Linkuri accesibilitate

Alegeri prezidențiale în Iran: Hassan Rohani pare să fi fost reals din primul tur


Buletine de vot în alegerile prezidențiale iraniene, 19 mai 2017
Buletine de vot în alegerile prezidențiale iraniene, 19 mai 2017

Președintele Iranului, Hassan Rohani, pare să fi câștigat alegerile prezidențiale de vineri, din primul tur, relatează BBC și Reuters. El a obținut peste 21 de milioane de voturi, față de 14 milioane pentru principalul contracandidat, conservatorul Ebrahim Raisi, după numărarea a 37 de milioane de voturi din cele peste 40 de milioane exprimate. Șeful cancelariei prezidențiale, Hamid Aboutalebi, a scris pe Twitter că președintele ar fi obținut 60% din voturi. Dacă totuși nici unul dintre cei patru candidați nu întrunește peste 50% din voturi, primii doi clasați se vor confrunta într-un al doilea tur, pe 26 mai.

Participarea la vot a fost de peste 70%, un procentaj aproape egal cu cel din 2013, când Hassan Rohani a fost ales din primul tur.

Președintele Rohani a coordonat negocierile care în 2015 au dus la semnarea acordului dintre Iran și marile puteri ale lumii, în baza căruia Teheranul s-a angajat să-și limiteze drastic programul nuclear în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale. În cursul actualei campanii electorale Rohani a promis mai multă deschidere și libertate în interior.

Contracandidatul său conservator l-a criticat însă pentru faptul că acordul nuclear nu a adus o ridicare simțitoare a nivelului de trai pentru iranieni, nici locurile de muncă promise. El promis mai multă protecție socială, mai multe locuri de muncă, dar și o revenire la politica izolaționistă.

În cursul campaniei electorale din 2016, președintele american Donald Trump a criticat vehement acordul nuclear semnat de democratul Barack Obama, promițând că va scoate Statele Unite din acest acord sau va cere renegocierea acestuia. În ajunul alegerilor prezidențiale din Iran, Departamentul de stat a anunțat, însă, că pentru moment, administrația americană nu va încerca să schimbe acordul, dar va „rămâne vigilentă”.

XS
SM
MD
LG