Linkuri accesibilitate

România printre cele mai afectate țări de atacul cibernetic global, lansat vineri


În jur de 100 de ţări sunt victimele unui atac cibernetic fără precedent, iar potrivit firmei de securitate cibernetică Kaspersky, România se numără printre cele mai afectate, relatează Digi24. Uzinele „Dacia” de la Mioveni au fost forțate să-și întrerupă parțial activitatea, relatează Agerpres.

„La nivelul statului român nu există cifre care să poată confirma, sau să sugereze măcar, amploarea acestui atac. Companiile şi instituţiile publice nu sunt obligate să raporteze astfel de atacuri”, a explicat ministrul român al Comunicațiilor.

În plus, informaţiile venite de la SRI sunt îngrijorătoare.

„Multe dintre instituţiile publice din România sunt vulnerabile în faţa unor astfel de atacuri pentru că folosesc computere învechite şi sisteme de operare care nu sunt aduse la zi", se arată într-un comunicat transmis la solicitarea Digi24.

Atacul a pornit vineri și folosește o bresă în sistemul Windows, despre care s-a aflat din documentele NSA, publicate anul trecut. Hackerii blochează computerele infectate și cer o recompensă de 300 până la 600 de dolari, în bitcoins, pentru a debloca computerele.

XS
SM
MD
LG