Linkuri accesibilitate

Președintele american Donald Trump în drum spre prima întâlnire directă cu președintele rus Vladimir Putin


Președintele american, Donald Trump, a ajuns miercuri seara la Varșovia, prima etapă a turneului european, în cadrul căruia va participa la summitul G20 de la Hamburg și va avea prima întâlnire directă cu președintele rus Vladimir Putin. În drum spre Polonia, secretarul de stat american Rex Tillerson a declarat că relațiile cu Rusia sunt „la un nivel critic”, dar că pot fi identificate domenii în care ambele țări au interese comune cum ar fi încheierea conflictului din Siria si lupta cu terorismul international. Din declarația lui Tillerson s-ar părea că Trump nu va discuta și acuzațiile aduse Rusiei că a încercat să influențeze alegerile prezidențiale americane din 2016.

La Varșovia, președintele Donald Trump participă la summitul „Inițiativa celor Trei Mări”, unde sunt prezenți liderii din 12 țări central și est europene. Oficialități de la Casa Albă, citate de agenția Associated Press, au declarat că Donald Trump va reafirma nu numai angajamentul Statelor Unite de a respecta articolul 5 al Tratatului nord-atlantic, dar va vorbi și despre necesitatea „unei strategii comune” față de Rusia. Președintele american va îndemna totodată țările participante să cumpere gaz lichefiat din Statele Unite pentru a-și reduce dependența de Rusia.

Miercuri, Ungaria a anunțat că a semnat un acord cu compania rusă Gazprom în baza căruia până la finele lui 2019 ar urma să fie conectată la gazoductul TurkStream. Acordul „va îmbunătăți în mare măsură securitatea energetică a Ungariei, așa încât este în interesul nostru strategic ca această cooperare să facă primii pași", a declarat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, citat de agenția MTI.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG