Linkuri accesibilitate

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, l-a demis pe directorul FBI, James Comey


James Comey
James Comey

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, l-a demis pe directorul FBI James Comey. Președintele a ținut cont de o recomandare a ministerului justiției, iar decizia a urmat după ce FBI a spus că James Comey ar fi oferit informații incorecte la audierile din Congres, în timpul cărora a spus că fostul secretar de stat Hillary Clinton a expediat de pe un cont de email neprotejat „sute sau mii” de mesaje electronice care potențial conțineau informații secrete. În realitate, numărul acestor emailuri a fost nesemnificativ, se spune într-o declarație a FBI.

Mai mulți legislatori democrați au criticat decizia lui Trump de a-l demite pe directorul FBI care conduce, între altele, investigația privind implicarea Rusiei în alegerile de anul trecut din SUA și contactele cu Rusia ale unor persoane din echipa candidatului Donald Trump.

Criticii spun că este puțin probabil ca Trump sa-l fi concediat pe Comey pentru că a nedreptățit-o pe Hillary Clinton și cred ca ar putea fi o încercare de a obstrucționa investigația FBI privind eventuale conexiuni între campania lui Trump și Rusia.

Fostul candidat democrat în alegerile prezidențiale Hillary Clinton crede că decizia lui Comey de a redeschide investigația în legătura cu emailurile sale, cu 11 zile înainte de alegerile prezidențiale, a înclinat balanța în favoarea candidatului Donald Trump. O altă cauză pentru care a pierdut alegerile ar fi fost, în opinia sa, implicarea Rusiei în campania electorală. Atunci, candidatul Trump l-a lăudat pe Comey pentru decizia luată; acum l-a concediat, aparent, în legătură cu aceeaşi situaţie.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG