Linkuri accesibilitate

Reprezentanța din Chișinău a FMI dezminte afirmațiile fostului premier Iurie Leancă


Într-un răspuns transmis Europei Libere și altor medii de informare din R. Moldova, reprezentanța din Chișinău a Fondului Monetar Internațional precizează, după afirmațiile fostului premier Iurie Leancă, faptul că, în ciuda recomandărilor făcute de FMI pe tema restructurării Băncii de Economii (BEM) și a grupului de bănci asociate ei: „Guvernul a decis să acționeze în alt mod și nu a urmat recomandările FMI. În absența unui program al FMI cu Republica Moldova la acea vreme, Fondul Monetar putea doar să acorde consultații și nu putea impune careva condiții. Atragem atenția, că punctul de vedere al FMI ca instituție a fost întotdeauna transparent. Poziția FMI referitor la măsurile de restructurare a băncilor propuse autorităților în perioada 2014-2015 este reflectată în rapoartele personalului FMI nr. 14/190, nr. 14/346 și nr. 16/19, disponibile pe site-ul www.imf.md/pub-rececondev.html.”

Potrivit precizărilor transmise astăzi presei, FMI a atras atenția la vremea respectivă: „asupra diverselor probleme și riscuri în rapoartele noastre din acea perioadă, care sunt disponibile pentru public pe site-ul nostru. De exemplu, în raportul FMI publicat în iulie 2014 se menționa clar despre: fragilitatea situației la BEM și la cele două bănci de dimensiuni medii considerate afiliate Băncii de Economii; prezența unor indicii de tăinuire activă a informației privind beneficiarii finali și persoanele care exercitau controlul efectiv al băncilor; importanța protejării autorităților de reglementare de ingerințele politicului și necesitatea de a adopta în regim de urgență legislația necesară pentru a restabili în deplină măsură atribuțiile de reglementare ale Băncii Naționale a Moldovei și Comisiei Naționale a Pieței Financiare; necesitatea consolidării cadrului legal pentru protecția membrilor consiliilor de administrare și a angajaților BNM și CNPF.”

Reacția FMI survine după ce fostul premier Iurie Leancă, în prezent vice-președinte al Parlamentului, a spus că guvernul săi ar fi decis creditarea băncilor falimentare la sugestia FMI și a Băncii Mondiale.

Încă de miercuri un scurt comunicat de presă al Băncii Mondiale, Reprezentanța din Moldova, precizase: „Cu privire la o declarație recent circulată în rețelele de socializare. Garanția Guvernului pentru Banca Națională a Moldovei în noiembrie 2014 pentru pierderile suportate din cauza fraudei bancare, nu a fost o urmare a consultărilor/recomandărilor Băncii Mondiale. Mai mult ca atât, Banca Mondială nu știa despre intențiile Guvernului în ceea ce priveste garanția, pînă la momentul intrării acesteia în vigoare.”

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG