Linkuri accesibilitate

Rusia critică din nou planurile NATO de a mări cheltuielile militare


Președintele american Donald Trump și secretarul general NATO, Jens Stoltenberg , Bruxelles, 25 mai 2017

Ambasadorul Rusiei la NATO a criticat planurile Alianței de a mări cheltuielile militare, afirmând că este o măsură care va ajuta numai industria militară americană, provocând tensiuni și mai mari „în regiunea Euro-Atlantică”.

Într-un interviu cu postul de televiziune Rossia 1, Alexander Grușko s-a referit la angajamentul țărilor NATO de a-și mări la 2% din PIB cheltuielile militare. Potrivit lui Grușko, NATO ar putea ajunge la un buget total de 370 de miliarde de euro anual, din care 20% se vor duce „obligatoriu” pe achiziționarea de noi arme, mare parte din Statele Unite.

Grușko a criticat și propunerea președintelui american Donald Trump de a mări cu 40% bugetul american pentru operațiuni NATO, ceea ce „ar putea permite, de exemplu, staționarea unei noi brigăzi în Europa, așa cum ar dori Pentagonul”, a argumentat ambasadorul Grușko.

Ministerul rus de externe a criticat și el întărirea prezenței militare NATO în țările din flancul estic, într-o declarație dată cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la semnarea acordului de cooperare NATO-Rusia. Întărirea prezenței militare în țările din flancul estic a fost decisă de NATO ca reacție la politica agresivă a Rusiei în Ucraina.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG