Linkuri accesibilitate

Departamentul de stat aprobă, în principiu, vînzarea de rachete „Patriot” către România


Polonia, platformă de lansare a rachetelor „Patriot”, 21 martie 2015

Departamentul de stat american a probat în principiu vânzare de sisteme defensive de rachete „Patriot” către România în valoare de 3,9 miliarde de dolari, a anunțat marți o agenție a Pentagonului, citată de Reuters si Agerpres. „România va utiliza sistemele de rachete Patriot pe a-și întări apărarea și pentru a descuraja amenințări regionale” a precizat Departamentul de stat, fără a face nici o referire directă la Rusia, relatează și AFP.

În iunie, președintele român Klaus Iohannis a fost primul lider est-european primit de noul președintele american Donald Trump. La o conferință de presă comună la Casa Albă, Donlad Trump a salutat inițiativa autorităților române de a ridica bugetul pentru apărare la 2% din PIB. Pe de altă parte, Klaus Iohannis a declarat între altele că sprijină poziția președintelui american privind o împărțire a echitabilă a cheltuielilor în cadrul NATO și mărirea bugetelor statelor membre pentru apărare. „Sunt necesari mulți bani, pentru că NATO este cea mai puternică alianță de pe pământ și vrem să o păstrăm așa”, a declarat președintele român, citat de Agerpres. El a subliniat că România se bazează pe sprijinul Statelor Unite pentru a întări flancul estic al Alianței nord-atlantice. Referitor la amenințarea reprezentată de Rusia, Iohannis a declarat că este nevoie de dialog, dar și de măsuri de descurajare, o poziție care în mare parte reflectă strategia administrației americane.

Statele Unite au staționat deja sisteme defensive „Patriot” în Lituania, în cadrul manevrelor NATO din țările flancului estic al Alianței. Anul trecut, Moscova a instalat sisteme de rachete „Iskander” în enclave Kaliningrad, de la granița cu Lituania și Polonia.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG