Linkuri accesibilitate

Cancelara Merkel crede în relațiile transatlantice, asigură purtătorul de cuvânt al guvernului german


Cacelara Angela Merkel la Munchen, în cursul unui miting electoral, 28 mai 2017
Cacelara Angela Merkel la Munchen, în cursul unui miting electoral, 28 mai 2017

„Cancelara Angela Merkel crede, cu toată convingerea, în importanța relațiilor transatlantice” de aceea „este de părere că poate vorbi deschis și despre divergențele care apar”, a declarat la Berlin purtătorul de cuvânt al cancelarei. „Declarația cancelarei este clară, vorbește de la sine”, a mai spus Steffen Seibert luni, la o conferință de presă.

Purtătorul de cuvânt a comentat în acest fel declarația făcută duminică de Merkel, la o reuniune electorală în Bavaria și care a șocat prin stilul direct și tonul critic nemascat, atipice pentru șefa guvernului german.

„Noi europenii trebuie să ne luăm soarta în mâinile noastre” pentru că „trec timpurile în care ne puteam baza complet pe alții”, a declarat Angela Merkel, explicînd că a ajuns la această concluzie după întrevederile din ultimele zile. Ea a pledat însă pentru relații cât mai bune de cooperare în continuare cu Marea Britanie, pe cale de a părăsi Uniunea Europeană, și cu Statele Unite.

Săptămâna trecută au avut loc primele reuniuni la nivel înalt NATO și G7 cu participarea președintelui american Donald Trump.

După cum se știe, singurul punct în care Statele Unite și aliații europeni tradiționali sunt de acord este combaterea terorismului. Creșterea cheltuielilor militare în cadrul NATO, cerută insistent de președintele Trump, este deja aprobată de toate țările membre, rămâne însă de negociat cum se calculează aceste cheltuieli.

În privința relațiilor comerciale, neînțelegerile par să fi rămas mari între administrația Trump și partenerii europeni, la fel în problemele legate de protecția mediului înconjurător.

XS
SM
MD
LG