Linkuri accesibilitate

Explozie în cartierul diplomatic din Kabul: cel puțin 80 de morți


Kabul, Afganistan, după atentatul din cartierul diploatic, 31 mai 2017

În cartierul ambasadelor din Kabul a explodat un camion-capcană, făcând peste 80 de morți și 350 de răniți.

Kabul, voltuntari transportă răniți după explozia unui camion capcană 31mai, 2017.
Kabul, voltuntari transportă răniți după explozia unui camion capcană 31mai, 2017.

Un purtător de cuvânt al ministrului afgan al sănătății a spus că printre cei uciși sunt femei și copii, iar numărul victimelor continuă să crească, mulți oameni aflându-se sub dărâmături. Ministerul de interne a făcut apel către locuitorii Kabulului să doneze sânge.

Explozia camionului-cisternei-capcană s-a produs la o oră de vârf, în zona cea mai păzită a capitalei afgane, unde se află misiunile diplomatice și palatul prezidențial. „A fost o mașina-capcană în apropierea ambasadei germane, dar acolo se află și alte obiective și oficii importante. Este dificil de spus exact care a fost ținta”, a declarat un purtător de cuvânt de la interne.

Kabul, clădirea ambasadei Germeniei, lovită de explozia unui camion capcană, 31 mai 2017
Kabul, clădirea ambasadei Germeniei, lovită de explozia unui camion capcană, 31 mai 2017

Clădirea ambasadei germane au fost avariată serios și angajați ai ambasadei au fost răniți, dar singura victimă, pentru moment, este unul din paznici, relatează „Spiegelonline”, citând Ministerul de externe de la Berlin. Au fost lovite și clădirile ambasadelor Franței și Iranului, Indiei și Pakistanului.

Explozia a fost atât de puternică încât a distrus, fie și partial, peste 50 de mașini, ferestre și uși de la clădiri pe o rază de de câteva sute de metri.

Kabul, ambasada Iranului după explozia unui camion capcană, 31 mai 2017
Kabul, ambasada Iranului după explozia unui camion capcană, 31 mai 2017

Nimeni nu și-a asumat încă răspunderea pentru explozie. Milițiile Taliban au declarat că nu au organizat atacul, deși anunțaseră începutul așa-numitei „ofensive de primăvară”. Nici organizația teroristă a Statului Islamic nu a luat poziție. În trecut, gruparea teroristă Statul Islamic și-a asumat răspunderea pentru câteva atacuri cu bombă din capitala afgană, inclusiv cel de pe 3 mai, care a avut ca țintă un convoi NATO.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat într-un mesaj pe Twitter „atacul oribil de la Kabul” comis în această dimineață.

XS
SM
MD
LG