Linkuri accesibilitate

Statele Unite se retrag din Acordul internațional de limitare a schimbărilor climaterice


Președintele american Donald Trump anunță ieșirea Statelor Unite din Acordul de la Paris privind schimbările climaterice, Washington, 1 iunie 2017

Președintele Donald Trump a anunțat că Statele Unite se retrag din acordul internațional pentru combaterea schimbărilor climaterice pentru că prevederile tratatului sunt în detrimentul intereselor economice americane.

Vorbind la Casa Albă, președintele Trump a declarat însă că America își va negocia posibila revenire sau intrarea într-un acord cu totul nou, în condiții care servesc însă interesele „Statelor Unite, ale lumii de afaceri, ale forței de muncă, ale poporului și ale contribuabilului”.

China - sortatul deșeurilor de plasic
China - sortatul deșeurilor de plasic

Tratatul internațional pentru reducerea globală a emisiilor de gaze ce produc efectul de seră a fost negociat la Paris în 2015 de 195 de state. Peste 140 l-au ratificat între timp.

În pofida eforturilor făcute mai ales de guvernele vest-europene de a-l convinge pe Trump de avantajele Tratatului de la Paris, decizia președintelui american nu vine ca o surpriză.

Încă din timpul campaniei electorale de anul trecut, Donald Trump a promis că va retrage Statele Unite din acest acord, care în opinia sa ar împiedica numai dezvoltarea economiei americane și crearea de noi locuri de muncă.

La reuniunea G7 de săptămâna trecută din Italia, țările participante au încercat să-l convingă pe Trump să nu facă acest pas. Apeluri similare au fost lansate joi de Rusia și China.

China -- președintele american Barack Obama după ce Statele Unite, alături de China s-au alăturat tratatului de la Paris privind schimbările climaterice, Hangzhou , 3 septembrie 2016
China -- președintele american Barack Obama după ce Statele Unite, alături de China s-au alăturat tratatului de la Paris privind schimbările climaterice, Hangzhou , 3 septembrie 2016

Acordul de la Paris este considerat „istoric” pentru că, spre deosebire de protocolul de la Kyoto din 1997, stabilește (de comun acord) ținte concrete pentru reducerea încălzirii globale și a emisiei de gaze care produc efectul de seră. Totodată, tratatul de la Paris precizează și cursul de urmat pentru țările semnatare.

Într-o primă reacție, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat că deplânge decizia Statelor Unite și a promis să continue să lupte pentru a „salva Pământul”. Germania, Franța și Italia s-au angajat totodată să sprijine economiile emergente să aplice prevederile Acordului de la Paris, relatează Reuters.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG