Linkuri accesibilitate

Ecouri internaționale la decizia președintelui Trump de a retrage Statele Unite din Tratatul de la Paris


Cancelarul Angela Merkel astăzi la Berlin
Cancelarul Angela Merkel astăzi la Berlin

Angela Merkel: „Este o decizie lamentabilă...”

Cancelara Germaniei, Angela Merkel, a declarat astăzi în Parlamentul german că decizia administrației americane de a retrage Statele Unite din Acordul de la Paris privind schimbările climatice nu poate și nici nu trebuie să împiedice restul țărilor să lupte împotriva încălzirii globale.

„Este o decizie lamentabilă și mă exprim într-un mod foarte moderat", a declarat Merkel în fața parlamentarilor de la Berlin.

Germania, Italia și Franța au anunțat încă de joi seară că vor sprijini financiar țările cu economii în dezvoltare să aplice prevederile Acordului de la Paris.

Uniunea Europeană și-a anunțat, de asemeni, intenția de a continua să lupte cu schimbările climatice și la fel și China, cea mai poluantă țară din lume (loc ocupat înainte de Statele Unite).

Rusia a anunțat și ea astăzi că nu-și va schimba decizia de a adera la Acordul de la Paris din 2015. „Am luat această decizie de a adera și nu cred că ne vom răzgândi", a declarat vicepremierul rus Arkadi Dvorkovici. Rusia a semnat, dar nu a ratificat Acordul. Pe de altă parte, un consilier al președintelui Vladimir Putin a comentat că, fără Statele Unite, tratatul de la Paris va fi mult mai ineficient.

Joi seară, președintele american Donald Trump a anunțat retragerea Statelor Unite din Acordul de la Paris privind combaterea schimbărilor climatice, spunînd și că Statele Unite s-ar putea „întoarce” dacă se schimbă condițiile tratatului sau dacă se negociază un nou tratat care să ofere Statele Unite condiții mai „bune”.

Pentru moment, comunitatea internațională nu pare interesată să renegocieze Acordul, lucru exprimat clar de noul președinte francez Emmanuel Macron, care a spus joi: „nu avem un plan B pentru că nu există un plan B. Nu vom negocia un nou acord care să stabilească ținte mai puțin ambițioase” a declarat Macron.

Deși Trump declara joi, la Casa Albă, că „din acest moment” Statele Unite au ieșit din Acordul de la Paris, prevederile juridice ale tratatului stabilesc un alt calendar procedural: documentele de retragere oficială nu pot fi înaintate decît trei ani aderarea la tratat, ceea ce, pentru Statele Unite, ar corespunde lunii noiembrie 2020, practic după următoarele alegeri prezidențiale.

XS
SM
MD
LG