Linkuri accesibilitate

Putin a acuzat birocrația americană de sabotarea schimbărilor propuse de Trump


Vladimir Putin
Vladimir Putin

Președintele rus Vladimir Putin consideră că noului președinte al Statelor Unite i-ar fi foarte dificil să-și promoveze ideile din cauza unei puternice presiuni birocratice. Putin a exprimat un optimism moderat față de posibilitatea de a găsi limbă comună cu administrația lui Donald Trump.

Într-un interviu pentru publicația franceză Le Figaro, liderul de la Kremlin a spus că a comunicat deja cu trei președinți americani: „Președinții vin și pleacă, dar politica nu se schimbă. Știți de ce, pentru că este puterea birocrației este foarte mare”, a spus Putin.

Drept exemplu el a adus promisiunea electorală a lui Barack Obama de a închide închisoarea de la Guantanamo, promisiune neonorată de fostul președinte american, „chiar dacă și-a dorit sincer acest lucru”, a spus Vladimir Putin, adăugând că la Guantanamo „oamenii umblă încătușați de decenii fără să fie judecați” și că așa ceva nu i s-ar fi permis niciodată Franței sau Rusiei, spre deosebire de Statele Unite.

Cum s-a anunțat anterior, administrația de la Washington nu a reușit să închidă închisoarea de la baza militară Guantanamo până la sfârșitul mandatului lui Barack Obama. În cei opt ani ai președinției lui Obama, 198 de deținuți au fost transmiși guvernelor altor țări. Din cauza opoziției Congresului, care a interzis administrației să plaseze în SUA deținuți de la Guantanamo și din cauza nedorinței altor state de a accepta persoane suspectate de terorism, 36 de oameni rămân în detenție și după încheierea mandatului lui Barack Obama. Dintre aceștia, 10 sunt acuzați de implicare în atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 din SUA și au fost conferiți tribunalului militar, iar 26 sunt considerați teroriști deosebit de periculoși, fără să li se înainteze însă acuzarea, și rămân la Guantanamo pe un termen nedeterminat.

XS
SM
MD
LG