Linkuri accesibilitate

Reacții în Statele Unite după atentatul împotriva unor membri republicani ai Congresului


Congresmenii Paul Ryan și Nancy Pelosi
Congresmenii Paul Ryan și Nancy Pelosi

Paul Ryan și lidera democraților, Nancy Pelosi, au oferit un interviu împreuna la CNN pentru a formula un mesaj de unitate in fața adversității.

Dupa atentatul de ieri de la antrenamentul pentru un meci de baseball intre echipe ale Congresului, care a marcat o tara intreaga, ieri a avut loc meciul ca atare. O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

In primul rind trebuie spus ca la meciul dintre echipa democratilor si cea a republicanilor din Congres au asistat circa 20 de mii de persoane, dublu fata de cifra de anul trecut. Si banii incasati sint meniti sa ajute cauza caritabile.

Se stie cit de divizata este atmosfera in politica americana si cu toate acestea, presedintele Camerei Reprezentantilor, Paul Ryan si lidera democratilor, Nancy Pelosi au oferit un interviu impreuna la CNN pentru a formula un mesaj de unitate in fata adversitatii.

Sa reamintim ca o persoana a deschis focul la antrenamentul republicanilor, cu o zi inainte de meci, ranind un numar de persoane intre care si deputatul Steve Scalise. Paul Ryan a spus ca colegul sau republican isi va reveni, dar ca va trece ceva timp. La rindul sau, Pelosi a declarat ca deputul Scalise este un om cumsecade si ca ambele tabere vor face parte, la meci, din echipa Scalise.

Ambii lideri au spus ca membrii in Congres au nevoie de masuri suplimentare de securitate, dar ca in balanta trebuie pusa si importanta contactului direct si nemijlocit cu alegatorii. Ryan si Pelosi au facut apel la politicieni sa se abtina de la declaratii care pot inflama spiritele.

In privinta impactului celor intimplate asupra unei posibile legi care sa restrictioneze accesul la arme, presedintele Camerei a evitat tema, spunind doar ca sint facute progrese in chestiunea bolilor psihice si impactului acestora asupra violentei. Liderul majoritatii republicane din Senat, Mitch McConnell, si liderul democrat, Chuck Schumer, s-au facut ecoul afirmatiilor colegilor lor din Camera. McConnell a spus ca in ciuda diferentelor politice si ideologice, membrii in Congres nu nutresc unii fata de ceilalti antipatii personale, ci conlucreaza. „Avem diferentele noastre politice dar in cele din urma sintem cu totii americani” – a spus republicanul.

Schummer a adaugat ca spera ca tragedia sa apropie cele doua partide. Ambii au aratat ca diferentele de abordare intre democrati si republicani ajung in stiri, dar mult mai putin este cazul cu momentele, nu putine, in care exista cooperare. Atentatorul a exprimat pe Internet o antipatie acuta fata de republicani, scriind ca il sprijina pe democratul Bernie Sanders. Senatorul de Vermont a declarat imediat dupa atentat ca lupta politica trebuie dusa intr-un cadru non-violent.

XS
SM
MD
LG