Linkuri accesibilitate

Primul tur al alegerilor generale din Franța indică o victorie clară a partidului prezidențial „En Marche”


După primul tur al alegerilor generale din Franța, desfășurat duminică, partidul președintelui Emmanuel Macron, „La Republique en marche”, are toate șansele unei victorii covârșitoare. Centrele de votare s-au închis la ora 20 (ora Franței), iar primele previziuni arată că „En marche” ar putea câștiga peste 400 de mandate în Adunarea Națională (camera inferioară a Parlamentului), care are 577 de locuri.

Partidul lui Macron a fost creat, ca o mișcare civică, anul trecut, iar majoritatea candidaților pe care i-a prezentat duminică sunt persoane care nu au aproape nici o experiență politică. Două institute de sondare a opiniei publice arată că partidul prezidențial ar fi câștigat peste 30% din voturi. Republicanii ar avea puțin peste 20%, Frontul Național al lui Marine Le Pen în jur de 13%, iar socialiștii (partidul fostului președinte François Hollande) 9%.

Al doilea tur al alegerilor generale are loc duminica viitoare. Participarea la vot a fost însă extrem de redusă, în jur de 49%, ceea ce, cred unii analiști politici, ar indica un sentiment de resemnare între oponenții lui Macron.

Puțini candidați reușesc să câștige peste 50% din vot, în primul tur, pentru a-și asigura un mandat. În al doilea tur, întră cei care au obținut, în circumscripția unde candidează, cel puțin 12,5% din voturi. Un sistem care ar trebui reformat, crede Marine Le Pen, lidera Frontului Național, pentru că ar avantaja partidele mari. Sau partidele tradiționale. Numai că partidul prezidențial „En marche” pare să contrazică aceste afirmații: a fost creat cu numai un an în urmă și nu a dispus mult timp de o infrastructură asemănătoare cu a partidelor tradiționale.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG