu va câștiga niciodată”, a spus primarul capitalei Suediei, Karin Wanngard. În fața mulțimii, ea a promis că Stockholm va rămâne „un oraș deschis, foarte atașat democrației și toleranței”.

XS
SM
MD
LG