Linkuri accesibilitate

Premierul britanic Theresa May anunță că va forma un guvern minoritar


Premierul conservator Theresa May, Londra, 9 iunie 2017
Premierul conservator Theresa May, Londra, 9 iunie 2017

Conservatorii britanici au pierdut majoritatea în Parlament deși au câștigat alegerile generale anticipate de joi. În pofida acestei înfrângeri neașteptate, premierul Theresa May, cea care a convocat alegerile pentru a-și întări mandatul și majoritatea, a anunțat că rămâne la conducerea guvernului. Pentru moment, pentru că nu este clar dacă va reuși să creeze o majoritate.Theresa May mizează pe sprijinul Partidului Democrat Unionist din Irlanda de Nord, care ar putea sprijini un guvern minoritar conservator, de la lege la lege. Democrat Unioniștii vor însă un „Brexit” flexibil spre deosebire de May, care pledează pentru negocieri „dure” și inflexibile.

Liderul opoziției Laburiste, Jeremy Corbyn – marele câștigător al alegerilor de joi – cere demisia premierului. Teoretic, Corbyn poate începe și el negocieri în vederea creării unei majorități, pe care să o conducă.

Se așteaptă ca partidul Conservator să aibă 318 mandate, în parlamentul cu 650 de locuri iar Laburiștii 261 de mandate. Ceea ce înseamnă o pierdere de 12 mandate pentru conservatori și un câștig de 29 pentru laburiști. Pentru o majoritate este nevoie de 326 de mandate.

Participarea la vot a fost de 68,7%, cu două procente mai mare decât în 2015.

Comentând alegerile britancie, Jean -Claude Juncker a declarat că speră ca negocierile cu Marea Britanie privind ieșirea din Uniunea Europeană să înceapă cât mai repede, „chiar de mâine dimineață la 9” a spus președintele Comisiei europene, la o conferință de presă.

Pe de altă parte, Donald Tusk, președintele Consiliului european a atras atenția, într-un mesaj pe Twitter, că începerea negocierilor poate fi amânată, dar nu și data la care se vor încheia. Acestea sunt regulile Uniunii Europene, înscrise în Acordul de la Lisabona. Iar premierul britanic Theresa May a „activat” deja articolul 50 al acordului care reglementează , în linii mari, ieșirea unui țări membre și marchează începutuol perioadei de doi ani, cânt pot dura negocierile. Tot potrivit regulilor existente.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG