Linkuri accesibilitate

Germania atrage atenția asupra răspunderii conducerii Turciei de a nu adînci divizarea societății demonstrată de referendumul constituțional de duminică


Președintele Tayyip Erdogan cu soția sa Emine, salutîndu-și susținătorii la Istanbul duminică seara
Președintele Tayyip Erdogan cu soția sa Emine, salutîndu-și susținătorii la Istanbul duminică seara

Mii de turci au demonstrat astăzi pe străzile Ankarei pentru a celebra victoria președintelui Recep Tayyip Erdogan în referendumul constituțional de duminică, la care, potrivit datelor neoficiale 51,4% din alegători s-ar fi pronunțat în favoarea măsurilor autoritare propuse de președinte și susținute de formațiunea sa AKP și alte două partide ultra-naționaliste. Într-un discurs menit să serbeze victoria, Erdogan a spus, citat de agențiile internaționale de presă, că, „pentru prima oară în istoria Republicii, sîntem pe cale să schimbăm sistemul nostru de guvernare prin politică civilă”. Observatorii politici notează că votul strîns obținut de Erdogan ar putea semnala, însă, începutul unei perioade de și mai mare instabilitate politică.

Într-o declarație comună cancelara Angela Merkel și ministrul de externe german Gabriel Sigmar, au afirmat că Berlinul respectă dreptul turcilor de a-și modifica legea supremă, dar că „rezultatul strîns al referendumului demonstrează cît de profund divizată este societatea turcă, iar faptul semnifică o responsabilitate importantă pentru conducerea turcă și președintele Erdogan, personal”. Un comunicat al Comisiei Europene interpretează identic rezultatele referendumului, pledînd pentru „căutarea unui consens național larg” în aplicarea deciziilor.

În timp ce președintele Erdogan a stîrnit un plus de îngrijorare cu anunțul făcut în cursul nopții trecute că ar fi gata să organizeze un nou referendum pentru restabilirea pedepsei cu moartea, un adjunct al primului ministru încerca să calmeze situația declarînd astăzi pentru Reuters că nu ar exista nici un plan pentru organizarea unor noi alegeri parlamentare și că acestea urmează să se desfășoare în 2019.

XS
SM
MD
LG